Призив към прокурори и следователи: Защитете професионалното си достойнство!

Обръщение на Съюза на съдиите в България до прокурорите и следователите в страната по повод на последните събития

Темида    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

"Ние не сме обекти, а субекти на реформата и сме призвани с професионалните си биографии да не позволим подмяната на нейните цели и задачи[...] Не се оставяйте да Ви обезкуражат и пропагандните тези, че борбата за съдебната власт е партиен въпрос. Не само защото е цинично тази позиция да се налага от представители на управляващите, които се държат така, сякаш цивилизацията няма значение. А поради това, че въпросът за структурата и съдържанието на съдебните институции е въпрос на политика, за която отговорност носи публичната власт."

Това се казва в необичайно отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) до прокурорите и следователите в страната, написано в контекста на последните събития, които окончателно утвърдиха ролята на прокуратурата като силов играч на политическия терен, който провежда предварително режисирани акции за постигане на конкретен политически ефект. Събитията ескалираха след като прокуратурата миналия четвъртък демонстративно нахлу в президентството, за да претърсва кабинети и арестува двама президентски съветници. "Няма нужда да убеждаваме Вас, истинските професионалисти, че разследването на твърдeните престъпления е допустимо и обективно възможно без противоконституционно уязвяване на президентската институция", се казва в отвореното писмо на ССБ. Това стана повод за масови протести с искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Оставката на Гешев, както и на правосъдния министър Данаил Кирилов, поискаха с декларация още миналата седмица и адвокати от цялата страна (вижте тук). Като мотив те посочиха правна некомпетентност и погазване на законовия ред. Преди два дни и президентът Румен Радев по иска оставка на цялото правителство и на главния прокурор Иван Гешев.

В този контекст започнаха да излизат писма в подкрепа на Гешев от цели прокурорски и следователски колективи от столицата и страната. Този похват за масова организирана подкрепа от подчинените йерархично прокурори чрез подписки под еднотипни декларации е познат от изборната кампания на Иван Гешев за главен прокурор, когато по същия модел всички прокурори по места бяха организирани да изпращат подписки.

В този контекст в обръщението на ССБ се изброяват част от многобройните факти от последните години, които маркират "разрушителните процеси, дискредитиращи общественото доверие в прокуратурата", на които гражданите бяха свидетели. И се призовават прокурорите и следователите да дадат "публичен израз на възмущението си от дългогодишната злоупотреба с прокуратурата" и да поемат "лидерството в защита на професионалното си достойнство".

Предлагаме пълния текст на декларацията на ССБ.

Уважаеми колеги прокурори и следователи,


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар