Вечерни новини: Ремонтът на кабинета "Борисов 3" ще е ясен утре, летище София е договорено с фонда Meridiam

И още: Десетгодишната давност за дългове беше гласувана на първо четене, утре се гледа Законът за хазарта

След две седмици протести управляващата коалиция е обсъдила промените в правителството, но от лаконичното съобщение на Министерския съвет става ясно, че те ще бъдат обявени утре. И едва ли ще потушат общественото недоволство, което иска оставка на цялото правителство и главния прокурор. Дотук първо се заговори за мащабен ремонт и оставки на трима близки до Делян Пеевски министри, но посланията през последните дни са разнопосочни. Едни източници говорят за много смени, а публично финансовият министър по-скоро заговори, че не вижда защо да напуска поста.

Другият лъч в новинарския поток остава високият брой заразени с Covid-19. Дневният отчет за над 300 буди тревоги по места има ли достатъчно лекари, а мащабното разпространение на вируса на Балканите беше забелязано и от СЗО. Днес образователният министър потвърди, че поне в началото новата учебна година ще е присъствена.

Протестите довечера продължават с хвърляне на каскети пред Съдебната палата. Освен протестиращите, които искат оставка на главния прокурор Иван Гешев, днес лидерът на "Да, България" Христо Иванов поиска от Борисов да започне процедура за отстраняването му.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Договорът за концесията на летище София е подписан

В разгара на протестите правителството ускори процеса по отдаване на един от най-стратегическите активи на страната, като частният стопанин трябва да влезе във владение до една година. Концесионер е обединението SOF Connect, състоящо се от базирания в Париж фонд Meridiam и строителя Strabag, който участва с 1%. За оперирането му ще ползва подкрепата на летище Мюнхен, като ангажиментът на летищния оператор е за първите 12 години на договора. Първо трябва да бъдат платени 281 млн. евро на държавата, а всяка следваща година - по 24.5 млн. евро.

Десетгодишната абсолютна давност мина на първо четене

Две законови промени, свързани с длъжниците и опциите пред тях, прие парламентът на първо четене. С първата беше одобрено въвеждането на десетгодишна абсолютна давност за задължения на граждани като алтернатива на оттегленото предложение за въвеждане на процедура по личния фалит. С второто се предлага въвеждане на процедура по доброволно събиране на задължения от съдебни изпълнители, която да зависи изцяло от съгласието на длъжника. Придвижването на законопроектите към второто четене не е сигурно, доколкото и двете нововъведения са свързани с опасения по тяхното прилагане.

Еленко Божков е третият бунтар в метрото

Бившият член на енергийния регулатор и бивш депутат от БСП Еленко Божков е третият обвинен за хулиганство заради аварийното спиране на метрото в понеделник. В момента Божков е член на Стратегическия съвет към президента. Преди него обвинения получи друг бивш депутат в два парламента Минчо Спасов (НДСВ), който е адвокат. Третият участник, привлечен към наказателна отговорност, е Светослав Трайков.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Общо 325 са новите случаи на коронавирусна инфекция, отчетени в сряда, при 5365 направени теста. Отчетеният брой новопотвърдени заразени е вторият най-висок от началото на епидемията в страната след обявените на 10 юли 330 положителни резултата. За изминалото денонощие най-много са случаите в София - 99, следват Пловдив - 50, и Варна - 48. Почти равен с броя на новозаразените е и този на излекуваните за последното денонощие - 316, до общо 4521. Смъртните случаи за изминалите 24 часа са пет, а от началото на епидемията - 313.

Персоналът на пловдивската болница "Св. Мина" обяви стачна готовност заради финансови проблеми. Според и.д. управителя проф. Петър Петров определеният от здравната каса лимит за лечебното заведение е крайно недостатъчен за дейността му в условията на коронавирус и при 50 пациенти с COVID-19, съобщи БНТ. На днешното си заседание общинският съвет в града реши да отпусне 270 хил. лв. безлихвен заем на болницата и обяви конкурса за избор на управител.

След установен случай на пациентка с коронавирус, която първоначално е била приета с друга диагноза, за 24 часа за дезинфекция е затворено вътрешното отделение на болницата в Карлово. Пациентката е преместена в COVID отделението, а на контактните лица и болничния персонал са направени тестове.

Близо една пета от влезлите в Гърция между 1 и 19 юли туристи, при които е бил установен COVID-19, са българи. Това става ясно от изнесени данни от зам.-министъра за гражданска защита в страната Никос Хардаляс, според които 76% от всички 295 туристи с положителни проби са от Балканите. От тях 78 са сърби, 63-ма - българи, 61 - румънци, 23 - албанци.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за "тревожни тенденции на коронавирусната инфекция", които се наблюдават в Южна Европа и на Балканите. По думите на Майк Райън, който оглавява програмата за извънредни ситуации на СЗО, американските континенти продължават да бъдат основното огнище на COVID-19, но разпространението на вируса се ускорява и в Африка. "Дори в Европа, където в Западна Европа болестта вече е под контрол, все още наблюдаваме тревожни тенденции в Южна Европа и на Балканите, така че все още не сме излезли от кризата в Европа. Необходима е постоянна бдителност", посочва Райън.

Румъния отчете над 1000 случая на новозаразени за последното денонощие - общо 1030. С това броят на потвърдените в страната случаи достигна 40 163, като от тях 2101 са с фатален изход. Това става, след като по-рано през месеца законодателен вакуум в страната позволи на хиляди заразени с коронавирус да напуснат болниците или изобщо да не бъдат лекувани. Румънското правителство удължи с 30 дни - до средата на август, състоянието на тревога в страната, което влезе в сила от 15 май, като замени извънредното положение.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел коментира пред Reuters, че стратегията на страната за борба с епидемията работи успешно и доказателство за това са бързото намаляване на новите тежки случаи и забавянето в равнището на смъртност. За последните две денонощия в страната са отчетени 154 нови заразени до общо 78 166 по данни от wordometers.info. Смъртните случаи са 5646, от които 11 през последните две денонощия.

Американският президент Доналд Тръмп призова сънародниците си да носят предпазни маски, ако не могат да спазват физическа дистанция от хората около себе си, и да избягват претъпкани барове. На брифинг в Белия дом той коментира, че ситуацията с коронавируса вероятно ще се влоши. Това е рязка промяна в реториката на Тръмп, който в ранните етапи от разпространението на вируса омаловажи сериозността му, отбелязва Reuters.

Ще са необходими поне три години преди германският пазар на труда да се възстанови от срива, причинен от пандемията от коронавируса, смята ръководителят на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шеле. Безработицата в Германия през юни беше 6.2%, което означава, че около 2.85 млн. души са били без работа, а 640 хил. са били освободени заради кризата.

Япония започна програма за подкрепа на вътрешния туризъм, целяща да подпомогне сектора. Държавата заделя за нея 1.7 трлн. йени, или 15.7 млрд. долара. Програмата предвижда компенсиране на част от разходите по настаняването, храненето и напитките в заведения за обществено хранене и покупката на стоки. Общият размер на сумите за връщане не може да надвишава половината от разходите за едно денонощие, а максималната възможна сума е 20 хил. йени, или 185 долара на човек на ден. Тези суми могат да бъдат възстановени само при резервиране на тур при туристическите агенции, които участват в програмата.

КАКВО СЛЕДИМ

Промени в Закона за хазарта

Първа точка в програмата на парламента в четвъртък е второ четене на промените в Закона за хазарта. Те предвиждат ресорният регулатор да бъде закрит, а контролът върху сектора да мине към НАП. Освен това се въвеждат и куп по-високи изисквания за издаването на лицензи за казина и игрални зали, които според браншови организации ще доведат до консолидация на пазара в полза на няколко големи играча.