Вечерни новини: Козметичен ремонт на кабинета, падат плащанията за студен резерв

Вечерни новини: Козметичен ремонт на кабинета, падат плащанията за студен резерв

И още: Европарламентът ще иска промени в бюджета на ЕС, броят заразени с COVID-19 остава висок

4441 прочитания

© Юлия Лазарова


Четвъртък остави впечатление за напрегнат ден откъм вътрешнополитически събития, но всъщност промяната в правителството се оказа плитка. Обещаният и очакван ремонт на кабинета, който парламентът ще гласува в петък, изглежда като шахматна рокада - едни и същи хора се местят от едно на друго място.

Конституционният съд обяви, че главният прокурор не може да надзирава разследването срещу себе си, но майсторски успя да не отговори на същностния въпрос какви са гаранциите, че подчинен на главния прокурор ще го разследва безпристрастно и ефективно.

Висшият съдебен съвет си даде два месеца почивка през лятото в момент, когато парламентът премахна съдебната ваканция заради коронавируса и съдилищата ще работят без лятно прекъсване, а много съдии се оплакват, че на това основание им отказват летен отпуск. В отпуск е излязъл и главният прокурор Иван Гешев - тъкмо навреме, след като парламентът единодушно гласува в четвъртък да бъде извикан на извънредно изслушване. Така събитието се отлага за септември.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Козметичен ремонт на кабинета "Борисов 3"

Петима министри напускат постовете си, но само двама от новите титуляри са нови лица в кабинета. Това е равносметката от обявената в четвъртък рокада в кабинета, която е тактически ход за овладяване на общественото недоволство. Ремонтът изобщо не е смяна на модела на управление, а в този смисъл може и да засили протестите, вместо да ги успокои.

 • На мястото на финансовия министър Владислав Горанов идва досегашният здравен министър Кирил Ананиев, който видимо не се чувстваше удобно в здравния сектор.
 • На мястото на Ананиев здравен министър става досегашният шеф на Александровска болница проф. Костадин Ангелов.
 • Икономическият министър Емил Караниколов ще бъде заменен от досегашния зам.-министър Лъчезар Борисов.
 • На мястото на министъра на туризма Николина Ангелкова идва вицепремиерът Мариана Николова.
 • А вътрешният министър Младен Маринов ще бъде заменен от досегашния шеф Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски.

Владимир Савов ще надзирава застрахователите

Бившият член на Комисията за финансов надзор (КФН) Владимир Савов влиза отново в комисията като зам.-председател, отговарящ за застрахователния надзор. Банкерът Петър Джелепов става член на КФН с ресор анализ на рисковете и защита на инвеститорите, гласуваха депутатите в четвъртък. Савов има опит в КФН, включително в новия му ресор, но като слабост се сочи неговата нерешителност. А той ще се изправи пред два наболели проблема в застраховането: неплащанията по Зелена карта в чужбина основно от "Лев инс" и все още неприетите правила "бонус-малус" по "Гражданска отговорност".

Парламентът премахна плащанията за студен резерв

Депутатите окончателно отмениха схемата с т.нар. студен резерв, при която държавата плащаше по 55 млн. лв. годишно на електроцентралите на Ахмед Доган и Христо Ковачки да поддържат готовност да се активират при нужда. Вместо това с извънредно променените тази сутрин законови текстове се задължава министърът на енергетиката да активира със заповед мощности само на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", и то "при необходимост", без да се правят плащания за стоене в готовност. По този начин ще се спестят милиони левове, но съществува риск, ако зимата е по-студена и настъпи авария в АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ-ът да не успее да изпълни ангажиментите си за производство на ток за регулирания пазар и за осигуряване на резерва.

Европарламентът ще иска промени в бюджета на ЕС

Групите в Европейския парламент заявиха единодушно, че преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г. трябва да продължат и те не са склонни да приемат без промени разпределението на средствата, както беше договорено от лидерите на страните. Групата на Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ, смята, че няма достатъчно средства за охрана на външните граници, здравеопазване, развойна дейност и външна политика. Социалистите и демократите не са съгласни с ограничаването на парите за образование, цифровизация и външна политика. Групата на Зелените порица т.нар. пестеливи страни (Дания, Австрия, Холандия и Швеция), както и премиерите на Полша и Унгария, които определи като "псевдодемократи", облагодетелствали с европейските средства себе си и близки олигарси. Председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел защитиха постигнатото споразумение в европарламента. Фон дер Лайен заяви, че трябва да се направи всичко възможно за защита на европейския бюджет с повишаване на надзора на разходите.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

За последното денонощие в България са установени 330 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от Националната информационна система. От тях най-много са в София - 75, следват Варна - 59, и Благоевград - 35. Броят новозаразени повтаря отчетения на 10 юли абсолютен рекорд за най-много случаи за едно денонощие в страната. Така общият брой на потвърдени носители на вируса достига 9584 души. От тях вече излекувани са 4643, а починалите са 321 - т.е. активните към момента случаи са 4620. За последните 24 часа са регистрирани 122 оздравели и осем починали.

Здравната инспекция в Благоевград обяви, че разпространението на COVID-19 в областта вече е дифузно. По думите на директора на РЗИ - Благоевград, д-р Калоян Калоянов в почти всички общини вече има случаи, а една от причините е неспазването на заповедта за носене на маски на закрито. От отчетените за изминалото денонощие 35 нови случая в областта 15 са в Благоевград, но заразени има и в Разлог, Сатовча, Гоце Делчев, Симитли и Гърмен. Заради пет положителни проби - една на служител и четири на деца, днес беше обявено, че до 3 август ще бъде затворена детската градина "Първи юни" в Сандански.

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстовете от Закона за здравето, свързани с обявяването на т.нар. извънредна епидемична обстановка. В искането си държавният глава оспори правомощията на Министерския съвет да я обявява, липсата на посочен в закона пределен срок за продължителността й, формалните критерии за преценка на опасността за живота и здравето на хората и непропорционалното ограничаване на техните права. Според съда "извънредната епидемична обстановка" е по-скоро като бедствено положение, а съдебният контрол върху издаваните от министъра на здравеопазването заповеди гарантира извършването на стриктна оценка за пропорционалността на противоепидемичните мерки. Решението е подписано с особено мнение от конституционните съдии Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Бразилия отчете нов рекорд по брой новозаразени с COVID-19 за едно денонощие - за последните 24 часа в страната са регистрирани 67 860 нови случаи, с което общият брой достига 2 227 514. Починалите от коронавируса в Бразилия са 82 771, от които 1284 за последното денонощие.

В Белгия вече е задължително носенето на маски и на открити обществени места. Мярката идва на фона на нарастващите опасения от втора вълна на COVID-19, след като в през последните седмици броят на новозаразените и този на хоспитализираните расте. Само за последната седмица новите случаи в страната се увеличават средно с по 193 души, което е сравнимо с данните от разгара на епидемията в пролетните месеци. Общият брой на заразените в Белгия е 64 627, а починалите са 9808 души.

Растат опасенията от втора вълна на заразата и във Франция. За последните 24 часа в страната са отчетени 998 нови случаи, с което общият брой достига 178 336 души, а жертвите са 39 165.

Страните от ЕС се договориха по общи хигиенни стандарти като социална дистанция и носене на маски в самолетите и на летищата, за да се ограничи разпространението на коронавируса, съобщи германският транспортен министър Андреас Шойер, цитиран от Reuters. Мерките включват защита на устата и носа на пътниците и социална дистанция на летищата при проверката на пътниците и чекирането. Трябва да бъде гарантиран висок дял свеж въздух в самолетите и да се предоставя информация на няколко езика. Средната седалка в самолетите обаче не трябва да бъде свободна. Споразумението е постигнато от официални представители и предстои да се одобри от министрите.

КАКВО СЛЕДИМ

Наближава стартът на новия единен портал на Имотния и Търговския регистър

От понеделник, 27 юли, ще заработи новият единен портал на Имотния регистър и Търговският регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (https://portal.registryagency.bg/). Досегашният сайт на Имотния регистър обаче няма да работи в събота и неделя, като се очакват и временни прекъсвания на Търговския регистър, защото през уикенда ще се извършва планирана миграция на данните от Имотния регистър. Ще бъдат недостъпни и услугите за автоматизирано разплащане чрез Epay, в това число издаване на удостоверение за актуално състояние от Търговския регистър по електронен път. Новият портал гарантира необходимата сигурност на данните и операциите, като дава възможност за проследяване кой кога е правил справка в даден масив, казват от Агенцията по вписванията.

Четвъртък остави впечатление за напрегнат ден откъм вътрешнополитически събития, но всъщност промяната в правителството се оказа плитка. Обещаният и очакван ремонт на кабинета, който парламентът ще гласува в петък, изглежда като шахматна рокада - едни и същи хора се местят от едно на друго място.

Конституционният съд обяви, че главният прокурор не може да надзирава разследването срещу себе си, но майсторски успя да не отговори на същностния въпрос какви са гаранциите, че подчинен на главния прокурор ще го разследва безпристрастно и ефективно.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


17 коментара
 • 2
  lgg50680406 avatar :-|
  Елена Димова

  Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

 • 3
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

 • 4
  opd15605875 avatar :-|
  Николай Георгиев

  Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го види колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

 • 5
  kfy04682133 avatar :-(
  Камен Даскалов

  Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

 • 6
  wxp16682798 avatar :-|
  Дани Илиев

  Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

 • 7
  mcr00683812 avatar :-|
  Валентина Йорданова

  Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

 • 8
  bds20684578 avatar :-|
  Пламена Величкова

  За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

 • 9
  MilenaAtanasova avatar :-|
  Milena Atanasova

  Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
  Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

 • 10
  deqnvasev avatar :-|
  Деян Васев

  Виждам, че доста шофьори са били изнудвани от г-н Тойчев, но това не е най-противното, което това ченге прави. Участва в канал за дистрибуция на наркотици и пази криминално проявените личности, които отговарят за разпространението на дрогата!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход