Правителството обяви нови хаотични мерки за 1.9 млрд. лева

ДДС за бирата и виното в заведенията става 9%, пенсионерите ще получат допълнителни 150 лв. през следващите три месеца

"Засега няма да теглим заеми, а ще използваме мазнинките във фискалния резерв", обяви премиерът Бойко Борисов
"Засега няма да теглим заеми, а ще използваме мазнинките във фискалния резерв", обяви премиерът Бойко Борисов    ©  Георги Кожухаров
"Засега няма да теглим заеми, а ще използваме мазнинките във фискалния резерв", обяви премиерът Бойко Борисов
"Засега няма да теглим заеми, а ще използваме мазнинките във фискалния резерв", обяви премиерът Бойко Борисов    ©  Георги Кожухаров

Социални и икономически мерки за преодоляване на COVID- кризата за близо 1.9 млрд. лв. обяви правителството в понеделник. Повечето от тях са свързани с директно раздаване на средства, без придружаващ анализ какъв ще е ефектът от тях, а някои (като намаление на ДДС за вино и бира в заведенията на 9%) са дори спорни.

Една част от парите са от националния бюджет. "Засега няма да теглим заеми, а ще използваме мазнинките във фискалния резерв", обяви премиерът Бойко Борисов. Друга част от финансирането е от пренасочени евросредства.

Борисов даде подробна разбивка по пера за част от мерките. Изглежда, че има по-голяма яснота за социалния пакет, докато този за бизнеса все още се доизмисля. По информация на "Капитал" работодателските организации имат свои предложения за мерки в икономическата сфера, но те тепърва ще се обсъждат с кабинета.

Новите мерки идват на фона на продължаващи вече 18-и ден протести с искане за оставка на кабинета "Борисов" и на главния прокурор. А малкото конкретни идеи за бизнеса са насочени към сектори, които вече обявиха готовност да се включат към недоволните граждани по площадите.

На 24 март правителството обяви първия пакет от мерки за справяне с породената от коронавируса криза, който бе на обща стойност от 4.5 млрд. лв., близо 2 млрд. лв. от които чрез бюджета. Става дума за мярката 60/40, безлихвените заеми, гаранционните инструменти за бизнеса през ББР, грантовете през оперативна програма "Конкурентоспособност" и т.н. Повечето от тези мерки обаче тръгнаха със закъснение, а и сега изпълнението им се бави, поради което използваният финансов ресурс, който реално е стигнал до бизнеса и хората, е общо под 1 млрд. лева. Новите мерки вероятно ще се усетят по-бързо, тъй като става дума за директни бонуси към заплатите на някои служители, добавки към пенсиите или плащания по строящи се инфраструктурни проекти.

Социални плащания за 1.163 млрд. лв.

В социалната сфера антикризисните мерки са общо за 1.163 млрд. лв., но Борисов избори конкретни плащания за малко под 800 млн. лв. и към момента не е ясно за какво ще се похарчат останалите 360 милиона. Сред посочените от премиера мерки са добавка към пенсиите на всички пенсионери за три поредни месеца в размер по 50 лв., като общият разход се оценява на 318 млн. лв.

Още 122 млн. лв. се отпускат на социалното министерство по програмата за лични асистенти, 12 млн. лв. за увеличение на минималното обезщетение за безработица с 3 лв. - от 8 на 12 лв. за ден, като това трябва да стане от 1 октомври тази година.

От 1 август се увеличават с 30% разходите за заплати на хората в администрацията, които са пряко свързани с овладяване на пандемията. За целта се отпускат допълнителни 92 млн. лв. Ще се увеличи и заплащането на извънреден труд за работещите в здравната система, НОИ и МВР.

Друга част от средствата са насочени към заетите в здравеопазването с идея да се увеличи заплащането на медицинския персонал.

Борисов обяви и нови 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата, с които да се финансират творчески проекти на творци на свободна практика.

Икономическите мерки - малко и спорни

Борисов съобщи, че за икономически мерки са предвидени 731 млн. лв., както и че има налични 1.8 млрд. лв. от еврофондовете. Конкретно обявените от него плащания обаче са само за 430 милиона. Повечето мерки не са нови, като някои от тях бяха обсъждани още преди месеци. По-голямата част от парите (355 млн. лв.) ще отидат за разплащания със строителните фирми, които работят по проекти като магистралите "Струма", "Европа" и "Хемус" както и по пътя Ботевград - Мездра. По принцип за тези проекти има заделени бюджети, но сега средствата се включват в цялостния пакет от мерки.

Друга идея, която не е нова, но досега не срещаше одобрение, е за субсидирани чартърни полети с туристи - по 35 евро за всяка заета седалка. Тук сметките са, че ще са нужни 35 млн. лв. и ще бъдат обхванати над 400 хил. идващи на почивка в България (още по темата тук).

Все още не е ясно как точно ще се използват наличните средства от програма "Конкурентоспособност", за които говори Борисов. Към момента има две отворени схеми - за грантове на малки и средни фирми, чийто общ бюджет е малко над 300 млн. лева. Тяхното изпълнение обаче се бави драматично и по тази причина Борисов обяви, че ще бъдат назначени допълнителни служители, които да обработват документите. От кандидатствали над 27 хил. малки фирми за безвъзмездна помощ досега са одобрени едва около 3000. Заявленията на средните компании пък въобще не са разглеждани на този етап, като срокът за подаването им изтича на 24 август.

ДДС за бира и вино става 9%

Под натиска на туристическия сектор и на собствениците на барове Борисов обяви, че с 9% ДДС вече ще се облагат и виното и бирата, когато се сервират в заведение, това ще е и ставката за туристическите агенции и за туроператорите. За тези нови изключения в Закона за ДДС не бяха предоставени разчети. За сметка на това по думите на Борисов промените ще бъдат вкарани и гласувани в парламента още през тази седмица.

Те идват на фона на силното напрежение в туроператорския бранш, който е един от най-тежко пострадалите от кризата, и който обяви протест във вторник в центъра на София с искане за изготвяне на кризисен план за оздравяване на сектора