Вечерни новини: Борисов панически раздава милиарди; взрив на газопровода към Гърция

И още: И ДДС за виното и бирата в заведения пада на 9%; епидемичната обстановка се удължава до края на август

Началото на работната седмица започна с дъжд от пари, който премиерът Бойко Борисов обеща като мерки срещу коронавируса, но и като опит да успокои протестите, които днес си имат конкретна "тема" - рожденият ден на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Административният съд - Бургас, пък отложи за 21 септември делото за строежа на т.нар. подпорна стена на плажа "Алепу", която е планирано да се превърне във ваканционно селище. Причината е нередовно призоваване и неявяване на адвоката на възложителя "Алепу вилидж". На заседанието обаче стана ясно, че освен нищожност на строителното разрешение прокуратурата вече атакува проекта и заради липса на извършена оценка на въздействието на околната среда.

След проверка, възложена от Върховната административна прокуратура, Дирекцията за национален строителен контрол е спряла всички строителни и монтажни работи в комплекса на Васил Божков - "Нове хоумс", на бул. "Цар Борис III".

А междувременно в столицата бе открит първият и засега единствен общински аквапарк - в кв. "Възраждане". В него бяха инвестирани 9.5 млн. лв. Капацитетът на аквапарка е 500 души, но ще се допускат до 250. Цените са 24 лева за възрастен през уикенда и 18 лв. за делнични дни, като за деца и пенсионери има отстъпки.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството ще раздава нови милиарди

Нови социално-икономически мерки за 1.16 млрд. лв. представи днес премиерът Бойко Борисов след преговори с патриотите. "Целта е да минимизираме щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите", заяви той. Но реално разхвърлянето на средства идва на фона на продължаващи трета седмица протести и като подготовка за бъдещите избори. Малкото конкретни идеи за бизнеса пък са насочени към сектори, които вече получиха подаръци, като например ресторантьорите.

За разлика от предишния пакет мерки от края на март този вероятно ще се усети по-бързо от хората, тъй като става дума за директни бонуси към заплатите на някои служители, добавки към пенсиите или плащания по строящи се инфраструктурни проекти.

За кого и колко са парите

 • От 1 август с 30% ще бъдат увеличени разходите за персонал в структурите, ангажирани с COVID-19. Цена: 92 млн. лв.
 • 24.6 млн. лв. за училищното и детското здравеопазване, домове за възрастни хора и хора с увреждания и др.
 • Три месеца всички пенсионери ще получат по 50 лева към пенсиите, или общо 150 допълнително. Цена: 318 млн. лв.
 • Със 17 млн. лв. се увеличават субсидиите за болници.
 • Здравната каса ще плаща повече на болници и зъболекари средно с 10%, или общо 126 млн. лв.
 • 122 млн. лв., за да се покрие разходът по личните асистенти.
 • От 1 октомври минималното обезщетение за безработица се вдига от 9 лв. на 12 лв. срещу 12 млн. лв. и срокът расте с 3 месеца срещу 4 млн. лв.
 • 15 млн. лв. за проекти на творци на свободна практика.
 • 67 млн. лв. от европейски програми за възнаграждение от 1000 лв. за ангажираните медици с COVID-19 на първа линия до края на 2020 г.
 • 9.5 млн. лв. за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия.
 • Повече от 38 хил. души, които пряко са работили в дейности, свързани с COVID-19, ще получат по 210 лв. (общо 8 млн. лв.) за туристически услуги в страната.
 • Държавата ще субсидира с 35 евро турист в чартърен полет. Заделената сума е 55 млн. лв. и може да обхване над 400 хил. туристи.
 • ДДС ще е 9% и за туроператорите и компаниите за случаен превоз. И вероятно за бира и вино в заведенията.

В икономическата сфера конкретно обявените плащания са 430 млн. лв. По-голямата част от парите (355 млн. лв.) ще отидат за разплащания със строителните фирми, които работят по инфраструктурни проекти. Работодателските организации имат свои предложения, които тепърва ще се обсъждат с кабинета.

Средствата за новите мерки ще се осигурят от бюджета и резерва. Според Борисов засега заеми няма да се теглят.

И ОЩЕ НОВИНИ

COVID-19 и напрежението между САЩ и Китай донесоха исторически рекорд за златото

Цената на златото достигна исторически рекорд, след като политическото напрежение между Китай и САЩ се увеличава. Влошените перспективи пред американската икономика в резултат от COVID-19 също дават подкрепа на благородния метал. Инвеститорите се отдръпват от рискови активи като акциите и се насочват към сигурни убежища, каквото е златото. Това е и причината в понеделник то да поскъпне с над 2% до 1944.7 долара за унция, което е исторически връх за цената му. От началото на годината поскъпването му е с над 26%, което го прави и един от най-доходоносните активи. За сравнение, германският индекс DAX е на минус 3% за периода, а S&P500 e надолу с 0.5%.

Газопроводът към Гърция през Кулата аварира

Газопроводът, по който се транспортира руски газ през България към Гърция, е аварирал в района на Кулата тази сутрин. Хора от близките населени места казаха, че са чули взрив, но по-късно от "Булгартрансгаз" обявиха, че такъв не е имало, а само е нарушена целостта на газопровода, без да дават обяснения какво и как е причинило това. Казва се само, че системите са отчели рязко понижение на налягането и газоподаването е изключено автоматично. Според премиера Бойко Борисов се разследват две версии за причините за инцидента, а неговото предположение е, че виновни са старите тръби.

Телевизията на Слави Трифонов става платена

Телевизия "7/8" ще въведе платен достъп до съдържанието си от 1 септември, за да осигури необходимото си финансиране поради недостатъчните рекламни приходи, обяви в социалните мрежи Слави Трифонов. "Сами виждате, че въпреки високата гледаемост на "7/8 Ти Ви" рекламите са твърде малко. А всяка една телевизия се финансира с реклами. За съжаление, както в много други сектори на икономиката и в телевизионния бизнес има картел", написа той, посочвайки, че все още няма политическа власт, за да задължи държавните комисии да спазват закона. Цената ще бъде 78 ст. на месец, като абонатите ще трябва да заявят пред доставчиците си на телевизия, че искат въпросната програма да им бъде включена в пакета.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

В ново видео съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, твърди, че лица, свързани с ДПС, са получили 500 млн. лв. от кредитното портфолио на държавната Българска банка за развитие (ББР), което е около 1/3 от кредитния ѝ портфейл. В понеделник той постави транспарант върху табелата на Министерството на икономиката, което пряко отговаря за ББР, върху който е изписано "Министерство на Пеевски/ Мinistry of 6i6inomy".

"Главната прокуратура е дадена на Пеевски, БНТ е дадена на Пеевски, Министерството на икономиката е дадено на Пеевски, Министерството на финансите е дадено на Пеевски. Всичко е дал г-н Борисов на Пеевски, на нашия скъп, в буквалния смисъл, рожденик Шиши (депутатът Делян Пеевски днес навършва 40 години - бел. ред.) да го управлява от наше име и с наши пари", казва Иванов.

КОРОНА НОВИНИ

115 са новоустановените случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие, показват данните от Националната информационна система. С това общият брой потвърдени случаи достига 10 427, от които активни са 4732. И тази неделя броят на направените тестове остава сравнително висок - 3502, на фона на първите месеци на епидемията в страната, макар значително по-нисък от изследваните 5-6 хил. проби в делничните дни на миналата седмица. В болница са 682 пациенти, от които 34 в интензивни отделения. За последното денонощие има два смъртни случая, а починалите стават общо 340. За същия период са отчетени 49 новоизлекувани до общо 5355.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена с поне още месец от сегашния краен срок 31 юли, съобщи премиерът Бойко Борисов. Удължаването на срока става с решение на Министерския съвет и дава право на здравния министър да въвежда ограничителни мерки във връзка с разпространението на коронавируса, без да е нужна санкция на парламента. Следващият месец ще е първият на извънредни мерки за новия здравен министър Костадин Ангелов, който доскоро беше директор на столичната Александровска болница.

Влизането на туристи от Северна Македония, Сърбия, Молдова, Кувейт и Израел в България ще става след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пристигането им в страната. Това реши на днешното си заседание съветът на управляващата коалиция. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който съобщи новината, мотивира решението със сходни действия на съседните държави.

Русия отчете най-ниския брой новоустановени случаи на коронавирус за денонощие от 23 април насам - 5635 по данни на националния оперативен щаб, цитирани от Reuters. С тях общият брой потвърдени случаи на COVID-19 в страната достига 818 120 - или четвърти най-голям в света.

Пандемията от коронавирус вероятно е довела до най-резкия спад на германската икономика, прогнозира централната банка на страната в месечния си доклад. Предварителните данни за второто тримесечие ще бъдат обявени в четвъртък. През първите три месеца на годината икономиката на Германия се сви с 2.2% спрямо предходното тримесечие. Най-рязкото досега намаление на БВП е било през второто тримесечие на 2009 г. - със 7.9%, в разгара на финансовата криза.

Американската компания Moderna, която разработва ваксина срещу COVID-19, обяви, че започва трета фаза от изпитанията й. В нея ще бъдат включени 30 хиляди пълнолетни души, които не са прекарвали дихателно заболяване, предизвикано от новия коронавирус. В неделя американското правителство отпусна на компанията още 472 млн. долара за разработването на ваксината, за да улесни провеждането на третата фаза на тестовете.

Южнокорейската фармацевтична компания SK Bioscience, подкрепена от Бил Гейтс, ще може да произведе 200 млн. дози от своята евентуална ваксина срещу коронавирус до следващия юни. Това заявява съоснователят на Microsoft в писмо до президента на страната Мун Дже Ин.

КАКВО СЛЕДИМ

Колко дълго Фед ще държи лихвите ниски

Инвеститорите ще следят с повишено внимание двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, което започва във вторник. Анализаторите очакват Фед да потвърди, че ще запази дълго време ниските лихви.