КС: Президентът може да бъде разследван единствено за престъпление срещу Републиката

Решението отвързва ръцете на прокуратурата да "рови" около държавния глава, без да го подслушва и арестува

Конституционният съд единодушно прие решение, с което тълкува границите на имунитета на президента. То беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев, отправено в началото на годината, в контекста на масирана атака на държавното обвинение срещу Румен Радев.

Решението не въвежда радикално нови положения, но вероятно ще позволи на прокуратурата да засили атаките срещу държавния глава, които започнаха още преди началото на мандата на Иван Гешев.

КС приема, че текстът в конституцията, който казва, че държавният глава може да бъде разследван само за държавна измяна, следва да се тълкува, че това включва всички престъпления срещу Републиката (измяна, преврат, шпионство, диверсия и т.н.).

На следващо място КС разсъждава за това докъде стига защитата на държавния глава, приемайки, че имунитетът е процесуален (защита от провеждане на действия по разследването срещу него) и е до края на мандата му. Защитата има три степени:

  • Президентът не може да бъде обвиняван
  • Не може да бъде подлаган на процесуално-следствени действия, които засягат негови права, дори да не е обвиянем
  • КС приема, че наказателно преследване включва и такива извънпроцесуални дейности, които засягат негови права - например да бъде подслушван и проверяван не по досъдебно производство, а по оперативно дело на МВР или ДАНС.

Според решението няма пречка да се провеждат действия по разследването "около" президента - на негови съучастници или на пострадали от него. "Ако например президентът простреля някой в рамото, няма пречка той да бъде освидетелстван, но няма как да се направи претърсване, за да бъде иззето оръжието на президента", коментира източник на "Капитал" в КС.

В средата на юли говорителят на главният прокурор Сийка Милева съобщи, че в Специализираната прокуратура е образувано престъпление по глава първа (престъпления срещу Реубликата), а след това бяха разпространени записи от разговори на укриващият се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков. Тезата на прокуратурата, вербализирана от главния прокурор Гешев е, че зад протестите, започнали след акцията на държавното обвинение в президентството, стои както президента Радев, така и Божков. Ето защо е твърде вероятно след днешното решение на КС, прокуратурата да активизира атаката срещу държавния глава.

КС тълкува и хипотезата в конституцията, че мандатът на президента може да бъде прекратен и при нарушение на конституцията. В решението се приема, че следва да е налице трайно и системно нарушение на основния закон от страна на държавния глава.