Прокуратурата и "Осемте джуджета": манипулации вместо отговори

Антикорупционният фонд: Въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции

Може ли Специализираната прокуратурата всъщност да се окаже крадец взломаджия? Този въпрос звучи съвсем резонно, след като в края на миналата седмица беше публикувана третата част на разследването на Антикорупционния фонд, озаглавено "Осемте джуджета".

В него разследващият журналист от АКФ Николай Стайков представя разказа на бившия депутат Димитър Ламбовски, който потвърждава твърденията за измами, корупция и длъжностни престъпления в държавното обвинение, стигащи до върховете на институцията.

В петък, след публикуването на третата част на разследването, главният прокурор Иван Гешев отново не отговори на основните въпроси, които филмът поставя, а вместо това за пореден път нападна Антикорупционния фонд. Днес от организацията изпратиха отворено писмо до медиите, в което припомниха за официално изпратените въпроси до държавното обвинение и заявиха, че "въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции, насочени срещу свидетелстващите във филма, нито с обяснението, че се задават от хора със скрити мотиви".

Част трета: Още един свидетел

Пред камера бившият депутат Димитър Ламбовски твърди, че по настояване на негов близък познат, през март се е срещнал с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров в ресторант "Осемте джуджета" в София. Там е бил заплашен и принуден да подаде молба до Специализираната прокуратурата, с която да поиска да му върнат 550 хил. евро, които уж бил дал на отговорно пазене на човек, когото не познава. След като прокуратурата му връща парите срещу подпис, те отиват не при него, а при адвокат, свързан с Петьо Еврото.

На практика Ламбовски е бил използван като сламен човек, за да бъдат "откраднати" чрез прокуратурата пари, които са иззети при акция.

Парите са иззети от сейф на Явор Златанов - син на бизнесмена Илия Златанов, който беше основен герой в първите серии на разследването. Според твърденията на Златанов-баща, който от години е в тежък конфликт със сина си покрай семейния им бизнес, той се е запознал с Петьо Еврото, който му е обещал да му помогне в конфликта чрез прокуратурата, като в замяна ще трябва да му даде половината от иззетото - пари и злато на стойност 4 млн. лв. Илия Златанов, който на практика признава, че е дал подкуп, скоро разбира, че е измамен и ще трябва да се раздели с целия си бизнес и пари. От пролетта на тази година той се укрива в чужбина.

От Бай Миле до Петьо Еврото

"В началото на март, 9 март, доколкото си спомням, в офиса дойде един мой добър познат, който познавам още от времето на Младен Мутафчийски и ми каза, че Димитър Франтишек ме помоли да се срещна с един човек и че от него ще разбера за какво става въпрос", разказва Ламбовски. Той отива в ресторант "Осемте джуджета". Там го поема човек, който по спомените на Ламбовски се казва Божо и е бил охрана на господин Милчо Бонев- Бай Миле (убит през 2004 година.). Там е Петьо Петров - Еврото, когото Ламбовски твърди, че вижда за първи път. Според Ламбовски двамата сядат заедно на маса с трети човек, също едър, представил се за Иван. Ламбовски разказва, че на тази среща са му обяснили, че със случващото се са наясно и Димитър Франтишек и главният прокурор Иван Гешев.

"Беше ми казано, че тъй като аз имам легален бизнес и доходи, които са абсолютно законни, трябва да отида и да се подпиша, за да получа пари, които са веществено доказателство по едно наказателно дело", разказва Ламбовски. След това той получава заплаха, че "ако не се случи това, ще има последствия".

След тази среща Ламбовски се връща отново в "Осемте джуджета", където се среща с адвокат Цветелина Цветкова, която е член на управителния съвет на "План Б", сдружението, чийто председател е съпругата на Петьо Петров - Любена. Той подписва пълномощно.

Според документа Ламбовски е предал и предоставил на "отговорно пазене" 650 хиляди евро на Явор Златанов. Това всъщност е начинът да се докаже произход на намерените в сейфа средства.

Няколко дни след това Ламбовски получава обаждане да отиде в специализираната прокуратура, за да се подпише лично, че е получил парите. "Аз под никаква форма не съм взимал никакви пари. Пак казвам, хубавото е че се случва там и имаме преки доказателства от всички видеокамери и всичко друго, което е заснето".

"Смятаме, че от досега изнесеното в "Осемте джуджета" има основание за сериозно вътрешно разследване на самата специализирана прокуратура най-малкото за това как са се случили разпорежданията с веществени доказателства на много голяма стойност по това наказателно производство", казва юридическият консултант на филма адвокат Андрей Янкулов, който е и бивш прокурор и заместник-министър на правосъдието.

Фалшивата новини на прокуратурата

В предишния епизод на "Осемте джуджета" беше представена разказът на Илия Златанов за това как с фалшиви документи и съдействието на Петьо Петров прокуратурата му е върнала 35 килограма злато, иззети от сина му. Веднага след като в сградата на прокуратурата Златанов получава златото, по думите му то е натоварено в багажника на колата на съпругата на Петьо Петров - Любена. Схемата силно напомня на разказаната от Димитър Ламбовски.

След публикуването на видеото с разказа за златото прокуратурата проведе акция в дома на Златанов, при която при съмнителни обстоятелства бяха открити златни монети, чието количество представляваше много малка част от уж върнатото му. Въпреки това от прокуратурата разпространиха манипулативно прессъобщение, което внушаваше, че едва ли не в дома на Златанов е открито цялото злато.

Манипулацията беше засилена от Иван Гешев, които през профила си в туитър поиска извинение от АКФ и обвини институцията в лъжа.

От своя страна АКФ изпратиха десет въпроса до държавното обвинение, които обаче оставят да висят без отговор.

"Не отговаря на действителността, че е намерено натовареното в автомобила на Любена Петрова според разказа на Илия Златанов злато, което по документи е върнато на него от спецпрокуратурата в нарушение на закона, тъй като е било иззето от сина му Явор в хода на разследването. Според оповестеното от самата ПРБ са открити някакви златни монети, чието количество съответства на около 1% от визираните във филма, а и не става ясно дали се касае за същите монети. Намирането се е случило в рамките на процесуално-следствено действие, извършено при множество процесуални нарушения, които сме коментирали пространно. И много повече пъти да бъде повторено едно невярно твърдение, това няма да го направи вярно", написаха през седмицата от АКФ.

Обвинения вместо отговори

Няколко часа след излъчването на видеото с Димитър Ламбовски от прокуратурата изпратиха съобщение, че главният прокурор Иван Гешев се е срещнал с работещи в Специализираната прокуратура, за да им изкаже благодарност. До този момент нито един от замесените в "Осемте джуджета" прокурори не е коментирал твърденията на разследването и представените документи, повечето от които произхождащи от прокуратурата.

Последваха нови обвинения от страна на главния прокурор, който заяви, че "зад АКФ стоят определени хора, един от които е подсъдим, с личен интерес от дискредитиране на специализираната прокуратура; действията на прокуратурата по казуса са доказали, че АКФ лъже, но оттам вместо да се извинят, продължават с нови твърдения"

Според организацията поведението на прокуратурата по казуса "създава сериозни съмнения, че въобще съществува намерение да се проведе всестранна, обективна и пълна проверка на всички съмнителни факти около поведението на прокурорите от специализираната прокуратура и другите засегнати лица по казуса", като напомнят, че "освен думите на свидетелите във филма са показани множество документи, налични във връзка с това наказателно дело. Техният юридически прочит, сам по себе си, без никакви допълнителни обстоятелства, повдига много сериозни въпроси, които ние вече сме задали и на които очакваме институционален отговор."