Мавродиев: Един банкер, две вили и цял куп офшорки

Кипърска компания, чиято собственост сочи към свързани със Стоян Мавродиев лица, е купила луксозни къщи в Гърция от Димитър Ламбовски

Темата накратко
  • От историята с репликата за Маджо стана ясно, че Стоян Мавродиев е купил от Димитър Ламбовски две луксозни къщи в Гърция. Но не ги е декларирал.
  • Сделката е през кипърско дружество, което по данни от официални регистри води към близки до доскорошния банкер лица, управляващи някогашните му фирми.
  • Засега твърденията, че едната къща е била за премиера Бойко Борисов, остават непотвърдени, но и неотречени.

Кално-мутренската история около репликата за Маджо предизвика вълна от политически интерпретации и опити за провокации. Но независимо дали вярвате, че има план за дискредитиране на протестите, със сигурност случката беше използвана бързо за тази цел.

Тя обаче произведе и положителен ефект - от мътилката й изплуват съвсем реални факти и те не звучат ласкаво за доскорошния държавен банкер Стоян Мавродиев. Картината може частично да се сглоби от озовалото се в живо предаване споменаване на Маджо, последвалите обяснения на Христо Иванов и Димитър Ламбовски и публикуваните в afera.bg снимки и детайли, за които се твърди, че са пратени от "родолюбив български журналист" от БТВ. "Капитал" верифицира, коригира и допълни историята от свои източници.

На всеки Маджо - Мавродиев

Накратко, Мавродиев купува поетапно през кипърска компания две къщи от Ламбовски в гръцкото градче Посиди, на първия ръкав на полуострова Халкидики, които не е декларирал и за които не е ясно какъв е произходът на средствата. А след като Ламбовски се появи публично в казуса с "Осемте джуджета" и вероятно е планирал да даде гласност и на този казус, Мавродиев е звънял на съоснователя на някогашната групировка СИК Младен Михалев-Маджо с молба да е нещо като медиатор и да осигури тишина.

Двете къщи са част от комплексче, построено от Ламбовски, като допреди сделката той ги притежава лично като физическо лице, а третата вила все още е негова. Те се намират на парцел с площ между 3.5 и 4 декара (по оценка на Google Earth) на хълм, разположен северозападно от центъра на курортното село Посиди. От вилите до плажа са 450 метра по асфалтов път.

В комплекса има две по-големи къщи (двете крайни) и една по-малка, като дворовете им са около 1-1.5 декара, всеки с басейн. Източник на "Капитал", запознат със строителството и пазара на имоти в района, коментира, че при параметрите на застрояване, които са допустими, най-вероятно къщите са с РЗП от около 250 кв.м, а приблизителната им цена е от 300 до 500 хил. евро. В зависимост от използваните материали, мебелировката и луксозното оборудване обаче тя би могла и да е и чувствително по-висока.

Стоян Мавродиев е придобил първо средната къща, която е с двор малко под 1 дка.

Това е станало по време, когато още е председател на КФН. Въпросният имот е бил на пазара през 2013 г., видно от снимка, качена в системата Picasa през август от местна агенция за недвижими имоти. Така че вероятно сделката е станала във втората половина на мандата му (2010 - 2016 г.).

По-късно, вече като главен изпълнителен директор на ББР, Мавродиев е купил и втората къща. Според публикацията на afera.bg той е заявил пред Ламбовски, че я купува за премиера Бойко Борисов с пари от Делян Пеевски - нещо, за което няма никакви доказателства. За сметка на това става ясно, че Ламбовски разполага с аудиозапис от разговорите си с Мавродиев, което би могло да докаже участието му в сделките. Пак там е посочено, че покупката е станала през кипърската фирма "Вердаско".

Къщата в офшорната схема

Всъщност по информация на "Капитал" фирмата e Vardesco Holdings и тя наистина води много близо до Мавродиев. Тя е почти напълно аналогична на поне още четири кипърски дружества, които притежават компании в България, управлявани от него, преди да се впусне в политиката, а сега от приближени лица като Димитър Младенов и Сашко Павлов. Това са Fortactive LTD, Sciatore Investments, Abbracio Investments и Desinenza Holdings - всичките основани на 13 декември 2012 г. с помощта на услугите на Pelinoksen Counsultants Limited и с директор Стелианос Стелиану. Това важи и за Vardesco с единствената разлика, че регистрацията й е на 22 май 2015 г., което допълнително би помогнало да се датира покупката на първата къща в периода от тогава до средата на 2016 г., когато Мавродиев напуска КФН.

Според документи от кипърския търговски регистър собствеността във всяка от тези компании (включително Vardesco) е поделена между две други кипърски дружества - Galesburg Investments Limited и Trevorton Holdings Limited. Това продължава до 25 март 2019 г., когато на една и съща дата всички те са прехвърлени на Nerites Holdings Limited от Обединените арабски емирства. Това е компанията, която към днешен ден е собственик на основаната от Мавродиев "Юнайтед консултинг" и още много други свързани компании и за чийто действителен собственик в българския Търговски регистър е посочен кипърецът Костас Андреас Йоану (виж текста "Скритите владения на Мавродиев")

Пореден досег с подземния свят

Каква точно е версията на Ламбовски не е публично известно - по bTV той говори по темата с недомлъвки и без да каже името Мавродиев. То беше изречено само от Христо Иванов, който заяви, че с Ламбовски освен за "Осемте джуджета" са говорили само за него. Самият Ламбовски в прословутото лайв излъчване каза, че телефонът му е изключен, и "Капитал" не получи коментар от него докато подготвяше темата. Такъв нямаше и от Мавродиев, който не отговори на изпратените въпроси по темата.

След това обаче на 13 август от поща в gmail, различна от тази, която е ползвал в миналото, беше пратена позиция на Мавродиев. В нея той обвинява Ламбовски, че води клеветническа кампания срещу него. "Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмици по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици", пише Мавродиев. Вижте пълното му съдържание в каре под текста.

След това изявление "Капитал" успя да говори с Ламбовски, който каза само, че ще се запознае с твърденията на Мавродиев и ще реагира на тях след това.

Така тепърва остава да се установява дали екс-банкерът наистина е звънял на Маджо, кога и с какви претенции спрямо Ламбовски. Както и ако последният наистина е разказвал на Христо Иванов или някой друг и е смятал да разкрие притеснителни неща за Мавродиев, как той е научил за това. А също и какво е естеството на евентуалния рекет към него.

Но предвид миналото на политик-регулатор-банкер това не изглежда неправдоподобно. Едни от най-шумните противоречия около Мавродиев бяха за призовката му като свидетел по делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо. Прокуратурата искаше да го разпита заради негови подписи под документи на фирми, през които са преминавали значителни парични потоци от трафик на кокаин от Южна Америка към Европа. Мавродиев така и не се яви пред съда, а впоследствие Брендо беше осъден в три държави за трафик на наркотици, а в България включително и за пране на пари от наркотрафик.

И ако Евелин Банев в началните му години е свързван по-скоро с конкурентната групировка ВИС-2, то не е като досега Мавродиев да не е имал досег и със СИК. Още през 2006 г. той купува от друг съосновател на силовия застраховател - Румен Николов-Пашата, апартамент в София на ул. "Якубица" 2А за 219 хил. евро, където днес се помещават двете му нови консултантски дружества, регистрирани след отстраняването му от ББР. Преди години обяснението на Мавродиев беше, че е придобил жилището чрез имотна агенция и не е знаел кой е предишният собственик.

А настоящето на Мавродиев (или по-скоро близкото му минало) е на личен банкер, канализиращ солиден ресурс от държавната ББР към бизнесите на силните на деня като Делян Пеевски и Румен Гайтански-Вълка, но далеч не само. Изглежда, това се отплаща и дава възможност не само да пазаруваш скъпи ваканционни имоти, а и в нужда да се ползва жокер "Обади се на приятел".

Позиция, изпратена до медиите

Уважаеми журналисти,

Обръщам се към вас по повод клеветническата кампания, подета срещу мен от Димитър Ламбовски с цел да отклони вниманието от скандала с видеото, в което той се обръща към Христо Иванов с реплика за Младен Михалев-Маджо. След огромния публичен конфуз за председателя на партия "Да, България" и нестихващия скандал, в определени медии бяха разпостранени анонимни твърдения, че аз притежавам къща в Гърция, а за повече сензационност бяха намесени имената на премиера Бойко Борисов и на депутата от ДПС Делян Пеевски. В този компромат няма грам истина!

Не притежавам къща в Гърция и това лесно може да се провери в имотните регистри на страната. Наети от мен гръцки адвокати работят от две седмица по жалба за изнудване срещу Димитър Ламбовски. Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен - за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици.

Тъй като мястото на престъпното деяние е в Гърция - искът ми е адресиран към гръцките власти. Вече са сезирани следствените органи и прокуратурата в Гърция. В момента, в който бъдат предприети действия от гръцките власти, ще ви информирам с всички подробности.

Български адвокати ще подадат жалби в българската прокуратура срещу медиите, позволили си да тиражират анонимните съчинения с абсолютни лъжи срещу мен.

Благодаря ви за вниманието.

Стоян Мавродиев