Ало, Маджо

20 години след като мутрите сложиха костюмите и част от тях влязоха в политиката, усещането за беззаконие е все така силно

   ©  Капитал
   ©  Капитал
Темата накратко
  • Една изпусната реплика по време на живо излъчване във facebook разплете съмнителна история с участието на бившия шеф на КФН и ББР Стоян Мавродиев.
  • Зад сюжета, който включва имоти в Гърция и офшорни компании, изплува призракът на СИК - групировка от най-мутренската част на прехода.
  • 20 години след като мутрите сложиха костюмите и част от тях влязоха в политиката, усещането за беззаконие е все така силно.

На пръв поглед в историята със съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов и репликата към него по време едно от живите му излъчвания във facebook - "Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо", вече няма кой знае какво. Разбра се кой я каза, какво е имал предвид и кой е "тоя". В този сюжет обаче има толкова различни исторически пластове и герои, че заслужава малко по-внимателен прочит. В него се вижда в какво се превърнаха мутрите от 90-те, колко високо в политиката е стигнало влиянието им и за какво се използват високите позиции в държавата. Само от тази реплика - само за замесените хора, може да се разкаже история, силно показателна за България през 2020 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал