Адвокатурата критикува проекта на ГЕРБ за нова конституция

Недопустимо е той да се лансира без дебат и без обществен консенсус, заявява Висшият адвокатски съвет

Висшият адвокатски съвет
Висшият адвокатски съвет
Висшият адвокатски съвет
Висшият адвокатски съвет

Проектът на ГЕРБ за нова конституция съдържа отклонения от основни принципи на конституционното право, както и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които съответстват на най-добрите европейски образци. Това се заявява в позиция на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), публикувана във вторник на сайта на институцията (пълния текст на позицията вижте тук). В нея се изразява тревога от качеството на проекта и от начина, по който той се лансира от управляващите.

Недопустимо е да се предлага без обществен дебат и консенсус

Подобно на много други юристи и членовете на ВАдС отказват да коментират конкретни позиции от проекта на ГЕРБ, а акцентират основно на изненадващото му лансиране без провеждане на обществен и професионален дебат и без наличие на обществен консенсус.

Висшият адвокатски съвет призовава депутатите, независимо от тяхната принадлежност, преди да изразят политическата си воля за евентуални бъдещи промени, да проведат широк обществен и професионален дебат с участието на академичната общност, адвокатурата, омбудсмана, представители на синдикати, работодатели, на институциите и на гражданското общество. Това е особено наложително, когато става дума за нова конституция, която засяга по фундаментален начин всички граждани.

"В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събрание - да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова конституция, или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната. Общественият и професионален дебат не може да замести волята, експертизата и автономията както на действащото Народно събрание, така и на едно бъдещо Велико народно събрание, но в интерес на цялото общество е дискусията да бъде прозрачна и открита, да съпътства целия процес по изготвяне на концептуалните предложения и конкретните текстове, за да може промените в основния закон да бъдат резултат от действителен обществен консенсус".

В позицията са изброени някои от най-спорните моменти в проекта - неглижиране на ролята на основните права чрез преместването им на финала на конституцията, правото на законодателна инициатива на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет, което влиза в конфликт с принципа на разделението на властите, предложенията за промени в главата за съдебната власт, недостатъците в механизма за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба и др.

"Същевременно проектът за нова конституция не засяга други важни въпроси, широко обсъждани в правната и академичната общност и в обществото като цяло", се казва в позицията на адвокатурата. В тази връзка са изброени проблеми като действието на решенията на Конституционния съд, необходимостта от изрично конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Съда в Страсбург и др.

Конституция не може да се натрапи

"Никоя власт не може да натрапи конституция на народа си. И затова в демократичните общества конституциите се приемат с обществен консенсус, който е основа за законодателната власт да може да гласува промените в конституцията", заяви за "Капитал" Валя Гигова, член на ВАдС. "Разумният подход е всички депутати да се обединят около разбирането, че преди внасянето на какъвто и да е законопроект трябва да има обществен консенсус, постигнат в рамките на различни по формат обсъждания. В този дебат непременно трябва да да участват и извънпарламентарните политически сили и гражданското общество. Една конституция, приета без обществен консенсус, няма как да бъде припозната от народа. А конституцията е като библията за един народ", казва още Гигова.