Учебната година ще е присъствена, обмислят се някои алтернативи, но не по избор и не за всички

Деца с придружаващи заболявания или с родители в риск ще могат да избират между няколко форми на обучение, но по тях все още има много неясноти

Министерството на образованието (МОН) и Министерството на здравеопазването (МЗ) продължават твърдо да държат учебната година да започне за всички присъствено, без родителите да имат право на избор за доброволно дистанционно обучение. За деца с хронични заболявания или с болни родители (но не и с други болни членове на семейството) все пак се предвиждат алтернативни варианти - главно самостоятелна или индивидуална подготовка, които имат значителни недостатъци. От потенциална опция за обучение в дистанционен център пък ще могат да се възползват само ученици от 5-и клас нагоре. Това става ясно след последната среща на заинтересованите страни и властите миналата седмица, на която са обсъждани вариантите за безопасен старт на новата учебна година.

В обсъжданите идеи обаче има редица неясноти и много необмислени положения. Те също така не са финални - предстои да бъдат публикувани пълните мерки за системата на образованието от страна на МОН, които бяха обещани за края на август, както и да бъдат гласувани промените в Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене, които уреждат вариантите за дистанционно обучение занапред.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар