И председателката на ЦИК подаде оставка след възражения по доставката на машини

Стефка Стоева заяви, че се оттегля по лични причини, но принципно смята, че покупката на машини за изборите е работа на правителството

Стефка Стоева
Стефка Стоева    ©  Цветелина Белутова
Стефка Стоева
Стефка Стоева    ©  Цветелина Белутова

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изненадващо обяви пред членовете на комисията в четвъртък, че подава оставка по лични причини, която ще депозира в Народното събрание следващата седмица. Решението й идва седмица след като парламентарната група на ГЕРБ внесе проект със спорни промени в Изборния кодекс, без дори да уведоми преди това ЦИК. Пред състава на ЦИК Стоева е заявила принципното си възражение срещу една от предложените промени в изборния закон, която изрично възлага на ЦИК да осигури машините за гласуване "чрез наемане или закупуване". Тя смята, че машините трябва да се закупят от изпълнителната власт, а не от ЦИК, но опитите на ръководството на комисията да се срещне с ресорния вицепремиер Томислав Дончев са били отклонени.

Стефка Стоева бе избрана начело на ЦИК като номинация на ГЕРБ. Преди това тя беше конституционен съдия - от съдебната квота, зам.-председател на Върховния административен съд, съдия от кариерата.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата