Уикенд новини: Минималното обезщетение за безработица се вдига с 3 лв.; ЕС може да санкционира Турция

Свиканата от вицепремиера Марияна Николова извънредна уикенд-тристранка не постигна съгласие за покачването с 30% на заплатите в избрани държавни структури

Уикенд новини: Минималното обезщетение за безработица се вдига с 3 лв.; ЕС може да санкционира Турция

И още: Управляващите изопачават критики от евродепутати, ГЕРБ във финален щурм да събере 120 подписа за конституцията

6498 прочитания

Свиканата от вицепремиера Марияна Николова извънредна уикенд-тристранка не постигна съгласие за покачването с 30% на заплатите в избрани държавни структури

© Велко Ангелов


Изтичащият август може и да бележи края на летния отпускарски сезон, но очевидно не и на лятото. Последните дни на месеца ще са едни от най-горещите през годината, а топлото време ще продължи и през септември.

Отвъд измерените температури едно от най-нажежените места през уикенда се оказа Дупница. След близо месец бездействие и насред надигащо се недоволство прокуратурата се задейства по казуса с намиращия се в неизвестност от края на юли Янек Миланов. Освен задържането на последния, с когото е бил видян - Васил Капланов-Каплата, през туитър акаунта си главният прокурор Иван Гешев анонсира и проверки на "бизнесите" на лица, свързани с т.нар. "братя Галеви". Под колективния прякор са известни Пламен Галев и Ангел Христов, своеобразни местни феодали, които през 2012 г. бяха осъдени за рекет и оттогава се укриват, като са издирвани чрез Интерпол. Районният съд реши да остави Капланов, който е бивш техен охранител, под домашен арест.

В събота част от обществения фокус беше и в реакциите след изслушването на представителите на България от подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Докато присъствали на закритото заседание представители на неправителствения сектор говорят за критичен тон, неудобни въпроси и слаби обяснения, от прокуратурата и ГЕРБ поднасяха доста различен и мек прочит на събитието.

На него беше поканен и министър-председателят Бойко Борисов, който обаче не се яви, а правителството беше представлявано от заместника му Екатерина Захариева. Премиерът не е коментирал темата, а последните му изяви в социалните мрежи са самовъзхвала за епидемиологичните и икономически мерки: "Радвам се, че на фона на пълзящата криза по света - у нас поддържаме икономиката жива. За разлика от много други страни, в началото на годината ние не затворихме редица сектори и се запази препитанието на хиляди хора. Ние няма да спрем дотук. Ще продължим да помагаме на гражданите и бизнеса. Няма да е лесно, но с търпение, разум и единство ще се справим."

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Минималното дневно обезщетение за безработица се покачва с от 9 на 12 лв.

Това беше одобрено на необичайно извънредно уикенд заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В събота работодателските и синдикалните организации одобриха още срокът за получаване на парично обещетение за безработица за лица, които са придобили това право в период, по-малък от 3 години от предното ползване, да се повиши от 4 на 7 месеца. Нямаше съгласие около идеите на управляваите за покачване на заплатите в някои държавни администрации с до 30% - част от бизнес организациите са против, а други искат по ясни разчети. Липсата на точни критерии как са избрани ведомствата, получаващи бонуса, очаквано предизвиква недоволство в останалите и цяла вълна от искания за включване на още агенции, комисии, институти, областни администрации и т.н.

Управляващите и прокуратурата опитаха да изопачат критики от евродепутати

Според прокуратурата изслушването на представителите на България от подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент се е състояло по нейна инициатива, в контекста на засилващ се медиен и политически натиск над институцията. Евродепутатът Радан Кънев обаче през Facebook профила си контрира, че това е "пряка и скандална лъжа", тъй като изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин'т Велд, председател на подкомисията. От ГЕРБ пък, позовавайки се на информация от техния евродепутат Емил Радев, заявиха, че "евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България". Според присъствали обаче това също е неистина, като такива оценка е направила Ана Джумалиева, председател на българската Комисията за защита от дискриминацията .

ЕС може да прибегне до санкции срещу Турция заради диспута й с Гърция

Напрежението между Атина и Анкара, започнало с проучванията на шелфа на Средиземно море за добив на газ, продължава да се покачва. На фона на опитите на Германия да отвори възможност за диалог, върховният представител на ЕС по външните работи призова Турция да спре с едностранните действия и предупреди, че на 24 септември може да се обсъждат санкции. Те биха могли да конкретно насочени към морската дейност - забрана за достъп на турски кораби до европейски пристанища, но може и да са по широки и обхващащи и други сектори на турската икономика.

ОЩЕ (КОРОНА)НОВИНИ

99 са новооткритите случаи на коронавирусна инфекция при направени 4787 PCR теста през последното денонощие. Това показват данните в Единния информационен портал в неделя. Оздравелите са 22, двама са починали, 723 души остават за лечение в болница, от тях 74 са в интензивни отделения. С това доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 16164, като от тях активни са 4306, а починалите лица с инфекция достигат 605.

Българските граждани, пристигащи в Дания, вече няма да трябва да представят основателна причина за пътуването и бъдат подлагани на 14-дневна карантина. Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от "оранжев" на "жълт" след преоценка на ситуацията с Covid-19 в чужбина, съобщи Единният информационен портал. Датската полиция запазва правото си при проява на симптоми на заболяване, в т.ч. кашлица и температура, да откаже достъп на влизащите чужденци независимо от класификацията на страната.

Броят на официално регистрираните случаи на заразени с коронавируса по света надхвърли 25 милиона души, съобщи Reuters. Общо броят на свързаните с коронавируса смъртни случаи е 842 915, а броят на заразените е 25 029 250. Епицентърът на пандемията се измества отново, като от три седмици дневният брой на новозаразените в Индия надхвърля регистрираните в САЩ и Бразилия случаи. За последното денонощие Индия съобщи за още 78 761 заразени.

Гранично-пропускателният пункт "Илинден - Ексохи" ще бъде отворен за товарен транспорт от 7 септември. Това е информирало гръцкото правителство българското Министерство на външните работи по дипломатичен път. В събота търговски и транспортни фирми от България заплашиха да блокират граничния пункт "Кулата" на 2 септември с настояване за отваряне на "Илинден - Ексохи". Протестът беше предизвикан от неколкократното удължаване на ограниченията, въведени от южната ни съседка заради коронавируса.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Илън Мъск демонстрира напредъка на Neuralink, като показа прасе с имплант, който засича активността на невроните му:

КАКВО СЛЕДИМ

Ще успее ли ГЕРБ да внесе проект за нова конституция

Наложеният от самата управляваща срок за това - 2 септември, изтича следващта сряда. Досега са проведени разговори само с двата коалиционни партньора - ВМРО и НФСБ. Твърда подкрепа засега има само от последната, като и двете лансират свои идеи, които държат да бъдат включени в новата конституция. Дори и да се осигури тяхната подкрепа обаче, ГЕРБ няма да събере нужните 120 гласа, като ще трябва да привлече и други (вероятно част от независимите) депутати. Ако това се случи парламентът ще започне дебати по новата конституция и най-рано два месеца по-късно ще може да се направи опит за свикване на Велико Народно събрание. За целта обаче са нужни 160 гласа, което означава практически всички депутати извън групата "БСП за България", която единствена е заявила твърдо, че няма да подкрепи искането. За 2 септември се организира и масов протест, като и провал на ГЕРБ с проекта за конституция, и включването на идеите на патриотичните партии биха могли да разпалят наново недоволството.

Съдбата на оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов

Подаденото миналата седмица искане от самия него да напусне поста ще бъде обект на обсъждане в коалиционния съвет на управляващите. Засега почти няма официални позиции по изненадващата оставка и то насред разговори около новата конституция, на която Кирилов е сочен като един от идеолозите. Единствено лидерът на НФСБ Валери Симеонов се обяви против приемането й, защото според него тя не е обоснована с нищо. Ако оставката бъде приета, Кирилов има възможност да се върне в парламента, като досега не е заявявал намерения да не го прави.

OUT-OF-OFFICE

Кино

31.08 - 4.09

Какво се случи през последните няколко месеца, прекарани в атмосфера на социална изолация, и как тя накара всеки от нас да погледне по друг начин на себе си и заобикалящото: отговорите идват в рамките на пет дни и селекция от 25 късометражни филма с историите и преживяванията на най-различни хора по целия свят.

Кино "Влайковa", 18:00 ч., вход свободен

1.09

Във вторник в рамките на Sofia Summer Fest можем да гледаме "Каръл" - филмът е адаптация на романа "Цената на солта" на Патриша Хайсмит, който разказва за две жени със съвсем различно минало, започнали неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк.

Фестът с кино на открито се случва в Южен парк II, зад музея "Земята и хората" и хотел "Хилтън", Билети: 8 лв.

1 - 8.09

Филмовият фестивал за документално кино в сферата на изкуствата Master Of Art стъпва в още два града - Варна и Пловдив. Селекцията е интригуваща и си струва всеки кадър, сред някои от заглавията са: "Жан-Пол Готие - шантав и шик", "Разговори с Роми Шнайдер", "Йорн Утсон: Операта в Сидни", "В търсене на Казандзакис"и др. Варна, ФКЦ, и Пловдив, Lucky Дом на киното

Аполония

1 - 6.09

И тази година - повече от 30 културни събития под открито небе. Сред акцентите на 36-ото издание на Фестивал на изкуствата "Аполония" са майсторският клас за млади оперни изпълнители, воден от българския бас Орлин Анастасов, премиерните продукции "Страх" на Ивайло Христов и "Мълчание с достойнство" с режисьор Адела Пеева, премиерите на книгите "Аполония Понтийска. Колекции на Лувър и български музеи", "Земното щастие" на Георги Лозанов, Стефан Вълдобрев и неговата първа "Книга на песните". Концертите са на Любо Киров, Влади Ампов-Графа, Ицо Хазарта и група "Фондацията".

Созопол, пълна програма на www.apollonia.bg, билетите за събитията в мрежата на Eventim.

Джаз

3.09

Премиера на All-Star Big Band - музикален проект, в който инструменталистът, педагог, автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, на симфонична и театрална музика Христо Йоцов събира съзвездие от български джаз музиканти, а в програмата са включени негови пиеси, писани през годините, както и съвсем нови композиции, създадени специално за случая.

Варна, ФКЦ, 19:00 ч.

Театър

Фестивалът "Театър в парка", част от календара на културните събития на Столичната община, продължава и през септември с постановките "Аз обичам, ти обичаш, тя обича" (1.09), "Стриптийз покер" (2.09), сборния моноспектакъл "Мариус 50" (8.09), "Грамофонът" на Виктор Калев (9.09), "Черното пиле" (10.09) и "Аз, досадникът" (19.09).

Открита сцена в парка на Военна академия, 21:00 ч.

Изтичащият август може и да бележи края на летния отпускарски сезон, но очевидно не и на лятото. Последните дни на месеца ще са едни от най-горещите през годината, а топлото време ще продължи и през септември.

Отвъд измерените температури едно от най-нажежените места през уикенда се оказа Дупница. След близо месец бездействие и насред надигащо се недоволство прокуратурата се задейства по казуса с намиращия се в неизвестност от края на юли Янек Миланов. Освен задържането на последния, с когото е бил видян - Васил Капланов-Каплата, през туитър акаунта си главният прокурор Иван Гешев анонсира и проверки на "бизнесите" на лица, свързани с т.нар. "братя Галеви". Под колективния прякор са известни Пламен Галев и Ангел Христов, своеобразни местни феодали, които през 2012 г. бяха осъдени за рекет и оттогава се укриват, като са издирвани чрез Интерпол. Районният съд реши да остави Капланов, който е бивш техен охранител, под домашен арест.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход