Атанас Камбитов напусна ГЕРБ "заради настоящето"

Атанас Камбитов по време на връчването на наградите кмет на годината 2015-2019

Атанас Камбитов напусна ГЕРБ "заради настоящето"

Бившият кмет на Благоевград е смятан за близък до Цветан Цветанов и се очаква да се присъедини към новата му партия

9535 прочитания

Атанас Камбитов по време на връчването на наградите кмет на годината 2015-2019

© Юлия Лазарова


Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов обяви, че напуска ГЕРБ, а последвалите коментари са, че оттеглянето му не е изненада. Камбитов е смятан за близък на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви нов политически проект и видимо се стреми да привлече в него лица от средния ешелон на партията, с които той всъщност общуваше.

Късно вечерта във вторник Камбитов обяви в профила си във фейсбук: "Днес прекратих членството си в ПП ГЕРБ. Решение, тежко и трудно, заради миналото и емоцията ГЕРБ, но решение осъзнато и аргументирано заради настоящето. Решение, необходимо, за да бъда честен със себе си и хората около мен". В някои от коментарите под поста му веднага се появи въпросът дали отива при Цветановq а медии припомниха, че бившият кмет на Видин Огнян Ценков вече се присъедини към бившия втори в ГЕРБ, след като от май досега близо сто местни активисти на ГЕРБ напуснаха партията. В средата на август Цветанов обяви, че името на новата му партия ще е "Републиканци за България" и ще бъде официално учредена на 27 септември.

Политическата кариера в ГЕРБ

Камбитов е в ГЕРБ от създаването на партията, като през 2007 г. става общински съветник на ГЕРБ в Благоевград. През 2009 г. е избран за депутат в 41-то Народно събрание, където остана до местните избори през есента на 2011 г. От 2012 г. е кмет на Благоевград и изкара на този пост два мандата. През октомври м.г. обаче Камбитов загуби в надпреварата за трети пореден мандат като кмет на града от подкрепения от БСП кандидат Румен Томов, при това със значителна разлика на втория тур - над 15%.

Нещо повече, по време на гласуването на местните избори през м.г. в Благоевград се забеляза откровено анти-ГЕРБ гласуване, тъй като гласовете за загубилия кмет Камбитов бяха значително повече от тези за общински съветници - съответно 9 хил. към 4 хил. гласа.

Скоро след това, Камбитов направи опит да елиминира Томов по съдебен ред, като поиска отстраняването му заради несъвместимост - че не е успял в законовия едномесечен срок да се заличи едноличната си фирма, както изисква законът. В последвалата съдебна битка се оказа, че Томов всъщност е извършил прехвърлянето на фирмата си в срок, но поради технически пропуск заличаването му в Търговския регистър се е забавило.

Поредното дело от тази съдебна сага в момента е спряно пред Върховния административен съд, заедно още четири аналогични кметски дела, в очакване на решение на КС по дело срещу законовия текст, уреждащ прекратяването на кметските правомощия заради незаличено участие във фирма.

Самият Камбитов също беше на крачка от несъвместимостта за заемане на поста заради своя фирма, за която той се опита да обясни, че е била на брат му.

Веднага след местните избори м.г. Борисов персонално посочи Камбитов като виновник за загубата в Благоевград. В коментар за резултатите от балотажа на 3 ноември той припомни своя предишна реплика, че някои кметове на ГЕРБ са се превърнали в дерибеи и свърза загубата в Благоевград с "Атанас Камбитов, който играе кючек с пари на челото". Става въпрос за клип, който се появи в социалните мрежи между двата тура на местните избори, на който се вижда Камбитов да танцува върху чалга класиката "За крадец не ставаш, сине" с пура в уста, черна шапка и с 50 лева на челото. На заден план се вижда и Цветан Цветанов. Записът е бил от 50-годишнината на Камбитов, две години преди изборите, но изигра своята роля за загубата му.

Борисов даде знак, че е предрекъл загубата в Благоевград и направи заявка за прочистване на партията: "Събрах ги Камбитов, Икономов, Котев и им казах: "Ще загубите!". "Не, ще спечелим!". Добре! Сега ще направим промени, по-добре е за партията е да се очисти", обяви Борисов тогава.

Докато беше градоначалник, Камбитов беше като абониран за наградите от конкурса "Кмет на годината". След загубата му стана ясно, че общината е финансирала щедро организаторите на този конкурс.

Първенец по... скандали

За разлика от 2015 г., когато беше единствена кандидатура на ГЕРБ, през 2019 г. Камбитов се състезаваше на вътрешните номинации с още пет души, като освен това един от членовете на ГЕРБ се кандидатира с подкрепата на НФСБ. Разликата между действащия кмет и неговия опонент на вътрешните избори беше едва 42 гласа.

Причината бяха огромните скандали около обществените поръчки и по-скоро липсата на такива за сметка на процедури по директното възлагане на любими фирми на кмета, обезлюдяването и безработицата в града.

При управлението на Камбитов и със съдействието на тогавашния регионален министър Лиляна Павлова градът получи най-много пари за саниране на блокове. Средствата обаче потънаха в множество скандали за ниското качество на изпълнението, цените, които бяха средно два пъти по-високи от останалите градове, и свързаността между местната власт и избраните фирми.

През 2017 г. заместник-кметът по строителството Янко Янков подаде оставка по "лични причини", веднага след като сайтът Blagoevgrad-news разкри връзки между него и саниращите фирми. Оказа се, че в санирането са се включили и други общински съветници от ГЕРБ.

След края на мандата се наложи общината да връща 25% от гранта от ЕС за изграждане на социални жилища на стойност 1.7 млн. лв. заради незаконосъобразна обществена поръчка.

За начина на управление по времето на Камбитов е показателна и обществената поръчка за изграждането на ново осветление на центъра на града през 2016 г. Общинският съвет решава да изтегли заем от Общинска банка за 1.9 млн. лв. Допълнителен въпрос е доколко е била избрана икономически най-изгодната оферта, но година и половина по-късно се оказва, че избраната фирма има непредвидени разходи за над 433 хил. лв. По-късно става ясно, че вместо да чака общинския съвет да одобри плащането, Камбитов е сключил допълнително споразумение с фирмата и й е платил.

Любимите фирми

Може би бившият кмет на Благоевград не е обичал особено обществените поръчки, тъй като е създал две общински дружества, които пряко възлагат поръчки на приближени фирми без търг и конкурс.

Едното дружество - "Благоевград Инвест 2016", е за строителство, строителен надзор, инвеститорски и технически контрол в проектирането и строителството, изготвяне на оценки, консултантски услуги и експертизи, проектиране. То не разполага със строителна база, но пък до края на управлението на Камбитов е изпълнител на директни поръчки от общината и от бюджета - за саниране.

Така например през "Благоевград инвест 2016" през периода 2016-2017 г. са изплатени близо половин милион на една от любимите фирми на кмета за пряко договоряне без обявление - благоевградското дружество "Екстра Колор", по договори за ремонти на детските ясли, градини и площадки без процедура за възлагане на обществена поръчка.

Самото дружество "Благоевград инвест" се оказва щедър спонсор на администрацията на Благоевград, доколкото всички заместници и висши администратори на града работят на граждански договори в него. Единият от заместник-кметовете е получавала годишно 50 хил. лв. за услугите си, а останалите - по 35 600 лв. Отделно от това дружеството непрекъснато е сменяло мобилните телефони на заместник-кметовете с най-новите версии на iPhone и Samsung - винаги и от двете марки, и винаги през около половин година.

Другото дружество - "Благоевград фест", което по принцип трябва да организира фестивала "Франкофолии", е станало щедър спонсор на пътешествия на администрацията - не само до Франция, а и основен канал за купуване на медиен комфорт. Според новия кмет Румен Томов през последните четири години община Благоевград е дала общо 1 млн. лв. за медийно обслужване без търг и конкурс, на неясен принцип.

Откъде е състоянието на кмета

През цялата последна предизборна кампания опонентите на Камбитов атакуваха необяснимото му според тях богатство и това, че има имот в София и дори не нощува в града. Пред Би Ти Ви Камбитов отбелязва, че има висок стандарт на живот, апартаменти в Благоевград и в София, личен автомобил Audi 8, защото дивидентите, които е получил от успешния си строителен бизнес, преди да стане кмет, са достатъчни за цял живот.

Според водача на листата на БСП Любен Милев обаче бившите фирми на Камбитов са в тежко финансово състояние и освен това той никъде не е декларирал спестявания, достатъчни да покрият придобивките му, нито дори луксозния му рожден ден с прословутия кючек.

Поклонът пред Пеевски

При управлението на Камбитов градът е първият, който приюти без търг и конкурс обектите на Lafka и ги настанява на топ-локации в близост до действащите и платилите наема си други търговци. Тогава градоначалникът обясни, че това било законосъобразно и целесъобразно, защото "Булгартабак" е спонсор на града.

След няколко години, през които Lafka плащаше 89 лв. месечно за павилион (с предплата за 10 години напред), а останалите търговци - между 500 и 800 лв. месечно, неформалният собственик на цигарения холдинг - депутатът от ДПС Делян Пеевски, реши да затвори най-големия производител в града - цигарената фабрика "Благоевград БТ" с около 2000 души персонал.

Камбитов не направи заявка да говори със собствениците на дружеството и да се опита да запази дейността му. Той обясни, че съжалява и има рецепта за битка с безработицата и подобряване на бизнес средата в града - отваряне на индустриална зона. За нея обаче се оказа, че няма достатъчно свободни площи, защото, както се изрази премиерът Борисов, предшествениците им всичко са разграбили и приватизирали, и трябва да се мисли за обща зона Благоевград - Симитли.

Така след всички тези "успехи" Камбитов закономерно загуби битката на последните местни избори за кметското място в града. А колко високо Цветан Цветанов цени качествата му, ще стане официално ясно до края на месеца, когато предстои учредяването на новата партия "Републиканци за България".

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов обяви, че напуска ГЕРБ, а последвалите коментари са, че оттеглянето му не е изненада. Камбитов е смятан за близък на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който обяви нов политически проект и видимо се стреми да привлече в него лица от средния ешелон на партията, с които той всъщност общуваше.

Късно вечерта във вторник Камбитов обяви в профила си във фейсбук: "Днес прекратих членството си в ПП ГЕРБ. Решение, тежко и трудно, заради миналото и емоцията ГЕРБ, но решение осъзнато и аргументирано заради настоящето. Решение, необходимо, за да бъда честен със себе си и хората около мен". В някои от коментарите под поста му веднага се появи въпросът дали отива при Цветановq а медии припомниха, че бившият кмет на Видин Огнян Ценков вече се присъедини към бившия втори в ГЕРБ, след като от май досега близо сто местни активисти на ГЕРБ напуснаха партията. В средата на август Цветанов обяви, че името на новата му партия ще е "Републиканци за България" и ще бъде официално учредена на 27 септември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  На тоя джумалии му викаха Неделко, защото не делеше кинтите с никого.
  Това е лицето на гербавата върхушка - дали кръжащата около Борисов или около бившата му дясна ръца ЦвЦВ е без значение, защото тя прави едно и също - изнудва, злоупотребява с власт, просто краде.
  Камбитов е еманацията на ОПГ Герб.

  Затова:
  Оставка!
  Предсрочни избори!
  Лустрация и съд!

 • 2
  tulup avatar :-|
  tulup

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Да, със сигурност не си е тръгнал заради някакъв морал, а заради някое ново кранче

 • 3
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  "Строителство и Саниране Инженеринг консулт" ЕООД, регистрирано в Благоевград, е представлявано от млада дама, тогава много близка до Веселин Маринов. В периода 2015-2017 г. дружеството е получило от саниране почти 11,2 млн лв, като от Благоевград са близо 10 млн лв. Дружеството е основано от действащия по онова време заместник-кмет по строителството в Благоевград от ГЕРБ и до онзи момент е било почти без дейност. Няма как кметът да не е знаел това, нито пък да е подписвал договорите "на ползу роду".
  Ат. Камбитов допълва списъка на ренегатите; но кого ли вълнува това?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "tulup":

  Плъховете започнаха да бягат, колкото и да се дуе Баце. На гербаджиите основната им грижа сега е да не им вземат накраденото и да не търкат наровете. Затова търсят спасение, прескачайки от партия в партия.

 • 5
  sfasaf avatar :-(
  sfasaf

  Това е много голяма загуба за ГЕРБ. Цитираните факти в статията говорят, че е възможно най-представителният екземпляр на герберщината и техните кметски авантюри.

 • 7
  evpetra avatar :-(
  evpetra

  Ужас! И така е по цяла България, но "матрялът" спи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход