Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

Работодателски организации се обявиха срещу държавния натиск в бизнеса

АИКБ публикува остра декларация срещу политическата намеса в бизнеса и в защита на "Хиполенд"

Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев    ©  Надежда Чипева
Собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Масираната държавна проверка в края на миналата седмица срещу "Хиполенд", чийто собственик Мариан Колев активно подкрепя антиправителствените протести, предизвика видимо разделение на работодателските организации. Две от национално представените работодателски организации - Българската стопанска камара (БСК) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), излязоха с публични позиции срещу политическата намеса в бизнеса.

В същото време КРИБ, Съюзът за стопанска инициатива на гражданите и БТПП не взеха никакво отношение по случилото се. Те пък станаха известни с отправените благодарствени писма към правителството в началото на протестите за това, че Орлов мост е бил освободен за преминаване.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 3

  Аз пък чета в тая декларация на АИКБ не първосигнална защита на своя член Мариян Колев от Хиполенд от някакви хипотетични заплахи, а съвсем реална оценка на ситуацията в страната: на корупцията, на държавния рекет, на нагласените обществени поръчки, на избирателното правораздаване - с една дума на Борисовщината.

  А ето и текста на декларацията на АИКБ:

  "И незрящите в България виждат как политическото напрежение в страната нараства с всеки ден. Преобладаващо е мнението, че развитието на България в последните години не се осъществява с необходимите темпове и дистанцията спрямо другите страни в преход в ЕС се увеличава. Основни вътрешни задържащи фактори са:

  - Проблемна бизнес среда, особено по отношение на малкия и среден бизнес, където се трудят близо 3/4 от наетите и който създава над 2/3 от брутната добавена стойност. Мерките, съгласувани с правителството в рамките на тристранния диалог, или се изпълняват мудно и половинчато, или както е в мнозинството от случаите – изобщо не се изпълняват;

  - Недостатъчна прозрачност и контрол върху обществените поръчки. Усещането е, че те са лобистко-партизирани и се използват политически за захранване на поредица от "обръчи";

  - Корупцията се усеща повсеместно и ежедневно;

  - Електронното управлението закъснява отчайващо;

  - Ключовите за всяко производство енергоносители се ценообразуват по непазарен, лобистки, национално-предателски начин;

  - Качеството на законодателството и законотворчеството е ниско, а приложението на законите е избирателно.

  - Списъкът може значително да се продължи, но най-обезпокоителното е, че все по-често в него се включват и нови злокобни практики:

  - Рекет през държавната машина с цел отнемане на бизнес;

  Сплашване чрез законно-охранителните структури с цел политическо послушание.
  Расте усещането за липса на правова държава и сигурност на частната собственост. Повод за това дават не само известните от медиите случаи, в т. ч. "Хиполенд", а и законопроекти като този за заграбване на "спящите акции" и чрез тях – заграбване на "будните предприятия", или нововъведенията в Наредба Н-18, чрез които определени лица биха получили достъп в реално време (чрез информационните системи на предприятията) до ноу-хау, всички технологични и търговски тайни на частни предприятия, без никаква полза за фиска, съпроводено с огромни ненужни разходи за бизнеса, и поставяйки с непрецизни дефиниции всички в ситуация "винаги виновен" и т.н., и т.н.

  Това са причините за незадоволителния размер на инвестициите през последните години (потвърждава се и от данните на НСИ за разходите за придобиване на ДМА, както и от данните на БНБ за ПЧИ в България). Връзката е пряка – липсата на върховенство на правото и сигурност за собствеността, лошото регулиране и корупцията водят до ниско равнище на инвестициите и оттам – до по-ниски ръстове на БВП и жизненото равнище и увеличаване на разликата (изоставане) спрямо другите бивши соцстрани. И в материален, и в духовен план.

  Истината трябва да се каже на висок глас – при такива условия за работа значима част от българския бизнес напуска страната така, както направи и значима част от населението. Да, производствените разходи в ЕС и САЩ са по-високи, но законността е гарантирана. Така България отново губи – и данъци, и предприемачески талант, и бъдеще.

  Бизнесът и всички негови представители, служители и работници имат равни и неотменими граждански права и отговорности, включително правото на протест и задължението за опазване на социалния мир. Каквато и да била намеса в бизнеса от страна на държавни и правоохранителни органи по повод свободната воля за политически избор и политическо действие на собственици или служители е престъпление, което следва да се разследва и наказва. За пълнота следва да добавим – в България се съгласихме преди 30 години, че трябва да приключим с партийното строителство по месторабота, което означава не само да няма партийни организации по месторабота, но и да няма контролиран вот, както и забрани за протести или принудително извеждане на протест на наетите работници. В предприятията се работи. Гражданско и партийно действие се прави извън предприятията, съответно държавните органи нямат място в предприятията по повод на политически изяви на свързани с тях лица."


  Както пише Илиян Василев: с пунтамаренето приключва!

  Оставка!
  Предсрочни избори!
  Лустрация и съд!

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 2

  Който не вярва, че срещу това управление вече е и едрият бизнес, ето линк:
  http://bica-bg.org/ %d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d0%b2-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81%d0%b0/

  Нередност?
Нов коментар