Евродепутати питат: Какво правите с корупцията, главния прокурор, Барселонагейт

Пълен списък на въпросите, които депутати от Европейския парламент изпратиха към българското правителство и прокуратурата

Разследва ли българската прокуратура казуса "Барселонагейт" и аудиозаписите, на които се чува глас, приличащ на този на премиера Борисов? Какво прави правителството в подкрепа на свободата и плурализма на медиите, срещу концентрацията на медийната собственост и специално по отношение на данните за конгломерат от медии, собственост на политик? Кога правителството ще изпълни изцяло решението на съда в Страсбург по делото "Колеви" по отношение на отчетността и отговорността на главния прокурор и дейността на прокуратурата? Какви са мотивите за предлагането на проект за нова конституция и смята ли правителството, че е имало достатъчен срок за широко обществено обсъждане на този важен документ, преди внасянето му в парламента?

Това са само част от общо 29 въпроса, изпратени до българското правителство и главния прокурор от евродепутати, членове на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент. DRFMG бе създадена през 2018 г. към комисията за правосъдие и граждански права ЛИБЕ при европарламента с цел да разгледа специфичните проблеми с върховенството на правото, за които свидетелстват убийствата на журналистите Дафне Галиция в Малта и Ян Кусак и приятелката му в Словакия.

В края на август на закрито заседание на тази група в европарламента бе проведено изслушване за ситуацията с върховенството на правото в България, на което са били поставени много остро въпроси за съдебната реформа, положението на медиите, полицейското насилие срещу протестиращи и т.н. Стана известно, че на изслушването са били поканени (за участие онлайн) премиерът Бойко Борисов, правосъдният министър (в оставка) Данаил Кирилов и главния прокурор Иван Гешев. Те обаче не се отзоваха, а вместо тях присъстваха вицепремиерът Екатерина Захариева, Десислава Ахладова, тогава зам. правосъден министър, и зам. главният прокурор Красимира Филипова.

Стана известно от участници в заседанието, че евродепутатите са останали недоволни от отговорите на зададените въпроси и маркирането на присъствие от официалните институции в България. Това обяснява естеството на зададените допълнителни въпроси, както и техния тон.

"Капитал" предлага пълен каталог на зададените от евродепутатите въпроси към българските институции, които звучат симптоматично за проблемите, които Брюксел идентифицира в държавата.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове