Антикорупционните кампании като развъдници на парадокси

Универсален обект "корупция" няма. Разрастването на органите за борба срещу корупцията всъщност допринася за увеличаването й

"Животът на кухите фрази" е последната книга на Стефан Попов, издание на Нов български университет. Тя е посветена на политическите метафори, които колкото са по-популярни, толкова са по-лишени от смисъл. Попов подлага на анализ както глобално разпространени метафори като "война срещу терора" и "организирана престъпност", така и безсмислените вътрешнопротиворечиви фрази с широка вътрешна употреба като "етнически модел", "твърд електорат", "правителство на националното съгласие", "аграрна партия" и т. н.

Резултатът от този ефект на популизма обаче далеч не е съвсем безобиден. Вътрешното противоречие на една такава куха фраза, лансирана заради лесносмилаемата й и ефектна употреба, обикновено води до изкривено представяне на реалния проблем, а оттам - и до неправилно разчетени политики.

Как кухата метафора "корупция" влияе върху политиката "Антикорупция" разказва предложеният откъс от книгата на Попов, с лека редакция на автора.

Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк, и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ. Автор на книги по философия и политически науки.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар