Конгресът на БСП осигури на Нинова комфорт без вътрешнопартийни битки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Конгресът на БСП осигури на Нинова комфорт без вътрешнопартийни битки

Конгресът на БСП осигури на Нинова комфорт без вътрешнопартийни битки

С тайно гласуване важни представители на вътрешната опозиция бяха изтласкани от ръководството на партията

Деян Димитров
3617 прочитания

© Георги Кожухаров


На 50-ия Конгрес на на БСП, който протече този уикенд, преизбраната за лидер Корнелия Нинова утвърди огромната подкрепа, която получи на изборите за пряк избор на председател на 12 септември, и в състава на новия Национален съвет. След тайно гласуване в основния ръководен орган на левицата не влязоха фигури като Сергей Станишев и Георги Пирински, а лоялни на Нинова активисти на партията бяха избрани с най-много гласове от делегатите.

На практика това означава, че Нинова постига консолидация в ръководството, а оттам и политиките на партията и вече може да фокусира вниманието си извън вътрешнопартийните битки, които различните крила в БСП водят от дълго време. На конгреса Нинова многократно обяви, че оттук нататък БСП поема по "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", като целта на партията ще е да "да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата, демократична и социална държава".

Остава да видим дали с "отвързани ръце" Корнелия Нинова може да промени впечатлението за БСП като удобна за управлението на ГЕРБ и Борисов опозиция.

Овладян Национален съвет

През последните две години Националният съвет на БСП се превърна в арена за непрекъснати битки между Корнелия Нинова и разнородните фракции от вътрешната й опозиция в партията, обединени в желанието си да я бламират, макар и с различни мотиви. Откакто бившата й дясна ръка и зам.-председател на партията Кирил Добрев мина в опозиция, много социалисти смятаха, че Нинова е загубила мнозинство в съвета, а в последните месеци преди прекия избор и конгреса ръководството избягваше и свикването на пленуми, инициирани от опозицията, най-вероятно за за не се стига до неудобни за Нинова гласувания.

Съотношението на силите в новия Национален съвет според хора от БСП е поне две към едно в полза на Нинова, а почти всички от нейните най-влиятелните и видими опоненти вече не са в редиците на 187-членното ръководството. С най-много гласове е избран зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков - с 452. Той е и единственият кандидат с гласове от повече от половината делегати. След него се нареждат също приближени на Нинова - Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин.

Интересен момент е попадането в ръководството на лидера на варненското БСП Борислав Гуцанов (седми по брой гласове), който според представители на партията е играл тясно с Нинова на прекия избор на лидер въпреки предишната им вражда и взаимни призиви за оставки между двамата след загубата на местните избори през ноември. Варненската организация, която Гуцанов ръководи, е една от най-многобройните и в страната и съответно е представена и с много делегати на конгреса.

Отпадналите от ръководството

В ръководството вече няма да участват лидерът на ПЕС Сергей Станишев, бившият председател на парламента и бивш евродепутат Георги Пирински, депутатите и опоненти на Нинова на отминалите избори Валери Жаблянов и Красимир Янков, отявленият опозиционер и бивш депутат Атанас Мерджанов, бившият министър на отбраната и съпруг на Мая Манолова Ангел Найденов и други.

Членовете от Националния съвет се избират по вишегласие, като за 113-те места се състезаваха 692 делегати, а тайното гласуване продължи от 23 часа в събота до след полунощ. Бившият лидер на БСП преди Нинова Михаил Миков пък си направи отвод два пъти по време на конгреса - първо от участие в ръководството на самия конгрес и после в гласуването за членове на Национален съвет, защото според него партията е разделена и неконсолидирана, а Нинова търси единствено да овладее Националния съвет. "Отношенията в партията достигнаха до точка на напрежение, да не кажа на омраза, която не дава добър тон. Целта на Нинова е да овладее новия Национален съвет - ето, овладява го", коментира Миков пред журналисти, отразяващи събитието.

Изненадващо със стабилен брой гласове мястото си в Националния съвет запази Кирил Добрев - с 361 от 902 гласа - преди конгреса имаше спекулации, че Нинова ще се опита чрез договорки с различните областни организации и новото съотношение на силите да отстрани именно Добрев, който беше прекият й опонент на изборите за лидер. Георги Гергов също остана в съвета като делегиран от Пловдивската организация на партията.

Добрев заяви, че ще си остане редови член и този път няма желание да участва в тясното ръководство на партията - Изпълнителното бюро, в чийто състав влизат избрани от лидера членове на Националния съвет и се одобрява пак от съвета.

Отпадналият от Националния съвет Сергей Станишев коментира решенията на конгреса като превръщане на ръководството на БСП в "гумен печат" за лидерска партия. От друга страна обаче, че БСП няма да пилее огромна част от енергията си в апаратни битки на "Позитано", във взаимно бламиране на фракциите в нея.

Нинова "пропусна" предсрочните избори

В изказването си на конгреса Нинова акцентира върху опозиционната роля на БСП и припомни, че още преди четири години е започнала да говори за паралелна държава, управлявана от задкулисието. Освен проекта на ГЕРБ за конституция тя отхвърли и идеите за експертно правителство, обсъждани през последната седмица. "В последните дни чувам премиерът Борисов да казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ за излизане от кризата. "Обединените патриоти" в лицето на г-н Каракачанов побързаха да се съгласят и да се присъединят към този вариант. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си, уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов на комфортно оттегляне от властта", каза тя.

Нинова заяви, че БСП няма да "влезе във властта за пет месеца през задния вход, а през официалния за четири години", и призова за спечелване на изборите. Тя критикува и десните за остаряла антикомунистическа реторика, която младите на площада не разбират, и каза, че и БСП иска оставката на главния прокурор Иван Гешев и на премиера Борисов, но освен това предлага и план за икономиката, здравеопазването, образованието и демографията.

"Първата ни работа, стъпквайки на тези ценности и на характера на партията, е възстановяване на държавността, върховенството на закона, с безкомпромисна борба с корупцията. Възстановяването на разделението на властите, връщане на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република", заяви в речта си лидерът на социалистите и призова за консолидация в партията, но не консолидация със задкулисието или с хора, използващи политиката за лични цели. Въпреки многократното говорене за печелене на изборите обаче и заключението, че сегашният парламент е напълно изчерпан, Нинова не призова за предсрочни избори.

В изказването си пред делегатите зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков разшири посланието на Нинова за съдебната система. "Наред с предложенията ни за социалните и икономическите предизвикателства можем да отбележим, че БСП застава ясно и категорично с предложения какво трябва да се направи в съдебната система", каза той и призова за въвеждане на съдебен контрол над актовете на главния прокурор в името на неговата отчетност и за преразглеждане и отмяна на специализираните съдилища.

С каква програма и какви съюзници?

Нинова направи заявка за "подаване на ръка на всички лявомислещи, социално ориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци, създаване на много широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна на България", но не посочи конкретно кои може да са потенциалните съюзници на БСП на следващи избори - въпрос, който традиционно тревожи много партийци.

Според източници на "Капитал" преди конгреса в партията са били обсъждани няколко варианта - традиционното коалиране с по-малки леви формации, които обаче не носят особени електорални дивиденти на БСП, самостоятелно явяване и решаване за управленческа коалиция след самите избори, като единствените ограничения са без коалиция с ГЕРБ или с ДПС.

Според Нинова сегашната програма на БСП "Визия за България" е и прогресивна, и демократична, тъй като е писана с предложения от лявомислещи хора от цялата страна. В крайна сметка обаче по предложение на Валери Жаблянов, който е неин опонент, конгресът прие резолюция "Социализъм XXI век", в която се казва, че е нужен рестарт на идейната дискусия за социализма, а партията се съгласи да се подготви програма с нови послания за бъдещето, с които да привлича избиратели.

След като бъде написана, програмата ще бъде подложена на общопартиен референдум.

На 50-ия Конгрес на на БСП, който протече този уикенд, преизбраната за лидер Корнелия Нинова утвърди огромната подкрепа, която получи на изборите за пряк избор на председател на 12 септември, и в състава на новия Национален съвет. След тайно гласуване в основния ръководен орган на левицата не влязоха фигури като Сергей Станишев и Георги Пирински, а лоялни на Нинова активисти на партията бяха избрани с най-много гласове от делегатите.

На практика това означава, че Нинова постига консолидация в ръководството, а оттам и политиките на партията и вече може да фокусира вниманието си извън вътрешнопартийните битки, които различните крила в БСП водят от дълго време. На конгреса Нинова многократно обяви, че оттук нататък БСП поема по "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", като целта на партията ще е да "да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата, демократична и социална държава".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.