Столичната община позволи на Петьо Блъсков да строи 6-етажна сграда

Теренът в "Дианабад" е дарен от общината в замяна на междублоково пространство до ул. "Незабравка"

Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")
Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")    ©  Юлия Лазарова
Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")
Парцелът в квартал "Дианабад", който Столичната община дарява на Блъсков (изглед от ул. "Васил Калчев")    ©  Юлия Лазарова

Главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков е един от малцината, които могат да се похвалят, че са получили от Столичната община атрактивен парцел от 2 дка в замяна на два пъти по-малко междублоково пространство. Приличащата на "заменка" сделка под формата на дарение е от 2017 г., но сега вече има издадено разрешение за строеж на шест-етажна жилищна сграда с офиси, магазин и подземен гараж в имота на Блъсков в квартал "Дианабад", съобразно издадената виза за проектиране. Разрешението за строеж е влязло в сила на 24 септември, макар че още през юли теренът се подготвяше за застрояване.

Преди години жители на квартала протестираха и водиха дело срещу решението на общината да отстъпи имота, тъй като се намира в близост до 49-та детска градина, между улиците "Св. Пимен Зографски" и "Васил Калчев". Според тях е най-удачно този парцел да послужи за разширяване на детската градина и да реши част от проблема с недостига на места за децата в квартала.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b_mitov avatar :-@
  b_mitov
  • + 5

  Поредна доза управленска дезинформация - показаните парцели с неудбна форма са отредени за "Озеленяване и транспортна инфраструктура", за което всъщност са доста удобни! За сметка на това съседния имот през улица - 68134.800.1843, градинка общинска частна собственост, е отреден за ОДЗ! Какво мислят арх. Здравков и Фандъкова за него? Защо не се коментира? Ако случайно това е парцела, на който ще се строи 6 етажна сграда, арх. Здравков ли ще разпише промяната на предназначението? Май ми се струва, че междублоковите пространства малко по малко съвсем ще изчезнат там. Кат гледам и 68134.800.1427, отново градинка в момента, е доста удобен за ОДЗ, но ще се строи блок. А колко е лесно общината да пипне общия устройствен план и да приведе после ПУП-а в съотвествие. Който иска ще намери начин (и за детска градина и за блок и за градинка), въпрос на приоритети. Само дето по-малко градинки, по-малко парцели за общинска поддръжка и повече пари в, за съжаление, най-корумпирания сектор.

  Нередност?
 • 4
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf
  • + 1

  Вече няма ордени за заслуги към партията. Смениха ги с права за строеж в атрактивни квартали.

  Дианабад е един от най-скъпите квартали в София, и с право. Ще съсипят и този квартал с нови кооперации, пълни с "ателиета".... После ще трябва да ходят да паркират в Дружба хората.

  Нередност?
 • Nikolay Kazakov

  Колко са долни всички свързани с тези схеми,дано си намерят майстора някой ден...няма ненакази...

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта