Фарсът на ЕНП за подмяна на резолюцията за България се провали

ЕП прие оригиналния текст, евродепутатите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС гласуваха единодушно за отхвърлените поправки

Гласуването на предложенията допълнение и изменение на проекторезолюцията на Европейския парламент за България затвърди основния текст, подготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE. Той беше приет с 358 от общо 691 гласа, 277 против и 56 въздържали се.

Този изход се очерта още в четвъртък сутринта след гласуване на отделните текстове, започнало в сряда вечерта и продължило до късно. Опитите на ЕНП да бъдат смекчени, а на моменти и изцяло изтрити критиките в резолюцията към управлението на ГЕРБ се оказаха неуспешни. Част от внесените от малтийската депутатка Роберта Мецола поправки повтарят тезите, с които премиерът Борисов и главният прокурор Гешев отхвърлят обвиненията за корупция, злоупотреби със закона и олигархичните зависимости на управляващите. Други звучат като цитати от проправителствените медии на депутата от ДПС Делян Пеевски.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата