Президентът атакува комисията за обсъждане на проекта за нова конституция

Създаването на такава комисия е пример за злоупотреба с конституционна инициатива, се казва в искането на държавния глава до Конституционния съд

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Създаването на отделна парламентарна комисия, която да обсъжда проекта за нова конституция и да прави предложения за промени в него, е пример за решаване на политически кризи чрез злоупотреба с конституционна инициатива.

Това се казва по същество в искането на президента Румен Радев, внесено днес в Конституционния съд (КС), с което се атакува решението на парламента от 2 октомври т.г. за създаване на временна парламентарна комисия, която да обсъди и анализира проекта на ГЕРБ за нова конституция и да предложи "конкретни предложения за промени в него". След като веднъж е внесен проект за нова конституция, парламентът няма право да прави промени в него, се казва в мотивите на президента. Единственото решение, което може да вземе Народното събрание в този случай, е дали ще подкрепи свикването на Велико народно събрание (ВНС) за приемане на нова конституция, или пък за това няма достатъчно подкрепа. Обсъждането на внесен законопроект е част от законодателната процедура, която обаче в случая не е от компетентността на обикновен парламент, а само на ВНС, се сочи още там.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 5

  Врътките с т.н. Борисова конституция са еманация на безумието и простотията на мнозинството в това НС!

  Ето комичният текст на решението на НС от 1 окт. за сформирането на тая седянка:
  https://parliament.bg/bg/desision/ID/163374

  На всички е ясно, че псевдоюридическият мармалад, наречен Борисова конституция, има една-единствена цел: да спечели 2 месеца време, за да се додътри правителството до януари, когато и да подаде оставка, президентът не може да назначи служебно правителство. Т.е. редовните избори ще се правят отново от гербаджиите Гочоолу и Дочоолу...

  Функцията на тази „комисия“, описана в т.2 е в скандално противоречие с Конституцията, защото тъпаците бъркат стандартния законодателен процес, където текстовете минават през комисии, първо и второ четене в зала и междувременно могат да се правят изменения и допълнения, с подробно описания в глава Девета от Конституцията механизъм как се прави това.
  Ама кой да ти чете Конституцията!!!

  Внесеният в ОбНС проект за Конституция вече е трябвало да е минал през обществено обсъждане и да подлежи на обсъждане от ВНС. Не е в компетенцията на ОбНС да му прави „обсъждание и аанализиране“. ОбНС може единствено с 3/4 от депутатите да гласува Закон за изм.и допълн. на Конституцията (чл.155)!

  После – в т. 3 на Ршението на НС за тая „комисия“ пише, че тя е от 18 члена, а в т.4 пише, че се състои от 10 члена...

  Тия там са си за освидетелстване!
  Задължително е ТЕЛК от психиатри за Герб!

  Нередност?
 • 2
  ss avatar :-P
  SS
  • - 2
  • + 1

  Льотчика да се качва на самальота и да пуска бомба ...

  Нередност?
Нов коментар