Уикенд новини: Бюджетът за пенсии ще е на минус с 6.2 млрд. лв. догодина, БСП сформира предизборен щаб

Премиерът Борисов обеща ГКПП Рудозем - Ксанти да е готов през февруари 2021 г.

Уикенд новини: Бюджетът за пенсии ще е на минус с 6.2 млрд. лв. догодина, БСП сформира предизборен щаб

И още: 70 хил. френски ваксини против грип се очаква да пристигнат утре в България, Moody's понижи рейтинга на Великобритания

6679 прочитания

Премиерът Борисов обеща ГКПП Рудозем - Ксанти да е готов през февруари 2021 г.

© Facebook / Бойко Борисов


Силното слънце в неделния ден успя да напълни плажовете в Бургас и Варна с ентусиасти, които се радваха на едни от последните топли и слънчеви часове за тази година. В същото време премиерът Бойко Борисов пак беше на неделна обиколка из Родопите. Вече трети месец той не е присъствал на официално публично събитие в страната, ако не броим партийната сбирка на ГЕРБ в "София тех парк", която обаче бе достъпна само за партийни функционери, а обикаля отдалечени места из страната, които използва за фон на своите изявления. Общуването през социалните мрежи обаче създава един странен, леко комедиен образ на зле режисирани пиеси. Този път премиерът се пусна лайф от ферма и оглеждайки трактор, заяви: "Представяш ли си едно време с Белчо и Сивушка как са орали хората, а сега какви неща има." Домакинът, който гледа 400 крави и обработва 15 хил. декара земя, пък научи от придружаващата премиера земеделска министърка Десислава Танева, че е получил "голямата" помощ от 9000 лева по COVID мярката за подпомагане на селските стопани. Като него имало още 30 000 фермери, а общата платена субсидия е 70 млн. лв., каза Танева.

Извън спокойствието на Родопите обаче в София протестите продължават. Освен тези срещу правителството и главния прокурор в триъгълника на властта днес жители на кв. "Горубляне" блокираха бул. "Цариградско шосе" с искане за по-добра инфраструктура.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Повече разходи и същите приходи в бюджетът на Държавното обществено осигуряване

Държавата планира да даде 12.35 млрд. лв. за пенсии през 2021 г., или 10.1% от прогнозния БВП за годината, което е със 17% над сумата в тазгодишния бюджет. Това става ясно от проекта на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. Осигурителните приходи също нарастват, но в пъти по-слабо, като нужният трансфер от държавния бюджет за попълване на недостига се повишава с 2 млрд. лв. до общо 6.2 милиарда. Основните параметри са:

 • Размерът на осигурителните вноски се запазва;
 • Минимални осигурителни прагове нарастват средно с 4.5%;
 • Минималната заплата се повишава с 6.6% до 650 лв.;
 • 420 лв. ще е минималният осигурителен доход за земеделски стопани и тютюнопроизводители;
 • 3000 лв. максимален осигурителен доход;
 • 20% ръст на минималната пенсия от 1 януари - до 300 лв.;
 • 20% ръст на тавана на пенсиите от 1 януари - до 1440 лв.;
 • 5% повишение на пенсиите от 1 юли 2021 г.;
 • Допълнителни 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери до март 2021;

Георги Свиленски оглавява предизборния щаб на БСП

БСП вече ще може да заседава и онлайн, прие на свое заседание в неделя Националният съвет на партията. От БСП съобщават още, че Георги Свиленски ще оглави предизборния щаб на левицата, а новоназначените председатели на съветите започват работа по предизборната платформа на партията. Корнелия Нинова планира и организационна реформа, която "цели повече демократизация и децентрализация" в партията чрез повече представители на общинските структури и 31 нови координатори в избирателните региони.

Група на военните спецсили ще се сформира край София

Взето е решение да се направи още една група от армейските Сили за специални операции, която да се разположи на територия около София, обяви вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти след церемонията по честване на Празника на военните парашутисти на площад "Народно събрание". По думите му именно специалните части са първите, които ще се наложи да реагират при военни провокации в страната. Освен това, каза още Каракачанов, има проект за осигуряване на 50-100 нови бронирани машини за нуждите на силите за бързо реагиране, който ще започне да се изпълнява, като стойността му е 50 млн. лева.

Нова програма с 504 млн. лв. за храни за нуждаещи се

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности", съобщи през уикенда във Facebook премиерът Бойко Борисов, като благодари за това на екипа на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Реално обаче средствата не се отделят от правителството и няма да стигнат до нуждаещите се дори след една година, тъй като става дума за проектната рамка на бъдещата оперативната програма за храни за периода от 2021 до 2027 г. Тя тепърва трябва да бъде одобрена от ЕК и ако това стане, в следващите 8 години около 600 хил. души ще могат да се възползват от помощта, която ще включва и пакети за новородени деца от бедни семейства, както и детска кухня от 10-месечна до 3-годишна възраст.

Управляващите лейбъристи постигнаха категорична победа на парламентарни избори в Нова Зеландия

Лейбъристката партия на премиера Джасинда Ардърн спечели убедително парламентарните избори в Нова Зеландия. Тя получи 49% от гласовете, докато консервативната Национална партия взе едва 27%. Ардърн заяви, че победата е надминала очакванията й. Резултатът ще даде на лейбъристите абсолютно мнозинство в парламента. За първи път някоя партия постига това, откакто Нова Зеландия въведе пропорционална система за гласуване преди 24 години. На въпрос какво ще каже на онези американци, които могат да черпят вдъхновение от нейната победа преди изборите в САЩ, Ардърн отговори, че се надява хората по света да могат да преодолеят разделенията, които изборите често подчертават.

Moody' понижи рейтинга на Великобритания заради Brexit и кризата с коронавируса

Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания с един пункт с оглед заради продължаващите разногласия при търговските преговори при Brexit и кризата с коронавируса. Американската агенция намали оценката си до Аа3 - еквивалент на АА при S&P Global, като определя перспективите за стабилни. От агенцията смятат, че растежът на британската икономика ще бъде "значително по-слаб", отколкото се смяташе по-рано, тъй като страната изпитва затруднения още преди пандемията да я удари. Очаква се коронавирусната криза да окаже още по-голям натиск върху икономиката й, отколкото върху други развити държави, защото Великобритания е зависима в по-голяма степен от услугите.

"Ти няма да се мериш с финансовите министри, които държаха здраво преди тебе, а ще мислиш за всеки един човек, за малките населени места, до всеки човек трябва да стигне"

Премиерът Бойко Борисов към финансовия министър Кирил Ананиев при посещение в селскостопански обект

КОРОНА НОВИНИ

България изпраща седмица с абсолютни рекорди в почти всички показатели на епидемията от коронавирус. От понеделник до неделя са отчетени 4879 нови случая, или над 70% повече от предходната седмица, която само по себе си регистрира с над 85% ръст в сравнение със седмицата преди нея. В събота бе достигнат рекордният досега брой от 998 регистрирани инфекции за 24 часа. От общо потвърдени 29 108 случая на коронавирус в момента 11 228 са активни - най-високият брой досега. В болница се лекуват 1484 души с COVID-19, като 79 са в интензивни отделения - това също са рекордни стойности от началото на епидемията през март досега. Седмицата е и най-смъртоносната дотук с общо 77 жертви.

Властта обяви намерение да намали карантината на заразените от 14 на 10 дни, решение за което се очаква идната седмица. Така България ще стане една от не многото страни с редуцирана карантина в Европа редом с Франция и Белгия. Идеята е, че по-краткият срок на самоизолация ще мотивира повече хора да спазват карантината си, като същевременно се смята, че рамката от 10 дни е достатъчна да обхване прозореца, в който инфектираните са заразни.

Австрия занапред ще изисква отрицателен PCR тест за идващи от България само за 16 български области вместо за цялата страна, както бе в последните 3 месеца. Дания на свой ред затегна правилата, като вече допуска на своя територия само хората, които идват от България по "уважителни причини". България е включена в категорията "рискови страни".

70 хил. френски ваксини против грип трябва да пристигнат в България утре, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, пред "Нова". Те трябва да бъдат разпределени из всички аптеки в страната, но вече има списъци с чакащи. Аптеките сега са много по-подготвени от началото на пандемията в България, каза Костов.

Редица европейски страни продължават да регистрират рекордни стойности на новозаразените с коронавирус, като сред тях са Франция, Белгия, Великобритания, Австрия, Полша, Чехия, а вече и Германия и Италия. На този фон страните взимат още по-строги мерки в опит да овладеят ръста на епидемията. Франция въвежда вечерен час от 21 ч. до 6 ч. в Париж и още големи градове, който ще засегне над 20 млн. души. В Лондон вече е забранено на хората да се срещат в затворени места с лица, които не са част от семействата им. Във Варшава и други полски градове училищата са затворени, сватбите са забранени, заведенията работят до 21 ч. В Белгия влезе в сила вечерен част от полунощ до 5 ч. сутринта.

Властите в щата Ню Йорк забраниха провеждането на сватба, на която се планирало да присъстват над 10 000 души - в нарушение на анти-COVID мерките. Според местни медии сватбата е на ортодоксални евреи - общност, която наскоро протестира в Ню Йорк срещу въведените ограничения. "Вижте, можете да се ожените, но не може да каните хиляди хора на сватбата си. Ще имате същия резултат в края на деня. Освен това излиза по-евтино", пошегува се губернаторът Андрю Куомо на пресконференция в събота.

СНИМКА ОТ УИКЕНДА

Жители на Прага присъстват на литургия на открито на Стария градски площад, тъй като заради разпространението на коронавируса в Чехия влизането в църквите е ограничено.

КАКВО СЛЕДИМ

Конференция Индустрия 4.0

За пета поредна година "Капитал", "Тракия тех" и община Пловдив организират събитие за развитието на индустрията и бъдещето. Тази година заради пандемията форматът е по-различен и ще има няколко дигитални дискусии, както и събитие на живо на 21 октомври в "Гранд хотел Пловдив". Сред основните тема ще са дигиталната трансформация на производството и развитието на индустриалните зони след COVID-19.

КЕВР ще обсъжда новите цени на газа

На 21 октомври Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе открито заседание за обсъждане на предложената от "Булгаргаз" нова цена на природния газ от 1 ноември. Очакванията са да бъде одобрено поскъпването на газа с 9.4% до 27.03 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това ще е поредно увеличение за последните три месеца. Засега обаче не се очаква повишаване на цените на парното и топлата вода, тъй като КЕВР ги повиши още на 1 юли 2020 г., като прогнозира средна цена на природния газ за зимния сезон от 30.5 лв./мВтч.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Световноизвестният графити артист Банкси, чиято самоличност все още остава тайна, призна, че е авторът на творба, изобразяваща момиче, въртящо около кръста си велосипедна гума вместо обръч, която се появи във вторник на стена на фризьорски салон в Нотингам, Англия. Художникът я публикува в профила си в Instagram в събота, а творбата веднага привлече публика.

OUT_OF_OFFICE

Театър

7 - 24.10 Десетото, юбилейно, издание на АСТ Фестивал за свободен театър събира десет български спектакъла, една международна копродукция и шест чуждестранни представления в над десет алтернативни театрални локации. Плюс уъркшопове, сетивно градско пътуване, концерт на Иво Димчев и др.

В ДНК, сцена "Дерида", НСД, Театър "Азарян", Goethe-Institut, Дом на киното и др.

CineLibri

18.10 - 8.11 Кино-литературният фестивал отваря за пръв път Зала 1 след карантината с ефектен музикален пърформанс-изненада за публиката. Продължението на вечерта е с прожекцията на "Кръстницата" - свежа комедия с участието на френската актриса Изабел Юпер. Шестото издание на CineLibri ще се състои под мотото "Възпитание на чувствата", ще предложи 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери у нас.

В София и още седем града. Всичко на www.cinelibri.com

Фотоизложба

19.10 Фотоизложбата "След 11 септември: Образи от Кота нула" на големия фотограф Джоел Майеровиц очаква посетители в понеделник. От 14.30 ч. е турът с куратора Гергана Мудова, а от 15.45 ч. - ре-тур с Георги Лозанов.

В Софийска градска художествена галерия.

Кино и Класика

20 и 21.10

Мултимедийният концерт съчетава популярни класически инструментални пиеси и филмова музика, превърнала се в класика. Ще видим кратки видеоклипове с откъси от филмите и други визуални ефекти, а на сцената ще излязат цигуларката Мила Георгиева и пианистът Георги Черкин, Оркестърът на "Класик ФМ радио" и диригентът Максим Ешкенази.

В зала "България", 19:30 ч. Спектакълът ще гостува и в Пловдив на 22 октомври в ДК "Борис Христов", 19:00 ч.

Силното слънце в неделния ден успя да напълни плажовете в Бургас и Варна с ентусиасти, които се радваха на едни от последните топли и слънчеви часове за тази година. В същото време премиерът Бойко Борисов пак беше на неделна обиколка из Родопите. Вече трети месец той не е присъствал на официално публично събитие в страната, ако не броим партийната сбирка на ГЕРБ в "София тех парк", която обаче бе достъпна само за партийни функционери, а обикаля отдалечени места из страната, които използва за фон на своите изявления. Общуването през социалните мрежи обаче създава един странен, леко комедиен образ на зле режисирани пиеси. Този път премиерът се пусна лайф от ферма и оглеждайки трактор, заяви: "Представяш ли си едно време с Белчо и Сивушка как са орали хората, а сега какви неща има." Домакинът, който гледа 400 крави и обработва 15 хил. декара земя, пък научи от придружаващата премиера земеделска министърка Десислава Танева, че е получил "голямата" помощ от 9000 лева по COVID мярката за подпомагане на селските стопани. Като него имало още 30 000 фермери, а общата платена субсидия е 70 млн. лв., каза Танева.

Извън спокойствието на Родопите обаче в София протестите продължават. Освен тези срещу правителството и главния прокурор в триъгълника на властта днес жители на кв. "Горубляне" блокираха бул. "Цариградско шосе" с искане за по-добра инфраструктура.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


3 коментара
 • 3
  ss avatar :-P
  SS

  Боце си научи урока от БСП и вдигна пенсийте предизборно ! Зер ако не спичели друг да ги изплаща !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход