Вечерни новини: Болниците дават сигнали за претоварване, засилва се ограничението за брой хора в клубовете

И още: Епидемията предизвика изключително сериозна здравна криза в Чехия, българските лични документи с изтекла валидност ще важат до края на януари 2021

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Новините от България и света днес са доминирани от един сюжет - резкият скок на установените заразени с коронавирус. В Европа фокусът на епидемията в момента е в Чехия, където положителните тестове стигнаха 15 хил. на ден, а починалите вчера са 120. Властите там бяха принудени да наложат много сериозни ограничения, като от днес са затворени всички заведения и магазини без тези за храни и лекарства, също както и училищата и всякакви мероприятия за повече от няколко човека. Армията е мобилизирана да участва в справянето със здравната криза, като се включва в грижите за възрастни хора в домове и хосписи, които са останали без персонал, заради заразяването на медицинските лица, строят се военнополеви болници в два града.

Правителството одобри решение до 300 военни лекари от НАТО да лекуват в страната, но не е сигурно, че това ще се случи, въпреки, че страната е в остър недостиг както на медицински персонал, така и на техника. На молбата за помощ може би ще се отзоват няколко лекаря от САЩ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се