Брюксел срещу съдебните шамари за медиите

ЕК подготвя план за действие за европейската демокрация, в който ще бъдат описани действия срещу злоупотребата с дела срещу медиите

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

От София до Варшава и от Прага до Будапеща, страните от централна и източна Европа през последните години имат един общ и все по-голям проблем. Политическата и икономическа власт там започва все повече да смачква свободните медии, като много често това става с помощта на превзети части от държавата - най-често съдебна система. Инструментите за това са съвсем нови и съответно този процес трудно може да бъде спрян. Или поне досега.

В последното тримесечие на 2020 г. предстои да бъде обявена пътна карта на Европейската комисия за план за действие за европейската демокрация. Инициативата цели да посочи различни начини, по които може да се защити участието на европейските граждани в политически и обществени процеси и ще включва и мерки, с които да се защити свободата на журналисти и медии в ЕС. Една от най-важните подточки в графата за свободата на медиите е "възможни действия срещу злоупотребата със съдебни дела - феноменът познат като Стратегически дела срещу участието на обществеността (SLAPP)".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се