Прокуратурата разпореди разпит на журналист от в. "Сега" по жалба на гард на Доган

Мартин Георгиев трябвало да пише обяснение защо е правил справка в Имотния регистър заради един от служителите на НСО от екшъна в "Росенец"

Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени
Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени    ©  Иво Мирчев
Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени
Кадър от десанта на Христо Иванов на "Росенец". НСО твърди, че гардовете, участвали в инцидента са били уволнени    ©  Иво Мирчев

Прокурорът от Софийска районна прокуратура Мария Бакалска е разпоредила на полицай от столичното 6-о полицейско управление да вземе обяснения от журналиста от в. "Сега" Мартин Георгиев. Повод за проверката е сигнал от служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет през юли в схватка със съпредседателя на "Демократична България" край летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След като видеото от акостирането на Иванов и заместника му Иво Мирчев на брега стигна до милиони зрители, Гаджев, който беше заснет как хвърля българското знаме, подал сигнал до прокуратурата, в който твърди, че получава заплахи в социалните мрежи. Във Фейсбук била публикувана и снимка от справка от Имотния регистър по неговата персонална партида. Софийската районна прокуратура разпорежда на МВР да установи кой е правил справки за Гаджев в регистъра и да го призове за снемане на обяснения и в случай че има отношение към заплахите - да го предупреди по закона за МВР.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


6 коментара
 • scuby

  Пак манипулирате и правите внушения срещу Прокуратурата :(. Всеки български гражданин, който си смята, че е станал жертва на престъпление, станал е свидетел или разбрал за такова може да подаде сигнал към Прокуратурата. В последните два случая дори по закон гражданинът е длъжен да информират прокуратурата или полицията. В случаят в статията този бодигард се е засегнал от това, че някой прави справки за негвото имотно състояние и ги изнася в публичното пространство и е подал жалба. Задължението на всеки прокурор според Конституцията на България при получена жалба или сигнал е да бъде разгледана и да прецени дали са налице данни за извършено престъпление. От тук има 3 случая:
  1. Ако данните за извършено престъпление са достатъчно да образува досъдебно производство.
  2. Ако данните в жалбата или сигнала сочат престъпление, но не са достатъчно, да изпрати Вашия сигнал или жалба на органите на МВР или на друг специализиран орган за извършване на предварителна проверка. (тук попада и случаят с бодигарда, който сте описали) .
  3. Ако в жалбата или сигнала не се съдържат данни за престъпление или проверката не установи такива, прокурорът даоткаже образуване на досъдебно производство, за което ще Ви уведоми. При отказа може да се обжалва.
  Свързването на Прокуратурата с някакъв охранител от НСО, който пазил лятните сараи на Доган е внушение как Прокуратурата упражнява натиск и сплашване върху накакъв си Мартин Георгиев. Само до това и е на Прокуратурата, а като знам и как долюбва НСО.

 • 3
  egn05487920 avatar :-|
  egn05487920

  До коментар [#1] от "scuby":

  Прав сте! Но има и едно допълнение....... а именно, че Прокоратурата по някои сигнали е доста бързо действаща, а по други е съмнително разсеяна във времето. Това е генералният проблем! И би било добре, ако е възможно, да се направи един анализ как при различните сигнали реагира Прокуратурата. Хубав ден на всички!

 • 4
  scuby avatar :-(
  scuby

  До коментар [#3] от "egn05487920":

  В случая мога да се обзаложа, че прокурорът е действал съобразно ежедневната си натовареност без нито да бърза или бави нещата. Разгледал е сигнала и го е изпратил към МВР, където вече не се знае дори кой ще поеме случая. Дори от само заглавие на статията ясно се вижда, че е статия с единствената цел внушение:
  1. Прокуратурата е свързана и работи за Доган
  2. Прокуратурата упражнява натиск и сплашване на журналисти

 • 5
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  До коментар [#4] от "scuby":
  Прокуратура в полза на мутрите, а за редовния човек и журналист в случая репресия по милицонерски? Прокуратура с главно П ли се пише, ако Гешев я оглавява? Нарушител на закона и мутра ли е той?

 • 6
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  До коментар [#4] от "scuby":

  И да сте служител на държавна хранилка, не ви ли тревожи никак, че сме на 111то място по медийна свобода. Защото това горе не помага особено...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата