Новият брой: Пътят към Европа
Close

Вие сте абсолютен престъпник...

Или как България се опита да преметне ЕК с транспонирането на директивата за презумпцията за невиновност

Заседание по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов на което бяха показани видеоматериали от задържането на подсъдимите.
Заседание по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов на което бяха показани видеоматериали от задържането на подсъдимите.
Заседание по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов на което бяха показани видеоматериали от задържането на подсъдимите.    ©  Георги Кожухаров
Заседание по делото срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов на което бяха показани видеоматериали от задържането на подсъдимите.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

България има два месеца, зa да отговори на становището на Европейската комисия, че не е пренесла в националното право изцяло директивата от 2016 г. за презумпцията за невиновност. В противен случай ЕК може да се обърне към Съда на ЕС в Люксембург и да поиска от страната ни да бъде глобена. Комисията има същите претенции и към Хърватия, Кипър и Румъния.

Директивата 2016/343 на Европейския парламент и съвета относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство беше приета през пролетта на 2016 г. Тя е част от одобрената през 2009 г. пътна карта от съвета за укрепване на процесуалните права на заподозрени лица или на обвиняеми в рамките на наказателното производство. Идеята на пътната карта е да заложи минимални стандарти, които да помогнат за сближаване на законодателството, и така да улесни сътрудничеството между компетентните органи и съдебната защита на индивидуалните права.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev
  • + 1

  Принципът на презумпцията за невинност е част от редица международни Конвенции и договори, по които България е страна. В чл.31, ал.3 от Конституцията на РБ е прокламирано: Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Пак там в чл.5, ал.4: Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат. Поредността на членовете в конституцията има съществено значение. Първите са по-важни от последващите ги.

  Според не един “експерт“ по конституционно право в настоящият дебат за промени в конституцията ни проблемът не бил в нейното качество, а в това, че не се прилагала от политиците и магистратите ни. Видите ли, каквато и конституция да напишем тя пак не би се спазвала. Затова, да не пипаме сегашната! От което се налага извод, че най-голямото достойнство на сегашния ни основен закон е това че не се налага да се спазва и пак да сме правова държава, горд и достоен член от Европейския съюз.

  Нередност?
Нов коментар