Съдийската колегия на ВСС подкрепи идеята на ГЕРБ за съдебна ваканция до края на годината

Трима останаха против идеята за затваряне на съдилищата с аргумента, че председателят на всеки съд може да решава

Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) подкрепи предложение, направено от народния представител от ГЕРБ Красимир Ципов, за обявяване на съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината с промяна в закона за извънредното положение. Гласуването беше по една необичайна процедура, доколкото няма практика депутати да искат предварителна подкрепа на ВСС за законопроект. Проектът предвижда обявяване на ваканция за месец и половина, а насрочените за това време дела в открито заседание да се пренасрочат за нови дати не по-късно от 15 юли 2021 г.

В Съдийската колегия предложението мина с 8 гласа. Трима бяха против, сред тях и председателят на ВКС Лозан Панов. Според опонентите съдебната ваканция не е панацея, акцентът трябва да е върху даването на възможност на административните ръководители на съдилищата по места да реагират според конкретната ситуация. Пандемията няма да приключи в края на годината, затова е важно да има протокол, по който да се действа, не могат да се затворят съдилищата за постоянно. По тяхно настояване във вторник колегията ще обсъжда налага ли се промяна в досегашните правила за мерките в съдилищата по време на пандемия и за указания към председателите на съдилищата


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  b.manchev avatar :-?
  b.manchev
  • + 1

  Поредна проява на височайша наглост и лицемерие е искането за съдебна ваканция – отказ от правораздаване със срок до средата на следващата год. на мнозинството във ВСС в угода на ГЕРБ, за която обаче магистратите ще си получават съответните заплати и бонуси.

  Крайно време е, и медиците да поискат подобна грипна ваканция поне за същия срок. Щом премиерът може да управлява еднолично цялата ни държава от дома си дистанционно – защото имал воля, значи и магистратите ще намерят начин да изпълняват дълга си. Последното вече го отработиха при първата вълна на пандемията.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • + 1

  Толкова е безумно, че чак не мога да го повярвам!
  И естествено идва от Герб.

  Това е отказ от правосъдие! И е белег, че разложението започва от главата.
  На никого ли не пречи смрадта?
  Депутатите от Герб 8 години прокарват лобистки поправки в 40 % от законотворчеството чрез преходните и заключителни разпоредби на случайни закони между първо и второ четене, за да избегнат задължителното обществено обсъждане.
  Това не смущава никого от поданиците.

  Висши съдебни чиновници, партийто назначени, сега разпускат съда в платена отпуска.
  Това не смущава никого от поданиците.

  Всъщност не смущава 80-те % дебили.

  Да живее Герб!
  Гробокопачът на БГ!

  Нередност?
 • nogica

  защо във ваканция,могат да излязат в неплатена отпуска. Аз като гражданин къде ми е правото на правосъдие?
  До нова година искам и данъчна ваканция т,е, да не плащам нищо -осигуровки,опрощаване на неплатените данъци за 2020г.,актове и глоби които са ми наложени и не мога да обжалвам през 2020г.и др
  Простотията лъсва с всеки изминат ден

  Нередност?
Нов коментар