Вечерни новини: САЩ все още нямат президент в оспорвани избори, ще има болници само за COVID-19

И още: България ще подкрепи по-високи цели на ЕС за CO2 емисиите само срещу повече пари; Няма да има корона ваканция за съдилищата

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Когато целият свят е затаил дъх в очакване на развръзката от американските избори, българската държава се движи на полусъединител. В опит да овладее хаоса в здравната система, правителството прави тактически смени в стратегията си към коронавируса.

Законодателната власт практически не работи. Парламентът не събра кворум днес заради болни от коронавирус депутати от НФСБ и карантинирани от ГЕРБ. А БСП и ДПС не участват в събирането на кворум от есента. Така депутатите не гласуваха на първо четене промените в Закона за ДДС. За осем месеца от началото на пандемията Народното събрание не направи опит да организира работата си онлайн. Управляващите призоваха опозицията да се върне в зала за приемането на бюджета за следващата година.

Междувременно ГЕРБ се отказаха от идеята си за съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината заради разпространението на заразата в съдилищата в страната. Вместо това административните ръководители ще могат да отлагат дела до един месец, съдебните заседания ще се провеждат с видеоконферентни връзки, а призовки да се изпращат по имейл. Текстовете трябва да се гласуват от депутатите.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Оспорвани избори за президент на САЩ, може да се стигне до съд

Изборите за президент на САЩ се оказаха доста оспорвани, въпреки че кандидатът на демократите Джо Байдън имаше преднина в последните проучвания. Настоящият президент Доналд Тръмп и опонентът му имат близки резултати в няколко ключови щати, където броенето на гласовете все още продължава. За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да спечели поне 270 гласа в Избирателната колегия. Над 100 млн. души са участвали в ранното гласуване, като така страната е на път да отбележи най-високата избирателна активност от един век. Към 17:00 часа Байдън има 227 електорални гласа, а Тръмп - 213.

Байдън беше по-сдържан в първата си изява след края на гласуването, като заяви, че се надява на победа. Тръмп направо се обяви за победител, позовавайки се на непълни резултати от най-оспорваните щати. Той дори заплаши да се обърне към Върховния съд във връзка с президентските избори. Без да представя доказателства, той заяви, че са извършени "огромни измами" при броенето на бюлетините. "Ще отидем във Върховния съд. Искаме цялото гласуване да спре", добави той. Тръмп направи изказването си на практика след приключването на изборния ден, когато бюлетините вече се брояха.

Защо са важни изборите - като най-голямата икономическа и военна сила в света политиките на САЩ влияят на всички страни, особено на Европейския съюз и Китай. През последните четири години Тръмп наложи протекционистични мерки в защита на американската икономика, обяви търговска война на Китай и създаваше проблеми в отношенията с Европа.

Колебаещите се щати - победата ще се реши от оспорваната битка в щатите Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин. Резултатите от тях засега не са ясни заради обработването на гласовете по пощата, като в Уисконсин и Мичиган води Байдън, а в третия - Тръмп. Броенето продължава в два други "колебаещи се" щата - Джорджия и Северна Каролина, където води също Тръмп. Ако преднината на Байдън в Уисконсин и Мичиган се запази, е почти сигурно, че ще спечели изборите.

Без промяна в Сената - Републиканската партия ще задържи мнозинството си в Сената, показват досегашните резултати. На карта бяха заложени общо 35 места - 23 на републиканци и 12 на демократи, като очакванията бяха, че Демократическата партия ще си върне контрола над горната камара. Това обаче не се случи. В момента републиканците имат мнозинство от 53-47 сенатори. След тези избори броят изглежда ще се запази, като е възможно да варира леко към 52-48, в зависимост от крайния изход от специалните избори в Джорджия. Това означава, че дори и Байдън да е президент, демократите трудно ще прокарват законодателните си инициативи в Конгреса.

Пазарите останаха спокойни - финансовите пазари реагираха много по-спокойно на първите резултати, въпреки че очакванията на инвеститорите бяха за победа на Байдън. Борсите в Лондон, Франкфурт и Париж напреднаха с 1%, а Уолстрийт също отвори с повишение. Играчите все пак са предпазливи, преди да видят окончателните резултати и дали администрацията в Белия дом ще се смени.

Поредна промяна в стратегията: Ще има болници само за COVID-19

Управляващите решиха да отделят болници за лечение само на коронавирус, става ясно от публикуваното от премиера видео от заседанието на кабинета. В големите лечебни заведения ще бъдат разкрити по 200 легла за пациенти с COVID-19. Решението идва внезапно на фона на свръхнатоварването на болниците и Спешна помощ от последната седмица и зачестилите случаи на отказ да се приемат пациенти. Няколко от тях завършиха фатално.

COVID болниците отдавна са факт в други държави и като цяло са по-добрата стратегия, но властите в България досега предпочитаха случаите да бъдат разпределени във всички болници и така допуснаха заразата да се разпространи сред други тежко болни, а и сред много лекари. Загубиха и прекалено много време преди да започнат в последните дни да взимат работещи мерки за претоварената здравна система.

Междувременно вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обяви пред "Нова" идеята петзвездни хотели на международни вериги да приемат пациенти с COVID-19 в лека форма за сметка на държавата. Те били показали готовност и очаквали съгласуване, а още утре ще бъде обявено кои хотели ще бъдат предоставени на разположение на здравните власти. Все още не е ясна и финансовата страна на идеята, която има отявлен привкус на лобизъм.

България ще подкрепи по-голямо намаляване на CO2 емисиите, ако получи пари

Министерският съвет актуализира рамковата позиция на страната за постигане на целите по т.нар. Зелена сделка на ЕС, като вече заявява готовност да подкрепи предложеното повишаване на целта за намаление на емисиите СО2 до 2030 г. от 40% на 55% в сравнение с нивата от 1990 г., при условие че бъдат осигурени адекватни компенсаторни механизми. В позицията се казва, че ще бъде необходимо адекватно финансиране, особено в рамките на бюджета на ЕС, при отчитане на националните нужди и специфики, но не става ясно какви точно мерки иска да изпълни България. Само преди няколко седмици премиерът Бойко Борисов обвини опозиционните евродепутатите, че са подкрепили в Брюксел по-амбициозните цели, които по думите му изискват затваряне на въглищните централи, но сега самият той прави това. Подкрепата за по-високата цел за намаляване на емисиите означава и неизбежна преработка на националните планове и стратегии за енергетиката и климата, в които трябва да се разпише как ще се постигнат поетите ангажименти.

Ръст на започнатите и разрешените жилищни сгради през юли-септември

Новото строителство и строителните разрешения през третото тримесечие на 2020 г. нарастват в сравнение със същия период на 2019 г., по данни на НСИ. През юли-септември е започнало строителство на 1282 жилищни сгради с 5899 жилища и с 0.73 млн. кв. м. обща РЗП. Сградите са с 10.9% повече, жилищата са с 16% по-малко, а тяхната РЗП - с 20% под миналогодишните нива. През периода са издадени 1696 разрешителни за сгради - с 4% повече на годишна база, със 7414 жилища с обща РЗП от 0.96 млн. кв. м. Планирани са по-малки сгради с по-просторни жилища, съдейки по това, че броят на жилищата намалява със 17.8%, а разгънатата им застроена площ - с 13.2%. През третото тримесечие жилищното строителство ускорява ръст и спрямо предходното - разрешените сгради са с 24.5% повече спрямо април-юли, а започнатите - с 30.9%.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

4041 са регистрираните нови случаи на коронавирус в България за вторник. Това е най-високият отчитан резултат от началото на COVID кризата в България. Вчера са направени 11 066 PCR теста. Положителни са 36.5%. Най-много случаи за последното денонощие обичайно има в София - 1619, следвана от Пловдив (337) и Варна (203).

Смъртните случаи за последното денонощие са рекордните 63, а излекуваните - 507. В болници са настанени 2922 пациенти с COVID-19, от тях 210 са в интензивни отделения, като и двата резултата са най-високи от началото на пандемията.

Съдебна ваканция засега все пак няма да има, вместо това на председателите на съдилищата ще се даде възможност да отсрочват дела, но за не повече от 30 дни. Това става ясно от внесените в последния момент от Красимир Ципов и група депутати на ГЕРБ предложения към проекта за промени в закона за извънредното положение, въпреки че по искане на Ципов във вторник Съдийската колегия на ВСС подкрепи обявяването на ваканция от 15 ноември до края на годината.

От днес до 30 ноември в Сливенска област се въвеждат временни мерки. Преустановяват се посещенията на хазартни игрални зали и фитнес клубове, както на заведения за хранене и развлечения, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници след 23:00 часа. Преустановяват се посещенията на непълнолетни лица - след 21 часа - на обществени места на закрито и открито, в това число търговски обекти, питейни и увеселителни заведения.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е поредният министър, който се самоизолира след контакт със заразен с коронавирус. В случая става дума за зам.-министъра Петко Дойков, който е дал позитивен резултат за COVID-19 с бърз тест в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на МВнР. Очаква се резултатът от PCR теста му.

Трима депутати на "Обединени патриоти" са с COVID-19, един от тях е в тежко състояние. Четвърти е под карантина, както и още двама депутати от ГЕРБ. Имената на заразените и карантинираните не бяха обявени.

В Унгария отново бе въведено извънредно положение и вечерен час, съобщи премиерът Виктор Орбан. Промяната е в сила от полунощ и отново позволява на правителството да управлява с укази. Орбан отхвърля критиките, че използва епидемията, за да затегне своята хватка върху властта. Унгария съобщи в сряда за рекордните 90 починали от COVID-19 и 4219 заразени през последното денонощие.

Частична карантина влиза в сила от днес в голяма част от Португалия и ще засегне 121 от 308-те общини и 70% от населението. Този път училищата в страната няма да бъдат затваряни. Работата си ще продължат търговските обекти и ресторантите, които обаче ще бъдат с намалено работно време, както и културните учреждения.

Над 50 хил. са хоспитализираните пациенти с коронавирус в САЩ, съобщи Reuters в нощта на изборите, като добави, че преминатият праг не бе достиган през последните 3 месеца. В поне 7 щата се отбелязват рекорди - това са Мисури, Оклахома, Айова, Индиана, Небраска, Северна Дакота и Ню Мексико.

Германия оглежда зали в експо центрове и терминали на летища като евентуални места за масова ваксинация. Това е част от плана за започване на ваксиниране веднага след одобрение от европейски регулатор на ваксина за COVID-19. Националната здравна система (NHS) в Англия също се подготвя да разпространява ваксини преди Коледа, в случай че някоя от разработките е готова до края на годината.

Хиляди нови случаи са регистрирани днес и в държави със значително по-малко население от българското. В Хърватия при 4 млн. души и днес има 2480 новозаразени (при 9206 теста), с 26 починали. В Словения при малко над 2 млн. население потвърдени за 24 часа са 2025 случая, починалите - 29. Северна Македония обяви 913 новозаразени при под 2 млн. население.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

САЩ официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата

Съединените щати официално излизат днес от Парижкото споразумение за климата, предаде DPA. Това ще стане в деня, когато се навършва една година, откакто администрацията на американския президент Доналд Тръмп уведоми ООН, че изважда страната от най-новия международен договор за ограничаване на глобалното затопляне. САЩ - най-голямата икономика в света и на второ място по парникови емисии след Китай - са първата държава, напускаща споразумението, подписано в Париж през 2015 г. от почти всички страни. Това на практика ще вкара администрацията на Тръмп в конфликт по въпроса за климата с всички основни американски съюзници и конкуренти.