Вечерни новини: МВФ може да понижи прогнозата си за България, цената на газа тръгва надолу
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: МВФ може да понижи прогнозата си за България, цената на газа тръгва надолу

Вечерни новини: МВФ може да понижи прогнозата си за България, цената на газа тръгва надолу

И още: Още онлайн услуги може да предложи Имотният регистър, корона пандемията с нови черни рекорди в България

3766 прочитания

© Цветелина Белутова


"Локдаун", терминът за карантиниране, беше определен за дума на 2020 г. от английския речник "Колинс". Думата е избрана в конкуренция с още десет пандемични, защото резюмира преживяното от милиони хора по света, подложени на ограничения заради новия коронавирус.

Нова пълна карантина в България засега не се очертава, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов в деня, в който страната отбеляза рекорд по смъртни случаи. Активността на деня, който бележи годишнина от началото на демократичните промени в страната, идваше основно от външнополитически събития, свързани най-вече с Европейския съюз, балканската интеграция и Международния валутен фонд.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

МВФ може да понижи прогнозата си за България заради втората COVID вълна

Такива са очакванията на експертите от Международния валутен фонд след дистанционни срещи, проведени през последните десет дни. Финалните препоръки за страната ще бъдат отправени след заседания на борда на МВФ, вероятно през януари 2021 г. В есенната си прогноза от октомври институцията запази очакванията си от април за 4% спад на БВП. Според МВФ България е влязла в кризата с много буфери и високо доверие заради дългогодишната консервативна фискална политика. Това е позволило с адекватни мерки да се предпази икономиката от съществени "белези", които да затруднят възстановяването й след утихването на пандемията.

Ръководителят на мисията за България Джейу Лийне вижда съществени рискове от планираните дефицити за тази и следващата година и смята повишените заплати и пенсии за адекватна мярка. Той обаче подчерта, че ще е ключово в средносрочен план бюджетът да свие минуса си. Лий изтъкна като положително развитие и влизането в ERM II и банковия съюз. Според него е очаквано необслужваните кредити да се повишат и посъветва БНБ да се погрижи за навременното им признаване и отчитане. Според него е разумно банковият сектор да продължи да капитализира печалбите, а при нужда БНБ да намали антицикличния буфер и временно да позволи на банките да оперират с капитал под изисквания по силата на останалите буфери.

Удостоверения за тежести върху имоти ще може да се заявяват и получават онлайн

Заявление за незаверен препис от нотариален акт или удостоверение за тежести върху имот да се заявяват и получават по електронен път. Това предвиждат промени в Правилника за вписванията, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието. Електронните услуги ще са достъпни за хора с електронен подпис или сертификат от Агенцията по вписванията. И в момента всеки може да ползва подобна услуга, но присъствено. От министерството коментират, че това ангажира над 60% от ресурсите на агенцията.

Около 634 хил. подобни справки миналата година са отнели между между 75 и 125 хиляди работни човекодни по техни изчисления. В електронен вид ще бъдат приведени входящият регистър, партидната книга, регистърът за справки, регистърът за отказите и постановените към тях определения в службите по вписванията. На хартиен носител ще останат само книгите по вписванията, книга "Откази" и входящият регистър, който се е електронен, но се приключва по дни и на хартиен носител от съдията по вписванията.

Цената на природния газ тръгва надолу

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви, че очаква леко понижение на цената на природния газ от началото на декември - с 2.3%, и по-сериозен спад от Нова година - с още 8.9%. Въпреки това цената на газа ще остане малко над тази от октомври 2020 г., а цялото това движение на тарифите нагоре и надолу няма да се отрази върху цените на парното и топлата вода. Причината за прогнозите на "Булгаргаз" е, че фючърсните цени на природния газ за декември и януари се понижиха заради разширяващите се ограничения при втората корона вълна и липсата на ясна перспектива за преодоляване на кризата в близко бъдеще. Обикновено през зимните месеци стойността на газа е най-висока заради повишеното търсене през зимата, но европейските борси вече отчитат 10% спад за декември спрямо ноември.

ЕС налага мита при внос от САЩ заради субсидии на Boeing

Европейският съюз ще наложи мита върху стоки, внасяни от САЩ, за до 4 млрд. долара заради американските субсидии за Boeing, съобщиха агенциите. От вторник с 15% мито се облагат американски самолети и части, а с 25% - различни продукти, включително тютюн, ядки, плодови сокове, риба, спиртни напитки, торби, трактори, казино и фитнес оборудване. Световната търговска организация разреши тази стъпка на ЕС. Тя е част от 16-годишния спор между САЩ и ЕС за субсидиите за гражданската авиация.

След паралелно дело срещу Airbus преди година САЩ въведоха мита върху продукти от ЕС за 7.5 млрд. долара. Брюксел казва, че основната цел на сегашната мярка е да убеди САЩ да преговарят за решение, тъй като от сегашния спор печелят основно конкуренти като китайския COMAC. "Готови сме да премахнем митата по всяко време веднага щом САЩ се съгласят да отпаднат митата, които наложиха преди година", заяви еврокомисарят за търговията Валдис Домбровскис след онлайн среща на търговските министри на ЕС. Брюксел се надява на подобрение в търговските връзки при новия президент на САЩ Джо Байдън.

Правосъдният министър на САЩ разреши разследване за нередности на изборите

Американският министър на правосъдието Уилям Бар разреши да започне разследване за евентуални нередности на президентските избори на 3 ноември. Доналд Тръмп твърди, че те са опорочени с измами. Бар, който е един от най-лоялните му министри, обяви, че разрешението, дадено на федералните прокурори, не означава, че министерството има реални доказателства за измами. Няколко медии съобщиха, че след разпореждането му оставка е подал директорът на отдела за изборни престъпления Ричард Пилджър. Разследванията за изборни измами обичайно са от компетенции на всеки щат, който създава собствени изборни правила и упражнява контрол върху спазването им. Американският министър на правосъдието обикновено не се намесва в подобна ситуация, докато преброяването на гласовете не бъде заверено и повторните преброявания приключат.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Зоран Заев пристигна в София, за да преговаря с Борисов за ЕС, но напредък не бе съобщен

Северна Македония и България подписаха декларации за зелен дневен ред и общ регионален пазар на Балканите като част от Берлинския процес за развитието на страните от Западните Балкани. Министър-председателят на западната ни съседка Зоран Заев специално дойде в София, за да отвори срещата на живо заедно с премиера Бойко Борисов, докато останалите участници са се включили дистанционно. По основната цел на визитата - да преговаря с Борисов в търсене на българската подкрепа за началото на преговорите за членство в ЕС, напредък не бе съобщен. България се опитва да наложи визията си за историята и други искания за произхода, езика и народността на Северна Македония и да включи исканията си и в преговорната рамка на ЕС.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

3816 са новопотвърдените случаи на COVID-19 за изминалото денонощие при направени 8826 PCR теста, или 43.24% положителни проби, което е рекордно висок дял. Най-висок от началото на епидемията досега е и броят на смъртните случаи за последните 24 часа - общо 106, при отчитани досега най-много 63 жертви за денонощие. Пред журналисти здравният министър Костадин Ангелов обясни, че големият брой се дължи на натрупване и неотразяване в информационната система на случаи от събота и неделя. Рекордно висок за денонощието е и броят на излекуваните - 875.

Продължава да расте и броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция хора - вчера в болници са постъпили 182 души с COVID-19, с което общият брой вече е 4004. В интензивни отделения са 6.7% от тях - 270 души.

От четвъртък ще бъдат въведени нови ограничения, съобщи здравният министър пред "Нова". Те ще засегнат училищата с над 20% заболеваемост, офисите с големи открити пространства, както и осигуряването на зелени коридори за пазаруване на възрастни в цялата страна (в момента такава мярка е въведена в отделни области). По думите на Ангелов властите не разсъждават в посока пълно затваряне на държавата.

От вчера началникът на детското отделение в столичната Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров е началник на клиниката, в която се лекуват болните от коронавирус в болницата, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов при инспекция на работата в лечебното заведение. По думите на директора на болницата д-р Татяна Червенякова доц. Мангъров, който е един от най-големите критици на мерките срещу COVID-19, доброволно е пожелал да бъде включен сред медиците на първа линия, тъй като в детското отделение в момента няма много работа.

Всеки съд ще решава сам дали да излезе в съдебна ваканция заради коронавируса и да гледа само спешните дела, реши съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Председателите на съдилища ще могат да пренасрочват дела за други дати и да забраняват провеждането на открити съдебни заседания при голям брой заразени магистрати и служители и невъзможност работата да продължи по нормалния начин.

Имотният регистър в Агенцията по вписванията работи с намален състав заради голям брой заболели или карантинирани служители, съобщават от ведомството. В София на работа са по-малко от половината служители, аналогична е и ситуацията в службите по вписванията в страната, заради което са възможни забавяния при обслужването на клиенти.

Учениците от шести до дванадесети клас в Пловдив ще учат дистанционно до 22 ноември, съобщи БНР. На дистанционно обучение от понеделник преминават и учениците от пети до седми клас в област Кърджали.

Конкурсът за държавни съдебни изпълнители е отложен от 15 ноември за 10 януари 2021 г. със заповед на министъра на правосъдието. С него трябва да се запълнят 36 вакантни места в общо 33 съдебни района в страната.

Споразумение за купуване на ваксината на Pfizer и BioNTech се очаква до дни, обяви германският здравен министър Йенс Шпан. По думите му се очаква Германия да получи до 100 млн. дози от нея. Според него има надежда другата есен да е по-лека от тази откъм епидемиологична обстановка.

Властите в Шанхай поставиха 186 души под карантина и направиха тестове на над 8000 души, след като служител на главното международно летище в китайския град даде положителна проба за коронавирус. Не са открити други случаи, казаха властите.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Радар ще предупреждава канадски град за приближаващи полярни мечки

Радар ще следи движението на белите мечки в един от районите на Канада на границата с Полярния кръг, съобщи Reuters. Системата ще наблюдава и предупреждава, когато мечка се приближава до канадския град Чърчил. "Радарът може да вижда всичко дори в снежна буря и през нощта", казва Джеф Йорк от Polar Bears International, който е "тренирал" изкуствения интелект на системата да разпознава мечки в тундрата до Чърчил. Системата е част от плана за избягване на конфликти между мечките и хората. Заради глобалното затопляне стотици мечки се задържат по-дълго от обичайното на брега на залива Хъдсън, скитат в околностите и това създава опасност за 900-те жители на градчето. Морският лед се образува по-късно и се разкъсва по-рано, а мечките го чакат, за да могат да тръгнат на лов за тюлени.

"Локдаун", терминът за карантиниране, беше определен за дума на 2020 г. от английския речник "Колинс". Думата е избрана в конкуренция с още десет пандемични, защото резюмира преживяното от милиони хора по света, подложени на ограничения заради новия коронавирус.

Нова пълна карантина в България засега не се очертава, даде да се разбере здравният министър Костадин Ангелов в деня, в който страната отбеляза рекорд по смъртни случаи. Активността на деня, който бележи годишнина от началото на демократичните промени в страната, идваше основно от външнополитически събития, свързани най-вече с Европейския съюз, балканската интеграция и Международния валутен фонд.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Е как така ще го поижава кредитния рейтинг?! Банкянския ще тегли още 2-3 заема и ще го дигне.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.