Вечерни новини: Икономиката дава сигнали за възстановяване, Каракачанов подписа милиардния договор за корвети

Вечерни новини: Икономиката дава сигнали за възстановяване, Каракачанов подписа милиардния договор за корвети

И още: Съдът спря връчването на глоби на границата с Гърция, онлайн обучението от вкъщи ще може да е максимум 10 дни

4729 прочитания

Премиерът Бойко Борисов днес възобнови пътуванията си с джип, след като заради зараза с коронавирус пропусна да открие няколко километра от пътя между София и сръбската граница.

Но пък театърът на ГЕРБ за небостъргача "Златен век" беше спрян от съда. Тази седмица Административен съд - град София (АССГ), за втори път постанови в полза на компанията "Артекс" и тя ще може да възобнови строежа на спорния небостъргач в "Лозенец", ако не бъде обжалвано. Накратко - спирането беше по формални причини и след скандала "Апартаментгейт" и протести, а ГЕРБ бяха гласували законова промяна, която легализира строежа.

Докато изгубилият изборите американски президент Доналд Тръмп продължава да оспорва загубата си с недоказани твърдения за измами, неговият наследник Джо Байдън, който ще влезе в Белия дом на 20 януари, вече провежда телефонни разговори с чуждестранни лидери. Новоизбраният президент започна да представя и екипа си, като първото голямо назначение е на Рон Клейн за началник на кабинета на Белия дом. Клейн е близък до Байдън и беше негов съветник по времето му като вицепрезидент. През 2014 г. беше координатор за борбата с вируса на ебола, а сега се занимава с проблемите, свързани с коронавируса, и е яростен критик на действията на Тръмп по отношение на справянето със заразата.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Икономиката показва сигнали на възстановяване

Първите показатели за икономиката през третото тримесечие показват известно подобрение от началото на коронакризата през пролетта. Ръстът на заплатите например се ускорява през лятото до 9.9% на годишна база, като така средните брутни възнаграждения в страната достигат 1373 лв. основно заради повишение на заплащането на работещите в имотния и публичния сектор. Външната търговия също отчита по-добър септември - макар и с малко, продажбите на стоки в ЕС нарастват на годишна база за първи път от февруари, а спадът към трети страни е по-малък от предходни месеци. От началото на годината България е изнесла стоки за малко над 40 млрд. лв., което е с 3.3 млрд. под нивото до края на деветмесечието на миналата година. Позитивните сигнали от третото тримесечие обаче може да са краткотрайно явление в икономиката предвид развитието на втората вълна на разпространение на коронавирус от октомври насам.

Каракачанов подписа милиардния договор за два патрулни кораба

Министерство на отбраната сключи днес договор с германската компания Fr. Lurssen Werft за придобиване на два модулни патрулни кораба за нуждите на военноморските сили. Стойността на проекта е 984 млн. лв. с ДДС и той ще се реализира през следващите шест години. Корветите ще бъдат построени и интегрирани във варненската корабостроителница МТГ "Делфин", където Lurssen планира да прави и военни кораби за износ. Бойните съдове трябва да бъдат доставени през 2025 и 2026 г., като фирмата контрактор ще осигури и обучението на екипажите, на инженерния състав, първоначален комплект резервни части, както и интегрирана логистична поддръжка за три години. За да се вместят в отпуснатия бюджет, двата кораба първоначално ще бъдат доставени с минимално въоръжение.

Съдът спря проверките за невръчени актове и неплатени глоби на граничните пунктове с Гърция

Върховният административен съд нареди на МВР безусловно да прекрати проверките за невръчени фишове и актове и неплатени глоби на граничните пунктове "Кулата-Промахон" и "Илинден-Ексохи". Органите на гранична полиция могат единствено да проверяват самоличността на минаващите през границата и истинността на представените от тях лични документи. Те нямат правомощие да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, посочва съдът. Фактът, че държавата не може да си връчва актовете и да си събира глобите, не е основание за ограничаване на правото за напускане на страната, което е защитено от конституцията и конвенцията по правата на човека. Решението е по повод искане на гражданка за преустановяване на неоснователни действия на администрацията на тези два пункта, но то е относимо и към всички проверки на всеки граничен пункт. Това решение би могло да бъде основание за искове за вреди срещу МВР, коментират юристи.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Президентът на Туркменистан издигна огромна златна статуя на куче

Президентът на Туркменистан награди любимата си порода кучета с най-висока чест - гигантска златна статуя с височина шест метра. Гурбангули Бердимухамедов откри паметника на кучето алабай в столицата Ашхабад. Aлабай е домашно отглеждана туркменска порода средноазиатско овчарско куче и е включена в националното наследство на страната. На фона на величието на статуята голяма част от населението на Туркменистан е бедно, а страната е оценена като най-малко свободната в света от организацията "Репортери без граници", дори по-зле в това отношение била от Северна Корея. Златната статуя разполага с LED екран, на който се показват видеозаписи за породата в различни ситуации. Не е ясно колко струва изработването на паметника.

КОРОНАНОВИНИТЕ НАКРАТКО

3945 са новозаразените с коронавирус при направени 10 830 PCR теста за денонощие, или 36.5% от изследваните. Новонастанените в болница са се увеличили с близо 300 души за денонощие. Починалите са 47.

Обучението от вкъщи в електронна среда ще може да продължава максимум 10 учебни дни, става ясно от нова заповед на министъра на образованието. Към електронно образование ще преминават първо гимназистите, а при влошаване на епидемичната ситуация и прогимназиите. А при по-малките ученици от 1 до 4 клас - "само в изключителни случаи само при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено".

При над 600 болни на 100 хил. души за последните 14 дни се предвижда част от болниците да лекуват само пациенти с коронавирус, а други да се обособят като "чисти" от COVID-19 болници, поясни пред депутатите днес здравният министър, който дойде в парламента, след като в сряда БСП поиска изслушването му. В момента заболелите в България 581 на 100 хил. души, което поставя страната на 14-о място по заболеваемост в Европа.

За преглед в новоразкритите COVID кабинети в поликлиниките е нужно направление първо от личния лекар, в противен случай изследването се плаща, поясни в интервю за bTV председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. От вчера в София работят три такива зони, предстои да се разкрият още 3 през следващата седмица, а общо ще са 7.

Заразените с коронавирус са 3-4 пъти повече от обявяваните всекидневно 4-5 хиляди случая, каза още д-р Миндов, базирайки се на наблюденията на общопрактикуващите лекари. Според него мерките трябва да се затегнат, за да се намалят случаите на коронавирус.

Натискът над болниците и Спешна помощ намалява с разкриването на още места в повече лечебни заведения, фургони за прегледи и тестване и отварянето на поликлиниките за хора с коронавирус, отчетоха здравният министър и директорите на Спешна помощ и "Пирогов". Според министъра в момента заетостта на леглата е 40%, а на интензивните - 23% на национално ниво. Най-натоварени са болниците в Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен.

Испания ще изисква от всички пътници от страни с висок риск от заразата да представят при влизането си отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди това. Страната ще прибегне до критериите на ЕС, за да определи кои страни са високорискови.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е бил приет в болница, след като по-рано през седмицата стана ясно, че е с коронавирус. В клиника е приет и ръководителя на канцеларията на Зеленски, а заразени са още вицепремиерът Олексий Резников, министрите на финансите и отбраната и председателят на Върховната рада.

Австрия удължава вечерния час с още 10 дни. Забраната за излизане между 20 ч. до 6 ч. Забраната бе въведена на 3 ноември с цел ограничаване на коронавируса. Тя не важи за изпълняване на служебни задължения, за задоволяване на основни потребности, за подпомагане на нуждаещи се близки, за защита на живота и собствеността и за нуждите на физическото и психическото здраве.

Великобритания е първата европейска държава, в която жертвите на COVID-19 надхвърлиха 50 000. По брой на жертви в света Великобритания е след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Гърция дава данъчни облекчения за квалифицирани мигранти

Гърция подготвя закон за данъчни стимули за работници, които се преместят в страната от чужбина. Целта е да бъдат създадени повече работни места за квалифицирани специалисти и да бъде преодоляно изтичането на мозъци. Това обяви пред Reuters Алексис Пателис, съветник по финансовите въпроси на премиера Кириакос Мицотакис. Според плана служител от чужбина, който се премести в Гърция, ще има право на опрощаване на 50% от подоходния данък в продължение на седем години. В момента данъкът върху доходите е прогресивен - от 22 до 45%. Законодателните промени ще бъдат внесени в парламента до края на годината. Пакетът от стимули ще бъде отворен само през 2021 г. и само за хора, които не са имали гръцки данъчен адрес през последните седем години.

КАКВО СЛЕДИМ

Данни за БВП за третото тримесечие

Утре НСИ публикува експресни данни за БВП през периода юли-септември, което е първата картина на икономиката след двуцифреният спад от пролетта вследствие на разпространението на коронавируса и наложените ограничения. Очакванията са третото тримесечие да се представи значително по-добре заради премахването на ограничителните мерки и летния туристически сезон. На тримесечна база икономиката по всяка вероятност ще нараства, но на годишна база по-слабата активност и липсата на чужденци по курортите ще окажат негативен ефект на растежа.

Премиерът Бойко Борисов днес възобнови пътуванията си с джип, след като заради зараза с коронавирус пропусна да открие няколко километра от пътя между София и сръбската граница.

Но пък театърът на ГЕРБ за небостъргача "Златен век" беше спрян от съда. Тази седмица Административен съд - град София (АССГ), за втори път постанови в полза на компанията "Артекс" и тя ще може да възобнови строежа на спорния небостъргач в "Лозенец", ако не бъде обжалвано. Накратко - спирането беше по формални причини и след скандала "Апартаментгейт" и протести, а ГЕРБ бяха гласували законова промяна, която легализира строежа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход