Локдаун от петък до Коледа предлага здравният министър, нито дума за икономически мерки

Какъв ще е окончателният вид на затварянето ще стане ясно на заседанието на кабинета в сряда

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Локдаун от петък до Коледа по примера на повечето европейски страни - това са предложили на премиера днес здравният министър и щабът, стана ясно на извънредна пресконференция, последвала срещата им с Бойко Борисов по темата. Причината е все по-тежката епидемична обстановка в страната и претоварването на болниците.

Сред отправените предложения са:

 • удължаване на срока на извънредните мерки до март 2021 г.;
 • спиране на присъственото обучение в университети, училища, детски градини, ясли, както и спиране на всички извънкласни занимания;
 • преустановяване на работата на целия събитиен сектор - концерти, конференции и конгреси, семинари, конкурси, тържества, вкл. частни тържества;
 • забрана за колективни спортове;
 • продължаване на забраната за посещения на дискотеки и нощни барове;
 • затваряне на ресторанти, кафетерии, барове и други заведения за развлечение, като ще са позволени само доставки на храна;
 • затваряне на молове и други магазини за стоки, които не са от първа необходимост;
 • забрана за организирани екскурзии в страната и в чужбина.

Отворени ще останат хранителни магазини, аптеките и дрогерии, банки, застрахователни офиси и други услуги от първа необходимост. "До нови КПП-та няма да се стигне", категоричен бе здравният министър.

Дали всички тези мерки ще бъдат приети и дали ще претърпят промени и колко сериозни ще са те ще стане ясно на заседанието на Министерския съвет в сряда. Последната дума, разбира се, ще е на премиера Борисов, който досега многократно се е обявявал против затягане на мерки основно с мотива, че много хора са против и трябва да се пази икономиката. Здравната система в България обаче вече е видимо претоварена и не успява да поеме растящия брой нуждаещи се от болнична грижа, а страната се изкачва и все по-нагоре в европейските класации по смъртност (където вече е трета в ЕС) и по заболеваемост.

До заседанието в сряда вероятно трябва да стане ясно и какви ще са икономическите мерки, които да компенсират силно засегнатите сектори. На пресконференцията днес бяха само лекари и те засегнаха единствено медицинския аспект на кризата. В повечето европейски държави въвеждането на локдауна беше съобщено заедно с всички мерки за компенсация, които ще направят шока от него по-приемлив за силно засегнатия сектор на услугите и търговията на дребно. Фактът, че днес не се говори за това, е груба комуникационна грешка на правителството.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни. Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече също са болни. Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки", заяви емоционално здравният министър.

И добави: "Ако заедно минем през тези ограничения, ще имаме резултат след 20 и няколко дни. Очаква се тези мерки да дадат резултат най-рано след 8 дни - такива са данните в науката. Важно е дадем глътка въздух на здравната ни система".

В момента България е единствената страна в ЕС, която е въвела само минимални и спорни по своята ефективност мерки на фона на силната втора вълна от инфекции на континента. Почти всички останали държави прибегнаха до по-мек или по-строг локдаун - в зависимост от капацитета на здравните си системи и опасността от претоварването им. Така някои от тях като Чехия, Белгия, Швейцария и Франция успяха за 20-ина дни значително да намалят натиска върху болниците и спешната помощ и да си върнат контрола над епидемията. Други като Германия и скандинавските държави пък наложиха по-мек локдаун, но по-рано, с който задържат засега нивата на зараза в приемливи за капацитета на болниците им нива. За разлика от тях обаче в България в момента има едновременно вече претоварена здравна система, малко и неефективни мерки, които много хора не спазват, а контрол почти няма. Така епидемията не само не може да бъде овладяна, но заради претоварването на всички системи, вкл. тази за тестване, вече е и трудно и да се добие реална представа за мащабите и скоростта ѝ на развитие.

Така в последните седмици натискът от страна на здравни експерти и част от обществото за налагане на локдаун по европейски модел и в България се засили. Остро против затягането на ограниченията досега обаче бе премиерът Борисов, което той мотивира с видимата съпротива срещу по-строги мерки от страна на голяма част от обществото, както и с щетите за бизнеса, които всяко затваряне би нанесло. С тези аргументи досега той многократно парираше опитите на щаба да го убедят в нуждата от по-строги правила. Доколко е променил мнението си и дали всички предложения на здравния министър ще бъдат приети, ще стане ясно на заседанието на кабинета в сряда. Пълно връщане назад едва ли е възможно предвид конкретиката в обявените от здравния министър мерки и факта, че всички медицински експерти от щаба застанаха зад тях.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


13 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  При четирима заразени Март месец, затвориха буквално цялата държава у не спряха да хвалят с това. Днес цяла Европа е затворена от месец вече, а в България има повече от 4000 заразени на ден, но Мутрата-премиер още се чуди какво да направи. Държава-бутафория.

 • 2
  sgq30693986 avatar :-|
  sgq30693986

  Тези, които през пролетта затвориха паркове и градини, изградиха ненужни КПП пред големите градове, докога ще си крият некомпетент-ността си зад фалшива загриженост?
  Кога ще се осъзнае, че при избирателна система, в която Партиини секретари, извинете т.н. лидери на послушковци, редят листите това и ще се избира? Преди имаше една партия и един съюз, а сега са много партии. Има ли друга разлика?

 • 3
  mto avatar :-|
  mto

  Закъсняха! Трябваше да се случи още преди 2-3 седмици това. И, икономическите мерки са също толкова важни, но за тях нямаше и една дума... Когато с едната ръка затварят, с другата трябва да помагат.

 • 4
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Преди броени седмици се водеше неистова битка срещу едни маски, а за други мерки не щеше и да чуе нашето мило общество.

  Много се извинявам, ама тук проблема не е точно в правителството. Тези популисти се вслушаха във волята на народа. Дискотеките ни бяха по-важни от родителите. Коронавирус нямало. Заслужихме си го.

  Слаб народ - слаба държава!

 • 5
  boian.ikonomov avatar :-?
  jgold

  Тези мерки вероятно ще ограничат броя на заразилте се, но на каква цена?
  В България заразилите се досега, официално са 122 хил., реално са между 600 хил - 1,2 млн.
  Смътните случй са ok. 3 хил., т.е. % смъртност, в който всички се фокусират реално е доста нисък: 0,5%-0,25%.
  Всяка година в България от обикновен грип се заразяват 2-3 млн., като ок. 2-3 хил.за съжаление умират, но освен грипни ваканции за радост на учениците, не затваряме икономиката.
  Вероятно от коронавирус в България, в крайна сметка ще се заразят 2-3 млн. и независимо от мерките при 9-10 хил.ще има летален изход.
  Т.е. раликата спрямо обикновена грипна епидемия са ок.6000 живота. Да, всеки живот е ценен, особено ако е на близък човек.

  От друга сртана, тотална едномесечна карантина ще коства вероятно 3-4% загуба на БВП или 3-4 млрд.лева. Дори да е 100% успеша и да "спаси" 6000 живота, един живот излиза излиза 500-670 хил.лв. Е тя няма да е 100% успешна нали? Т.е. вероятно "цената" на 1 живот ще е над 1 млн.лв. Естествено животът е безценен, но ....

 • 6
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  До коментар [#5] от "jgold":

  На цената на това, че роднините ти ще останат живи и здрави, г-не. По-добре беден, от колкото мъртъв. Никоя криза досега не е продължила повече от 3-4 години. На другата страна на кантара са много хора, които техните роднини няма да видят никога повече.

 • 7
  mto avatar :-?
  mto

  До коментар [#5] от "jgold":

  На колко оценявате Вашия живот? Горе-долу?

 • 9
  khmerrouge avatar :-|
  khmerrouge

  Никакво затваряне! Здравната система може и леко да се задъхва, но пенсионната ще си поеме глътка въздух.
  Икономиката и образованието да са абсолютен приоритет, и усилена роботизация на индустрията.

 • 10
  aussie avatar :-|
  aussie

  Западните държави това го направиха преди месец и сега в началото на декември ще отворят народа да пазарува и да се весели по време на празниците. След това най-вероятно пак ще има шок Даун ако пак се качи бройката. Тия нашите некадърници ще затворят до Коледа и ще убият празника. Ако можеше поне да гледат по умните от тях какво правят нямаше да е лошо.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход