Лобистът на Бобокови в САЩ: Американският Сенат разследва Делян Пеевски

"Разбираемо е, че незаконните дейности на Пеевски са привлекли вниманието на американските власти", коментира бившият дипломат Маршъл Харис

Делян Пеевски
Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Делян Пеевски
Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова

"Комисията по вътрешна сигурност към Американския Сенат разследва депутатa от ДПС Делян Пеевски за това, че се е опитал да прикрие нелегални плащания през посредници, за да наеме американски лобисти, които да подобрят репутацията му в САЩ. Комисията също така разследва лобистка фирма за вероятни нарушения на закона за регистрация на чуждестранните агенти".

Това твърдение е отправено в 13-странично резюме, което базираната във Вашингтон лобистка фирма Alexandria Group International е депозирала в Държавния департамент от името на Атанас, Пламен и Христина Бобокови. Документът, който е датиран от края на август, съдържа анализ на ситуацията в България, разследването срещу Бобокови и връзките между Бойко Борисов, Делян Пеевски и главния прокурор Иван Гешев.

В документа се обяснява, че Бобокови имат бизнес интереси в САЩ и дори доставят акумулаторни батерии на НАСА, а също така са в договорни отношения с Chevron. Това е и основанието им да потърсят защита в САЩ.

Маршъл Харис: Пеевски е основният олигарх на Борисов

"За да оцелеят и процъфтяват, корумпираните посткомунистически режими като този на премиера Бойко Борисов трябва да контролират не само правителството, но и съдебната власт, медиите, но също така и други властови лостове. Заедно с Иван Гешев и Делян Пеевски те формират престъпен триумвират, който контролира голяма част от българското общество", коментира пред "Капитал" Маршъл Харис, който е управляващ съдружник в Alexandria Group International.

"Като основен олигарх на Борисов Пеевски няма морални или етични притеснения и не признава границите на закона. Неговите пипала се простират до всяко кътче на България, но и не само. Очаквано незаконната му дейност би привлякла вниманието на американските служби за борба с наркотиците и тези за финансов контрол. Нормално е и той е да се опита напразно да подобри репутацията си в САЩ, а тя е на мафиотски дон и международен престъпник", заяви още Харис.

"Капитал" отправи официално запитване до говорителя на комисията по вътрешна сигурност към Сената на САЩ Остин Олтенбърг, но не получи отговор.

През юли 2017 г. в регистъра на Държавния департамент по закона за регистрация на чуждестранните агенти се появи информация, че лобистката фирма BGR Government Affairs е била наета от българското дружество "Авиора Консулт", за да представлява интересите на Пеевски в САЩ. Собственик в "Авиора Консулт" е адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който според документи на международното журналистическо разследване Panama Papers, цитирани от "Биволъ", е свързан с офшорни дружества, които по публични данни са оперирали в сферата на търговията на цигари и продукти за производството им и оръжие.

Ангажирането на BGR Government в полза на Пеевски съвпада с момента, в който бившият бизнес партньор на депутата от ДПС - банкерът Цветан Василев, обяви, че е сезирал американските власти с искане за инициране на процедура по т.нар. закон "Магнитски" спрямо Пеевски и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Маршъл Харис е дългогодишен дипломат, чиято кариера започва около падането на Желязната завеса. Той работи като асистент на държавния секретар на САЩ (1989-1992) Джеймс Бейкър, а през 1993 година напуска в знак на несъгласие с бездействието на САЩ по отношение на конфликта в Босна. Той е основател и ръководител на Balkan Action Council, който обединява 50 американски граждани, борещи се за това САЩ да спрат геноцида в Босна. Впоследствие е вицепрезидент на Freedom House и съветник на Боб Доул. Маршъл Харис е управляващ съдружник в лобистката компания Alexandria Group International, където негов партньор е Джон Мензис, който в началото на 90-те беше съветник "Култура и печат" в посолството в София.

Маршъл Харис работи в София през периода 1989-1990 г., като се определя като "основен контакт на посолството за представителите на зараждащата се демократична опозиция." Той е бил официален наблюдател на конференцията на "Екогласност" и част от екипа дипломати, изготвили официалния отговор на САЩ във връзка с оставката на Тодор Живков. Харис е пряк свидетел на едни от най-емблематичните събития преди и след 10 ноември, сред които пожарът на Партийния дом и др.

Alexandria Group International представлява и Миню Стайков, който е в ареста от лятото на 2019 г. по обвинение за участие в организирана престъпна група.

Акцията срещу Бобокови

Братята Пламен и Атанас Бобокови бяха арестувани при показна акция на прокуратурата на 28 май тази година. Атанас Бобоков беше обвинен за участие в организирана престъпна група и прекара близо шест месеца в ареста по обвинение, че е организирал неправомерното съхраняване и оползотворяване на отпадъци от акумулатори, генерирани от контролираната от него и брат му компания "Монбат". По време на заседанията, на които съдът трябваше да реши за ареста на Атанас Бобоков, обвинителна теза, която иначе беше пропагандирана от прокуратурата и близките до управляващите медии, звучеше разколебана и съдържаше данни за създадена от държавата корупционна схема.

Брат му Пламен беше обвинен в търговия с влияние заради негова комуникация със съветника на президента Румен Радев Пламен Узунов. На няколко пъти прокуратурата публикуваше съобщения, иззети от телефона на Бобоков, което повдигна въпроса за това дали подобна намеса в личната кореспонденция може да бъде оправдана. Разследването срещу Узунов беше и една от причините прокуратурата заедно с тежко въоръжени нейни служители да влезе в президентството през лятото.

Атанас Бобоков беше освободен от ареста миналата седмица и задължен да плати гаранция от 2 млн. лв. През уикенда двамата дадоха интервю за bTV, в което Пламен Бобков заяви: "Има един триумвират, който управлява тази държава - Борисов, Пеевски и Гешев".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


9 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  Кликнах върху статията с надеждата да прочета, че американския сенат разследва Пеевски за неговата организирана престъпна група, пленила последователно и систематично през последните 20 години цяла една държава. Но вместо това, прочетох че го разследват за нерегламентирано плащане към американска лобистка компания, чиято официална работа всъщност е да лобира срещу заплащане. На фона на главозамайващата престъпна кариера на Пеевски, това са трохички, но все пак е някакво начало.

 • 2
  silverman avatar :-|
  silverman

  До коментар [#1] от "olga_kokoshkina":
  По принцип америкасният сенат се задейства тогава, когат са нарушение интересите на САЩ!
  Не знам защо винаги очакваме, че някой от САЩ, ЕС или космоса ще дойде да набие лошите!
  А да не забравяме. че България поръча и плати самолети Ф16 за над 2 млрд. долара! Защо трябва да си развалят отношенията с България?
  Това, нашата къща не е подредена по фън шуй си е наш проблем! И винаги ще бъдем едно петно на световната карта, докато чакаме някой да дойде отнякъде да ни "освододи", "ограмоти", "демократизира"!

 • 3
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  До коментар [#2] от "silverman":

  А това, че Пеевски е собственик на няколко правителства в България, които помагат за прокарването на руски стратегически интереси в Европа чрез строене на газопроводи, електроцентрали и използване на въздушното пространство на НАТО за прелитането на руски военни самолети, очевидно според теб не се брои за нарушаване на американските интереси.

 • 4
  ss avatar :-P
  SS

  Имало едно време едни добри момченца, едно лошо другарче и един голям чичко !

  Чичо , чичо а пък лошото детенце ни взе играчките и обра стотинките ...

 • 5
  vhv31612799 avatar :-|
  ефрейтора

  Бобокови , дето пращат жените си при други мъже ?

 • 6
  silverman avatar :-|
  silverman

  До коментар [#3] от "olga_kokoshkina":

  Американците са си постиглани каквото са искали по отношение на техните интереси в България. И слава богого, че е така, иначи щеше да е безсмислено да бодим тази дискусия! Нека, обаче не забравяме, че се намираме на голямата шахматна дъска, България се намира точно на границата, където се преплитат интересите на Русия, Турция и САЩ! Като се има предвид емоционалната обремененост на част от българския народ с Русия, внимателното прокарване на американските интереси е разбираемо. Друг в въпроса, защо за Европа сме заден двор, а не стратегическо място на картата!

 • 7
  wir1594400465676648 avatar :-P
  Васил Трънски

  До коментар [#4] от "SS":

  И си прави чурката на кокалче...

 • 8
  gmw46695127 avatar :-|
  gmw46695127

  The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

 • 9
  velian avatar :-P
  volarok

  Предполага се, че жените са по-честни и няма да откраднат при предаването на откупа/рушвета. Затова и Шехеразада е пращана при Али Баба със саковете 😜


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход