Вечерни новини: България за втори път отива на съд заради мръсния въздух, президентът няма да отлага изборите

Вечерни новини: България за втори път отива на съд заради мръсния въздух, президентът няма да отлага изборите

И още: Иран ще увеличи обогатяването на уран, ако санкциите се запазят; Рекордно поскъпване на еврото спрямо долара; ГЕРБ предлага специален прокурор да разследва главния

4361 прочитания

© Юлия Лазарова


Четвъртък беше ден на парламентарно оживление. Очаквано мнозинството отхвърли президентското вето върху лобистката поправка за високата неустойката по бързи кредити. Обяснението е, че тя вече е била отменена с друг закон миналата седмица, но практическият ефект е нейното потвърждаване в оригиналния текст и залагане на юридическа каша с неизвестни последици.

За пореден път БСП неуспешно настоя за изслушване на премиера Борисов в парламента - този път заради решението за закупуване на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз. И за пореден път управляващите отказаха да извикат премиера - с мотив, че не му е работа да знае какво се случва с ваксините. От април насам Борисов не е посещавал парламента.

От ГЕРБ отново представиха законопроект, който да позволи ефективно разследване на главния прокурор. Вносителите се зарекоха, че този път той напълно покрива критериите на Венецианската комисия, но това твърдяха и за предишните проекти.

Еврокомисарят Вера Йоурова представи плана на Европейската комисия за действия в защита на европейската демокрация, сред които ще има специални мерки за безопасността на журналистите, борба с дезинформацията, санкции за лица, разпространяващи фалшиви новини, финансиране за правна помощ на медиите и обзор на собствеността им и др.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Президентът няма намерение да отлага изборите

Държавният глава няма намерение да се възползва от конституционното си правомощие да отложи предстоящите парламентарни избори за по-късна дата, коментираха от прессекретариата на "Дондуков" 2 на въпроси на медии. Поводът е предположението, направено сутринта от говорителя на ЦИК Таня Цанева в ефира на Би Ти Ви, че ако не се подобри ситуацията с пандемията, е възможно да има отлагане на изборите с два месеца, т.е. най-късно до края на май. Цанева уточни, че това е компетенция на президента.

Заради бездействие по проблема с мръсния въздух България за втори път отива на съд в Люксембург

През април 2017 г. Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург излезе с решение, че България не е спазвала европейското законодателство относно чистотата на атмосферния въздух и в частност - нивата на пределно допустимите стойности на фини прахови частици с размер до 10 микрона (ФПЧ10), в периода от 2007-2014 г. Почти четири години по-късно обаче страната не е направила нищо съществено по въпроса, не са предприети подходящи мерки, затова Европейската комисия ще заведе ново дело срещу България в СЕС. Страната "системно и продължително" не се е съобразявала с европейските стандарти и доколкото става въпрос за неспазване на предишно решение на съда, това може да доведе до финансови санкции за целия период след постановяване на предишното решение.

ГЕРБ предлага да има "прокурор по разследването срещу главния прокурор"

Прокурорската колегия ще предлага, а пленумът на Висшия съдебен съвет ще гласува за избора на нова прокурорска фигура - прокурор по разследването на главния прокурор. Това предлагат група депутати от ГЕРБ като пореден опит да се създадат гаранции за независимо разследване на данни за престъпления, извършени от главния прокурор. В рамките само на този парламент това е третият проект на ГЕРБ по темата. Първият, предложен от бившия правосъден министър Данаил Кирилов, беше категорично отхвърлен от Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа, вторият, леко коригиран вариант, чака от близо година в Народното събрание. Според вносителите новият проект напълно се вмества в критериите на Съвета на Европа, но макар и с мандат от 7 години, новият обвинител си остава част от прокуратурата, ангажиран с делата в спецпрокуратурата.

Еврото поскъпна до най-високото си ниво спрямо долара от април 2018 г.

Само за последния месец единната валута е поскъпнала с около 4% спрямо щатската. Напоследък доларът е под натиск от останалите водещи валути, като причина за поевтиняването му е перспективата за договаряне на нов пакет от стимули в САЩ покрай корона кризата, което ще увеличи паричното предлагане в страната. Освен това напредъкът с ваксината и приемането й в Европа дава сили на единната валута. В момента едно евро се търгува за 1.21 долара.

Иран ще увеличи степента на обогатяване на уран, ако санкциите на САЩ се запазят

Съветът на пазителите на конституцията на Иран одобри закон, задължаващ правителството да повиши степента на обогатяване на уран над ограниченията, предвидени в ядрената сделка от 2015 г., съобщава BBC. Освен това правителството трябва да прекрати инспекциите на ООН на ирански ядрени обекти. Увеличаването до 20% - много над обявената стойност от 3.67%, договорена през 2015 г., ще влезе в сила при едно условие: ако ограниченията, наложени от САЩ, не отпаднат до два месеца. Това означава, че или европейските партньори по сделката (Великобритания, Франция и Германия) трябва да работят със САЩ за облекчаване на мерките срещу петролния и финансовия сектор на страната, или новата администрация в Белия дом трябва да ги отмени бързо в началото на следващата година. Иран и в момента е над този праг. Степента на обогатяване на уран е 4.5%, откакто беше увеличена през 2019 г. Решението идва няколко дни след убийството на водещия ирански ядрен учен Мохсен Фахризаде, за което Иран обвинява Израел и опозицията в изгнание.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Военни от австрийската армия и доброволци се тестват за коронавирус във спортна зала във Виена, пригодена за това ден преди официално да започне масовото тестване с бързи антигенни тестове на населението. Правителството поръча 10 милиона от тях, за да изследва мнозинството от 9 милиона австрийци на две вълни, по подобие на масовотото тестване в Словения. Канцлерът на Австрия Себастиан Курц призова населението да вземе участие в доброволната програма, защото ще помогне за разхлабване на ограниченията.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие в страната са потвърдени 3138 нови случая на COVID-19. Изследвани са 8478 PCR теста, от които положителни са 37%. Общият брой заразени от началото на епидемията е 151 913, активни към момента са 92 360. Излекуваните за денонощието са 2206, а смъртните случаи - 159. Към днешна дата броят на хоспитализираните пациенти е 6635, в интензивни клиники са 523 души.

Окончателно парламентът гласува промените в Закона за здравето, които дават възможност на регионалните здравни инспекции да налагат карантина чрез обаждане по телефона, SMS или мейл. Промяната цели да облекчи районните здравни инспекции, чиито служители не смогват да връчват предписанията за карантина на адрес. От закона отпадна задължителното болнично лечение на тежки заразни болести, остава опцията за налагане на задължителна изолация.

Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник няма да работи в следващите две седмици заради болнични на целия лекарски състав. Над половината от лекарите са заразени с COVID-19, а останалите имат други заболявания, заразени са и медицински сестри и санитари, съобщава БНТ. В болницата не са били лекувани пациенти с коронавирус, но след установените случаи на зараза положителни проби са дали и 1/3 от пациентите.

Кръвна плазма от преболедували COVID-19 хора вече може да се дарява и в Кърджали. Това ще става в местния Център по трансфузионна хематология в дните понеделник и четвъртък, като дарената кръв ще се транспортира до Пловдив за обработка, след което ще се предоставя отново за нуждите на центъра в Кърджали. До момента центрове за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса има още в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Атина обяви, че удължава ограниченията заради коронавируса. Втората блокада от началото на пандемията вече бе удължена със седмица, след като трябваше да приключи на 30 ноември, но бе даден нов срок - 7 декември. "Има стабилизация или по-скоро спад на случаите, но по-бавно, отколкото очаквахме", каза говорителят на кабинета Стелиос Пецас.

Испанското правителство реши за Коледа и Нова година в едно домакинство да могат да се събират не повече от десет души. Това е смекчаване на действащите сега правила, според които в едно домакинство могат да се събират най-много шестима души. Вечерният час на 24 и на 31 декември ще започва в 01:30 ч. след полунощ, а не както сега в 23:00 ч.

Германия ще удължи срока на въведените ограничителни мерки до 10 януари, съобщи канцлерката Ангела Меркел. "Още през ноември казахме, че мерките ще останат в сила, ако няма съществени изменения в ситуацията с коронавируса. Ако положението със случаите на заразяване продължи да се развива като сега, ще се срещнем още веднъж на 4 януари", съобщи Меркел.

Световната здравна организация не препоръчва издаването на "имунизационни паспорти" за възстановили се от коронавируса, но разглежда възможността да се използват "електронни удостоверения за ваксинация". На брифинг в Копенхаген представител на организацията обясни, че тя проучва възможността за сътрудничество с отделните държави, за да се въведе подобна мярка.

КАКВО СЛЕДИМ

Кабинетът одобрява Националния план за ваксиниране

Лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР на първа линия ще бъдат първите ваксинирани срещу COVID-19. Това е записано в Националния план за ваксиниране срещу коронавирусната инфекция, който ще бъде одобрен от правителството на заседание утре. След медиците и полицаите ще бъдат имунизирани хората над 70-годишна възраст, които попадат в рисковата група.

Премиерът Борисов отбеляза на заседание на оперативния щаб и координационния център за ваксините, че в момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще има готовност да я постави на всеки желаещ българин напълно безплатно.

Четвъртък беше ден на парламентарно оживление. Очаквано мнозинството отхвърли президентското вето върху лобистката поправка за високата неустойката по бързи кредити. Обяснението е, че тя вече е била отменена с друг закон миналата седмица, но практическият ефект е нейното потвърждаване в оригиналния текст и залагане на юридическа каша с неизвестни последици.

За пореден път БСП неуспешно настоя за изслушване на премиера Борисов в парламента - този път заради решението за закупуване на ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз. И за пореден път управляващите отказаха да извикат премиера - с мотив, че не му е работа да знае какво се случва с ваксините. От април насам Борисов не е посещавал парламента.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


2 коментара
  • 1
    fanfar avatar :-|
    fanfar

    Е , сега ще ни съдят и за мъглите ли ?
    По това време на годината мъглите (инверсиите ) в София са нещо естествено. Ама зеленикаквите ще съдят .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход