Медиите заемат ключово място в плана на ЕК за защита на демокрацията

Брюксел се ангажира с по-сериозен мониторинг на медийната собственост и делата срещу журналисти, предвиждат се и инструменти за финансова подкрепа от бюджета на ЕС

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Демокрацията не бива да бъде приемана за даденост - тя трябва да бъде активно поддържана и защитавана", се казва обявения от Европейската комисия План за действие за европейската демокрация. Неговата цел е да подсили плурализма и демократичните принципи в страните от ЕС и ще бъде изпълняван поетапно до 2023 г., като през 2024 г. комисията ще направи оценка на постигнатото преди европейските избори.

В мотивите за документа се посочват тревожни по отношение на демокрацията тенденции от последните години - почтеността на изборите в ЕС е под заплаха; средата, в която работят журналистите и гражданското общество, се влошава, а демократичните институции на държавите членки са подложени на непрекъснати директни и индиректни атаки и дезинформация. Представеният документ има характер на пътна карта от инициативи и дебати, които предстои да започнат. В него особено място се отделя на проблемите на медиите в ЕС, които се разглеждат като един от ключовите фактори и гаранти за стабилност на демокрацията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.