Медиите заемат ключово място в плана на ЕК за защита на демокрацията

Брюксел се ангажира с по-сериозен мониторинг на медийната собственост и делата срещу журналисти, предвиждат се и инструменти за финансова подкрепа от бюджета на ЕС

"Демокрацията не бива да бъде приемана за даденост - тя трябва да бъде активно поддържана и защитавана", се казва обявения от Европейската комисия План за действие за европейската демокрация. Неговата цел е да подсили плурализма и демократичните принципи в страните от ЕС и ще бъде изпълняван поетапно до 2023 г., като през 2024 г. комисията ще направи оценка на постигнатото преди европейските избори.

В мотивите за документа се посочват тревожни по отношение на демокрацията тенденции от последните години - почтеността на изборите в ЕС е под заплаха; средата, в която работят журналистите и гражданското общество, се влошава, а демократичните институции на държавите членки са подложени на непрекъснати директни и индиректни атаки и дезинформация. Представеният документ има характер на пътна карта от инициативи и дебати, които предстои да започнат. В него особено място се отделя на проблемите на медиите в ЕС, които се разглеждат като един от ключовите фактори и гаранти за стабилност на демокрацията.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар

Още от Капитал