Вечерни новини: Новите ограничения вдигнаха безработицата, Великобритания започна ваксинацията срещу COVID-19

Вечерни новини: Новите ограничения вдигнаха безработицата, Великобритания започна ваксинацията срещу COVID-19

И още: Осем оферти за доставяне на машини за изборите, София е готова да отвори яслите и детските градини на 14 декември

4502 прочитания

© Юлия Лазарова


Денят донесе една добра и една лоша новина за развитието на епидемията от коронавирус в България. Добрата съобщи проф. Николай Витанов от НОЩ, според когото сто души, инфектирани с коронавирус, вече го предават на 97 души, или иначе казано, епидемията в страната - поне в момента и макар и символично - се успокоява. Лошата новина е в броя на починалите, и то не толкова днешната бройка - 213 жертви, която традиционно във вторник е висока, а че България официално вече води по смъртност от COVID-19 пред Швеция.

Сблъсъкът между България и Република Северна Македония продължава да хвърля искри, дори след като вече стана ясно, че Скопие няма да започне преговори за членство в ЕС до края на годината. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот продължава да критикува България за ветото й, като днес заяви, че действията й могат да се отразят и на нея самата, тъй като засилват популистите и националистите в региона.

В графата "очаквано" ГБС спечели търга за 475 млн. лв. без ДДС за 10 км от отсечката от "Струма" през Кресненското дефиле и обхода на Кресна. Така и двете части на общо 27-те км от магистрала "Струма" са вече с избран изпълнител, но без осигурено финансиране и с екопроблем.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Новите ограничителни мерки бързо вдигнаха безработицата

Девет месеца след резкия ръст на безработицата по време на локдауна през март пазарът на труда отново тръгва в същата посока, въпреки че сега ограниченията са по-меки. През седмицата 30 ноември - 6 декември хората, регистрирали се в бюрата по труда, са 14 257 при около 6300 седем дни по-рано, показват числата на Агенцията по заетостта. Междувременно запълнените работни места намаляват до близо 3500, или най-ниското ниво от края на април. Разбивка по сектори на седмична база няма, но големият брой съкратени вероятно идва от освободения персонал в най-потърпевшите бизнеси - ресторанти, барове и хотели, туризъм, търговия, култура и спорт. От началото на извънредното положение през март общо 326.3 хил. души са изгубили работата си, а 200 хил. са намерили нова позиция.

Шест компании и две физически лица искат да доставят машините за гласуване за 43 млн. лв

Шест фирми са подали оферти да доставят машини за гласуване за парламентарните избори тази пролет, стана ясно след отварянето на офертите днес. Сред тях са традиционните кандидати в тези търгове "Лекс.БГ" и "Сиела норма", която достави под наем 3 хил. машини за евроизборите. Останалите кандидати са "ЦАПК прогрес груп", "Контракс", "Екселор холдинг груп" и обединението "Български машини за гласуване". Интересно е, че сред кандидатите има и две физически лица - Михаил Димитров Вишанин и Иван Величков Иванов.

Ценовите оферти още не са отворени. ЦИК обяви поръчка за закупуването на 9600 машини за гласуване с прогнозна цена 43.2 млн. лв. с ДДС, след като управляващите я натовариха с отговорността сама да реши дали да купи, или наеме машините. С последните промени в Изборния кодекс бе въведено изискване във всяка секция с над 300 избиратели да може да се гласува и машинно, и с хартиени бюлетини. Договорът с избрания изпълнител трябва да бъде сключен в началото на 2021 г.

Великобритания започна ваксинация срещу COVID-19

Великобритания започна първата имунизационна кампания на Запад срещу коронавируса. Първите ваксини на Pfizer и BioNTech се поставят от днес. Целева група са хората над 80-годишна възраст, като десетки хиляди други ще ги последват през следващите дни. Първата имунизирана в страната стана 90-годишната Маргарет Кийнън от Ковънтри, като ваксината ѝ бе поставена в университетската болница в града.

Премиерът Борис Джонсън определи имунизационната кампания, която е най-голямата в историята на страната, като "огромна стъпка напред" в борбата с COVID-19. Заразата засегна досега 1.7 млн. души на Острова и отне живота на 61 хил. Бързата процедура, по която беше одобрено използването на ваксини, привлече критики от експерти в Европа и САЩ, въпреки че според местните регулатори сигурността на населението е поставена на първо място. Европейският регулатор се очаква да одобри същата ваксина до края на годината.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Голям брой излекувани - 3370, но и голям починали - 213, показват данните за COVID-19 за вторник. Обичайно във вторник числата са по-високи по всички показатели заради отчитането на данни от уикенда. Новите случаи са 2764, установени при 6260 PCR теста, като делът на положителните проби остава голям - над 44%.

До края на седмицата почти сигурно здравният министър ще пусне заповед, която разрешава отварянето на ясли и детски градини. Това съобщи самият Костадин Ангелов пред журналисти. Той отбеляза, че това ще стане, ако в четвъртък вечер данните показват забелязващата се тенденция за намаляване на новозаболелите и натиска върху здравната система. Вчера премиерът Бойко Борисов също заяви, че на 14-и, ако цифрите са добри, ще отворят детските градини и яслите, за да може родителите да отидат на работа.

Заради студентския празник полицията започва проверки за спазването на противоепидемичните мерки, както и за безопасността на движението, съобщиха от столичната полиция. Проверките ще се извършват съвместно с представители на местната здравна инспекция. От СДВР ще проверяват местата, където се очаква да има и събирания на студенти, ще следят и за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Най-късно другата седмица ще се реши окончателно дали антигенните тестове да се приравнят към PCR тестовете като доказателство за зараза с коронавирус, каза днес здравният министър Костадин Ангелов. Той поясни, че чака мнението на експертите, сред които преобладава мнението, че това трябва да стане.

Чехия отново затяга някои мерки само 4 дни след смекчаването им заради прекратяването на положителната тенденция за спад на броя на заразените. Отрицателната промяна ясно се очерта миналата седмица, съобщи здравният министър Ян Блатни. Ще бъде съкратено работното време на ресторанти, барове и заведения до 20 ч. местно време. От сряда се забранява продажбата на алкохол на всички пазари, както и пиенето на улицата.

Франция вероятно ще отложи отмяната на някои от карантинните ограничения, както се предвиждаше идната седмица, след като спадът на новите случаи на заразяване с коронавируса спря, твърдят правителствени източници на Reuters. Тази негативна промяна се свързва с разрешението да бъдат отворени много магазини в края на миналия месец, смятат те.

Масовите тестове за COVID-19 са намалили случаите на зараза в Словакия с около 60% за седмица, твърдят изследователи от Обединеното кралство, цитирани от Guardian. Словакия наложи широко разпространение на бързите тестове, като изиска от работодателите да не позволяват на хората да ходят на работа без отрицателен тест. Всеки, който получи положителен резултат, пък мина през десетдневна карантина заедно със семейството си.

Всички влакове между Италия и Швейцария спират в четвъртък, защото служителите не успяват да проверят всички за COVID-19, както изисква правителството в Рим, съобщиха швейцарските железници (SBB). Мярката е безсрочна и засяга десетки всекидневни влакове, включително международния от Милано до Франкфурт.

Японското правителство одобри днес финансова помощ от 73.6 трлн. йени, или 700 млрд. долара, в подкрепа на националната икономика, пострадала от пандемията. Част от тези средства ще бъдат заделени от вече третия допълнителен бюджет за текущата финансова година, който ще бъде приет в най-скоро време.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Животът в Ухан година по-късно

Стотици купувачи пазаруват в декемврийска делнична сутрин в китайския град Ухан, блъскайки се да си вземат пресни зеленчуци и жива риба, жаби и костенурки. Почти една година след като градът съобщи за първите случаи на COVID-19 в света на един от огромните ''мокри'' пазари и въпреки че няколко други страни остават здраво в плен на последвалата пандемия, животът в Ухан до голяма степен се нормализира. Ухан не е регистрирал нов случай, предаден на местно ниво, от няколко месеца и сега не се различава от другите китайски градове с претъпкани търговски улици, задръствания и пълни ресторанти.

КАКВО СЛЕДИМ

Airbnb излиза на борсата в търсене на 3.1 млрд. долара

Компанията за краткосрочно отдаване на апартаменти под наем увеличи и цената на предлагането - рейнджът за подаване на оферти вече е 56 и 60 долара при 44 и 50 първоначално. Това може и да е резултат на по-висок заявен интерес. Офертите се набират, а в сряда компанията и банките посредници ще "отсекат" цената. На борсата Nasdaq книжата ще се търгуват свободно от четвъртък. Ако постигне горната ценова граница, компанията ще набере 3.1 млрд. долара капитал, а капитализацията й ще достигне 42 млрд. долара. IPO-то на компанията е своеобразен тест за настроенията на инвеститорите за бъдещето след пандемията от коронавирус. Компаниите от сектора разбираемо бяха сред най-засегнатите. Днес приключва публичното предлагане и на друга "гореща" компания - доставчика на храни DoorDash, която също търси 3.1 млрд. долара.

Ресорната парламентарна комисия гледа на второ четене промени в ЗУТ

Парламентарната комисия по регионална политика ще продължи да гледа на второ четене в сряда изменения и допълнения на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това е последната стъпка, преди да бъдат приети окончателно от парламента. Законопроектът обединява две предложения на Министерския съвет (МС), които минаха на първо четене в пленарната зала на 22 октомври, и предложения на група депутати от ГЕРБ, внесени между първо и второ четене. След предложенията на МС е ДНСК да контролира лицата, които упражняват строителен надзор, и консултантите по инвестиционните проекти.

Правителството предвижда и създаването на единен публичен регистър по устройство на територията на интернет страницата на МРРБ. Проектът на депутатите от ГЕРБ урежда множество практически въпроси като: получаването на ателиетата на статут на жилища, въвеждането на 1-годишни срокове за изработването на проекти за изменение на подробни устройствени планове, изисквания за техническо обследване в случай на пристрояване и надстрояване на съществуващи сгради, ред за отчуждаване на нови задънени улици, поискани от собствениците.

Денят донесе една добра и една лоша новина за развитието на епидемията от коронавирус в България. Добрата съобщи проф. Николай Витанов от НОЩ, според когото сто души, инфектирани с коронавирус, вече го предават на 97 души, или иначе казано, епидемията в страната - поне в момента и макар и символично - се успокоява. Лошата новина е в броя на починалите, и то не толкова днешната бройка - 213 жертви, която традиционно във вторник е висока, а че България официално вече води по смъртност от COVID-19 пред Швеция.

Сблъсъкът между България и Република Северна Македония продължава да хвърля искри, дори след като вече стана ясно, че Скопие няма да започне преговори за членство в ЕС до края на годината. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот продължава да критикува България за ветото й, като днес заяви, че действията й могат да се отразят и на нея самата, тъй като засилват популистите и националистите в региона.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход