Вечерни новини: Започна голямото държавно харчене в края на годината, Полша и Унгария няма да блокират бюджета на ЕС

И още: Извънредният труд ще може да е 300 часа на година, язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са прехвърлени на Бургас

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Срядата беше ден за ударно раздаване на пари от правителството, което по традиция през декември разпределя извънредно големи суми. Днес на сметката се сложиха почти половин милиард. Президентът Румен Радев поиска по-голяма отчетност на премиера, прозрачност на управлението и практическа възможност за разследване на главния прокурор. Това се настоява в Национален стратегически документ, подготвен от съвета към президентството. Предложенията са част от поредица активности на президента Румен Радев, който тези дни заяви, че не трябва да има отлагане на изборите заради коронавируса.

В сивотата на декемврийското време новите случаи на COVID-19 се задържат на върха - 41% от направените тестове са положителни, което прави почти 4000 заразени. Това поставя под въпрос намерението на управляващите за скорошно пълно вдигане на ограниченията.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Започва голямото държавно харчене в края на годината

Над 460 млн. лв. извънредни разходи разпределиха управляващите на заседанието на кабинета днес като "загрявка" за традиционното голямо харчене в края на годината, което вероятно ще се прояви с пълна сила в следващите три седмици. Най-голямата сума е за различни общински проекти и е 264 млн. лв. Други над 61 млн. лв. ще отидат за допълнителен трансфер към здравната каса заради очаквано неизпълнение на приходите. Близо 48 млн. лв. бяха отпуснати за изпълнението на различни научни програми, а със 17 млн. лв. ще бъдат подпомогнати училища в страната за противоепидемичните мерки - например за да осигурят дезинфектанти, електронни устройства за ученици, които нямат възможност да си закупят сами, и т.н.

Допълнителни 28 млн. лв. бяха отпуснати и на МВР, които ще бъдат разпределени основно за коледни бонуси в размер на 400-500 лв. на служител. Сред по-едрите разходи са и 21 млн. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за авансово плащане към договора за патрулен кораб за армията. Този декември управляващите имат рекордните 8.9 млрд. лв. за харчене в последния момент, от които около 4-4.3 млрд. лв. са фиксиран месечен разход, но останалите са извънредно раздаване, вероятно и предизборно.

Полша и Унгария са се договорили с Германия за бюджета на ЕС

Полша и Унгария са се споразумели с Германия за компромис, за да отблокират бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и плана за възстановяване от пандемията за 1.8 трлн. евро, съобщава Bloomberg. Полският вицепремиер Ярослав Говин заяви, че е постигнато споразумение с Германия и то ще бъде представено на останалите страни, за да може сделката да се финализира до петък. Той обаче не дава подробности за договорката между страните. Компромисът ще сложи край на конфликта, заради който Унгария и Полша заплашиха да наложат вето на бюджета и възстановителния фонд. Двете държави са против условието за обвързване на върховенството на закона с изплащането на средства от ЕС.

Извънредният труд ще може да достига 300 часа на година

Годишната продължителност на извънредния труд да може да достига до 300 часа през една календарна година, ако това е уговорено в колективен трудов договор (КТД) на отраслово или браншово ниво. Това гласува парламентът окончателно с промени в Кодекса на труда след няколкочасов разгорещен спор. В останалите случаи, когато няма такъв колективен трудов договор, остава ограничението от 150 часа извънреден труд за една календарна година, запазват се и сегашните ограничения за дневната, седмичната и месечната продължителност на извънредната работа.

Управляващите акцентираха, че това е възможност, която може да се въведе само с КТД на ниво бранш или отрасъл и със съгласието на работниците през техните представители, но сам работодателят в едно предприятие не може да го реши. Опозицията изчисли, че новият таван на извънредния труд означава реално увеличение на 8-часовия работен ден на 9 часа и 12 минути. Ниската цена на труда и безработицата ще принудят работника да се съгласи, въпреки че в закона е записано, че извънредният труд е забранен и се полага по изключение, а с КТД не могат да се въвеждат по-неблагоприятни условия на труд, посочиха от БСП.

Язовирите "Ахелой" и "Порой" вече са прехвърлени на Бургас

Днес правителството реши, че водоемите, които досега се управляваха от Министерство на земеделието, храните и горите, ще се стопанисват от ВиК - Бургас и ще са собственост на областната управа. Идеята е да може да се използва водата от тях за питейни нужди, тъй като водата в язовир "Камчия" намалява драматично. За тази цел обаче трябва да се ремонтират язовирните стени, да се изградят пречиствателни и помпени станции, както и да се свържат водоемите с водоснабдителната мрежа на Бургас, което не се знае колко време ще отнеме.

Николай Стоянов от "Капитал" взе наградата за разследваща журналистика наАнтикорупционния фонд

Финансовият редактор на "Капитал" Николай Стоянов взе наградата за журналистическо разследване срещу корупцията "Червена линия" за 2020. Тя се дава за първи път от Антикорупционния фонд. Стоянов взе приз за поредицата си статии за съмнително отпускани кредити от държавната Българска банка за развитие. Награда за утвърждаване на върховенство на правото получи Мартин Георгиев от "Сега", Мариян Иванов от БНР - Бургас, получи приза за млад журналист, наградата за цялостен принос и присъствие беше присъдена на Канна Рачева от bTV. Фондацията отличи и Венелина Попова с награда за регионална журналистика. Журито прави и две специални отбелязвания: на Николай Марченко от "Биволъ" - за журналистическа непримиримост и кураж, и на Полина Паунова от "Свободна Европа" - за журналистическа дързост и рефлекс.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Apple ще премахва приложения, които следят потребителите без разрешение

Apple ще премахва от догодина от App Store приложения, които следят потребителите без разрешение. Тази мярка трябва да засили сигурността на данните на потребителите на iPhone, но вероятно ще удари рекламите в приложенията. За да таргерират реклами и да измерват колко ефективни са те, разработчиците на приложения и други участници в индустрията често използват т.нар. идентификатор за рекламодатели (IDFA) - група от букви и цифри, които са различни за всяко устройство на Apple. След обновяване на операционната система на iPhone, което се очаква в началото на следващата година, разработчиците на приложения ще трябва да искат позволение за достъп до потребителския идентификатор чрез изскачащо съобщение. Голям брой потребители е възможно да изберат да не предоставят данните си, което ще намали ефективността на таргетираните реклами.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 3980 са новите случаи на заразени с COVID-19 за изминалото денонощие. Положителни са 41% от изследваните 9715 PCR теста. От началото на епидемията в страната са потвърдени 168 165 случаи, от които в момента активни са 93 981. В болница са 6839 пациенти, от тях 514 са в интензивно отделение. Остава висок броят на починалите за денонощие - 146 души. Данните показват и рекорден брой на оздравелите - 3412 души за изминалите 24 часа.

Трябва да се достигнат 70-75% ваксинирани, за да се прекъсне разпространението на вируса, коментира пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му би трябвало да се издава документ, че даден човек е ваксиниран, като Европейската комисия работи за създаването на единен европейски документ за целта.

"В София ситуацията е далеч от това, което смятаме за безопасно за детските градини. Понастоящем данните, с които разполагаме в столичния щаб, не ни позволяват да заявим еднозначно, че има възможност от гледна точка на пандемията да бъдат отворени детските градини. За момента ситуацията действително ни тревожи." Това каза пред БНТ тази сутрин заместник-кметът на София Тодор Чобанов. За отваряне на детските ясли и градини на 14 декември първи заговори премиерът, а след това здравният министър даде знак, че това ще се случи почти сигурно.

Общинската болница "Св. Иван Рилски" в Елхово спира приема на пациенти с COVID-19, пневмонии и остри респираторни заболявания, е решил Областният медицински съвет, предава БНТ. Със заповед на директора на РЗИ - Ямбол, в лечебното заведение бяха разкрити 15 COVID-легла. По думите на кмета на Елхово Петър Киров в момента отделението не работи поради липса на персонал, който в по-голямата си част е в пенсионна възраст. Пациентите с нужда от болнично лечение ще се приемат в Ямбол.

Учителите, които са преболедували COVID-19, ще получат 10 дни допълнителен отпуск, предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан от социалните партньори и образователното министерство. Учителите ще получават по 15 лв. за проведен час за допълнително обучение и компенсиране на липсата на взаимодействие с ученици, които учат несинхронно от разстояние в електронна среда. Предвидени са и по допълнителни 30 лв. месечно за компенсиране на разходите за консумативи, направени за обучение от разстояние.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи плана си за борба с коронавируса за първите си сто дни, след като встъпи в длъжност на 20 януари. Трите му основни цели са: носене на маски във федералните сгради и в транспорта, най-малко 100 млн. ваксинации, отваряне на повечето училища. "Първите ми 100 дни няма да премахнат вируса, не мога да ви обещая това. Но съм абсолютно убеден, че за 100 дни можем да променим курса на болестта", подчерта той в реч от щата Делауер.

Германската провинция Саксония, която е най-тежко засегната в страната от коронавируса, въвежда от идния понеделник строги ограничения, включващи затваряне на училищата и детските градини, както и на повечето магазини. Посещенията в старческите домове ще стават при строги ограничения, с носене на маска и задължителен тест за коронавирус.

Нидерландия ще удължи срока на ограниченията заради коронавируса и по време на новогодишните празници, тъй като нивата на заразените не спадат, съобщи премиерът Марк Рюте. Броят на заразените на седмична база в страната се е повишил за пръв път от октомври. "Нещата наистина не са добре - нито с нивата на инфекцията, нито в болниците. Не изключвам възможността преди Коледа пак да съм тук, за да обявя още карантинни мерки, казва Рюте в пряко предаване по телевизията.

КАКВО СЛЕДИМ

ЕЦБ се очаква да увеличи стимулите

Ръководството на Европейската централна банка се очаква да увеличи стимулите и сроковете им на действие на заседанието си в четвъртък. Предвижданията са председателят на банката Кристин Лагард да успокои правителствата, че лихвите ще останат дълго време на рекордно ниските си нива и банката ще продължи да е основен играч на пазара на държавни облигации.

И ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Божков, Байдън и Тръмп са най-търсените имена в Google от българите

Информация за коронавирус и свързваните с него термини "ковид симптоми", "мерки COVID-19", "декларации МВР", "извънредно положение", "дезинфектант", "маски за лице" и "зелен коридор" са най-търсените от българите в Google, показват обобщените данни на интернет търсачката за изминаващата година. Сред най-търсените личности се нареждат Васил Божков, Джо Байдън, Доналд Тръмп, Борис Джонсън и Ким Чен Ун. Водещата десетка се допълва от Жени Калканджиева, Николаос Цитиридис, Цвети Пиронкова, ген. Мутафчийски и Александра Кръстева. Общото впечатление е, че българите се вълнуват повече от глобалните събития, отколкото от местните.