Карадайъ: Целта на ДПС е участие в изпълнителната власт

Досегашният председател на движението беше преизбран за втори мандат

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

ДПС трябва да има значимо участие както в парламента и местната власт, така и в централната изпълнителна власт. Тези цели пред партията постави председателят й Мустафа Карадайъ пред делегатите на 10-ата национална конференция на формацията. В близо 50-минутната си реч Карадайъ акцентира основно на програмата на ДПС за "ускорено, догонващо европейските стандарти икономическо развитие на страната", отправи критики към управляващите от ГЕРБ, обяви процеса на единение на партията за приключил, набеляза основната цел на движението - участие в изпълнителната власт след парламентарните избори догодина, но не каза с коя от политическите формации партията ще постигне тази цел.

На форума на ДПС приветствия поднесоха редица представители на Либералния интернационал, Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), чийто член е ДПС, лично турският президент Реджеп Ердоган и представители на турски опозиционни формации, но нито една от българските политически партии не поздрави делегатите на форума. С повишено внимание се очакваше участието на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, но приветствието му към участниците беше прочетено от евродепутата Илхан Кючюк, а самият Доган се включи с кратко изказване, колкото да похвали членовете на движението и да им пожелае здраве. Иначе изненада за лидерския пост нямаше. Карадайъ беше единствения номиниран за поста и беше преизбран за втори мандат.

Интригата в ръководството

Интрига обаче има около избора на членове на Централния съвет (ЦС) - широкото ръководство, и Централното оперативно бюро (ЦОБ) - тясното ръководство, на ДПС. По-голямата част от членовете на първия орган ще бъдат избарани сега на конференцията, като 77 от тях се предлагат от делегатите, а председателят може да номинира до 35 кандидати. Депутатите от парламентарната група на ДПС, евродепутатите и областните председатели на партията влизат по право.

Членовете на ЦС ще изберат тясното ръководство на движението, но по предложение на председателя на ДПС. Именно по хората, които ще влязат в ЦОБ, ще се разбере дали има някакво разместване в партийните пластове на ДПС, или отново ще има баланс между бизнес лобито в партията, зад което стои депутатът Делян Пеевски, и политическото крило. Засега като почти сигурен заместник на Карадайъ се сочи евродепутатът Илхан Кючюк, който доскоро беше и лидер на младежката организация на движението. Не е ясно обаче кой от четиримата заместници на Карадайъ - Ахмед Ахмедов, Филиз Хюсменова, Хасан Азис и Янко Янков, ще запази поста си, както и дали соченият за близък до Пеевски депутат Хамид Хамид ще влезе в ръководството на партията.

Заради епидемията от коронавирус националната конференция на ДПС се проведе онлай като председателят и ръководството на партията бяха в централата на движението в София, а делегатите се включваха от близо 80 точки из страната. Официалната част с политическия доклад на Карадайъ и приветствията на гостите беше открита и можеше да се следи онлайн, но втората част с избора на председател и членове на Центалния съвет (ЦС), широкото ръководство на партията, беше закрита.

Националната конференция на ДПС трябваше да се проведе през април миналата година, но на два пъти беше отложена - веднъж заради европейските избори и втори път заради местните, съответно през май и октомври 2019 г. Това забавяне на практика удължи мандата на Карадайъ с близо две години. В началото на ноември тази година депутати от ДПС се опитаха за пореден път да отложат провеждането на форума като предложиха текст в Закона за извънредното положение за спиране на сроковете, в които политическите партии трябва да проведат конгресите си. Мнозинството в парламента обаче отхвърли това предложение и под заплахата партията да загуби регистрацията си в съда, от движението бяха принудени да проведат форума си онлайн.

Карадайъ: Същността на ГЕРБ е национал-популистка

Докладът на Карадайъ започна с ретроспекция изминалите четири години. Председателят на ДПС посочи, че на изборите за президент през 2016 г. Политическата цел на движението е била да се предизвикат предсрочни парламентарни избори, както и да се тества единството на партията след отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в движението и опита за разцепление след като той създаде партията си ДОСТ. "Политическата цел беше постигната, но видяхме че единството в партията беше подложено на сериозно изпитание.", каза Карадайъ. По думите му евроизборите през миналата година са дали ясен знак, че разделението е приключило.

В отправените критики към ГЕРБ Карадайъ определи партията на Борисов като национал-популистка. "Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението, поради включването на национализмите и популизмите в централната власт. Пропиляната възможност за управление на страната с ясна програма за ускорено развитие, която да е основа за сформиране на парламентарно мнозинство и за подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ, за което настояваше ДПС след изборите през 2017 г., бе предначертана, поради национал-популистката същност на ГЕРБ. Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната.", каза Карадайъ.

Към водородна революция

Карадайъ заяви също, че призивът на ДПС към основните политически партии да определят националните приоритети на база партийните не са били чути. "Ние непрекъснато сме посочвали нашите - чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии и включване на свободните и активни граждани в политиката. Днес нашите приоритети са приоритетите на ЕС, след решенията на ЕК и ЕП, а именно - Зеленият пакт, дигитализацията и гражданското общество.", каза Карадайъ. И добави, че "Европейският зелен пакт е пътната карта за постигане на устойчивост на икономиката на Европейския съюз".Карадайъ посочи, че ЕС ще предоставя финансова подкрепа за най-силно засегнатите страни от прехода към екологосъобразна икономика чрез механизма за справедлив преход. "Той ще помогне за мобилизирането на най-малко 100 млрд. евро за периода 2021-2027 г. в най-засегнатите региони.", каза Карадайъ. По думите на председателя на ДПС днес е в ход нова индустриална революция - водородна революция в дигиталната ера. "Новата индустриална революция поставя качеството на живота и на околната среда в центъра на развитието. Това налага нов, интегриран подход за планиране, производство, потребление, съхранение и управление на природните ресурси. Това налага нов модел на взаимодействие между публични власти, политици и бизнес.", каза Карадайъ.

Приветствието на Ердоган

Като изненада може да се определи три минутното видео обръщение на турския президент Реджеп Ердоган към делегатите на форума. За ДПС то е знаково, защото след отстраняването на Лютви Местан от партията в отношенията между движението и управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието настъпи разрив. Техни представители не бяха поканени на предишната национална конференция на ДПС, а след скандала с Местан висши партийни функционери на ДПС не бяха допускани в югоизточната ни съседка.

В приветствието на Ердоган обаче направи впечатление, че той нито веднъж не се обърна по име нито към почетния председател на ДПС Ахмед Доган, нито към формалния лидер на партията Мустафа Карадайъ, а само към членовете на ДПС и хората с турски произход, които живеят в България и в Турция. Единственото име, което турския президент спомена, беше това на премиера Бойко Борисов, когото нарече "скъп приятел". Също така за разлика от приветствията на другите гости на форума, това на Ердоган беше посрещнато хладно от делегатите.