Защо Букурещ спечели състезанието за Центъра за киберсигурност на ЕС

Румънската столица се възползва от нежеланието на националните правителства въпросът за киберсигурността да се гледа в Брюксел

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов

Миналата седмица Букурещ спечели оспорваната надпревара между седем европейски града за домакинство на нов хъб за научни изследвания на ЕС в сферата на киберсигурността. Със събраните 15 гласа румънската столица победи Брюксел, Мюнхен, Вилнюс, Варшава, Люксембург и Лион във вота на външните министри на ЕС миналата сряда. Първоначално се планираше т.нар. Европейски център за компетенции в киберсигурността да бъде базиран в Брюксел, но разразилата се борба за власт между Европейската комисия и държавите членки даде шанс на кандидатурите и на други градове, пише европейският Politico.

Според изданието Букурещ има пет ясни предимства, поради които спечели домакинството на хъба, който ще разпределя милиарди евро в научно финансиране годишно за вкарването в употреба на най-новите технологии за киберсигурност, стартъпи, малки и средни бизнеси, укрепване на сигурността на мрежите в ЕС и "смаляване на недостига от умения в киберсигурността" в съюза.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал