Вечерни новини: България взима заем от ЕС за 1 млрд. лв. за мярката 60/40, Европа с нова регулация за техгигантите

И още: Европейската агенция по лекарства ще се произнесе по първата ваксина на 21 декември, безлихвените заеми на ББР растат до 6900 лв.

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Слънчевият вторник не донесе големи новини. Темите очаквано бяха свързани с пандемията, дали и кога ще падат COVID ограниченията, какви компенсации се движат към хора и бизнес. Добрата новина дойде от Европейската агенция по лекарства ЕМА, която ще се произнесе по първата готова ваксина още на 21 декември, т.е. седмица по-рано от досега предвиденото. А в България беше показана първата точка за ваксиниране.

Утре правителството вероятно ще продължи с рекордното харчене в края на годината. След като миналата сряда извънредно бяха разпределени почти половин милиард лева, утре от бюджета към зърнопроизводителите ще поемат около 700 млн. лв. субсидии и ще бъде създадена Държавна петролна компания.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Правителството очаква да получи милиарда по заема по SURE до март 2021

Заемът по европейския инструмент за запазване на заетостта SURE, за който кандидатства България, ще е с максимален среден срок до падежа от 15 години, а предоставената финансова помощ трябва да бъде използвана в рамките на 18 месеца след отпускането й. Максималната сума, предвидена за България, е 511 млн. евро, които правителството ще насочи за финансиране на мярката 60/40. Страната ще поиска средствата на два транша, които според Министерството на финансите ще бъдат усвоени до март 2021 г. На извънредно заседание днес кабинетът реши да предложи споразумението за заемните средства от ЕС за ратифициране от парламента, за да може след това страната да усвои първия транш. Лиxвaтa пo зaeмa нa вcяĸa дъpжaвa зaвиcи oт цeнaтa нa финaнcиpaнeтo зa EC, която е по-ниска от тази на отделните страни.

Безлихвените заеми през ББР за физически лица и самоосигуряващи се растат до 6900 лв.

Правителството е решило на 10 декември заемите, които се дават от търговските банки през гаранции от държавната ББР, да се отпускат до 30 юни и лимитът да се покачи от 4500 на 6900 лв. на едно лице. Срокът за погасяване на безлихвения кредит е пет години с максимум 24 месеца гратисен период. Заемите се отпускат и на самоосигуряващи се лица и земеделски производители, които трябва да докажат документално спад от поне 20% в доходите през периода. Кредитите се отпускат от 10 банки: Алианц, Банка ДСК, Инвестбанк, ПИБ, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, ОББ, Юробанк, Райфайзенбанк и ЦКБ.

ЕК иска да въведе тежки регулации за техгиганти като Google, Facebook и Amazon

Европейската комисия предлага нови, доста по-строги правила за дигиталния сектор. Макар че ще бъдат нужни няколко години, за да се превърнат в закон, целта е технологични гиганти като Google, Facebook, Amazon и др. да бъдат подложени на тежка регулация. Брюксел настоява тези компании задължително да споделят данни с по-малки конкуренти, да не могат предварително да инсталират приложения в смартфони и други устройства, да поемат отговорност за съдържанието, което се публикува от потребителите. При неспазване на правилата глобите ще бъдат между 6 и 10% от приходите на компанията. ЕК предлага регулацията да важи за компании с над 45 млн. потребители, което не е особено висока граница. Това означава, че всяко дружество с по-малък брой потребители ще работи при значително по-леки правила.

Избирателната колегия потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори

Избирателната колегия гласува и утвърди победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Байдън получава 306 гласа, а президентът Доналд Тръмп - 232. За победа са необходими 270 гласа. Това гласуване обикновено е формална процедурна стъпка в президентските избори. Тази година обаче изпъкна нейното значение, защото Тръмп отказа да признае загубата си. Той и екипът му заведоха около 50 дела, повечето от които бяха отхвърлени от съдиите, в това число и два пъти във Върховния съд на САЩ.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Ваксинационни фургони с кушетка и хладилник, информационни табели и две линейки. Така накратко изглежда специално обособеното пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) място, където ще се поставят ваксини срещу COVID-19. Засега е известно, че там ще се имунизират желаещите служители в системата на здравеопазването, които не работят в болници - зъболекари, фармацевти, общопрактикуващи лекари, лекари на самостоятелна практика. Ако бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на 21 декември, ваксината на Pfizer/BioNTech се очаква да пристигне в България в края на 2020 г или в началото на 2021 г.

КОРОНАНОВИНИТЕ НАКРАТКО

Българският лекарски съюз, съсловната организация на лекарите, настоява мерките (затварянето на заведения, моловете, маските и дистанцията) срещу COVID-19 да останат и след 21 декември. Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев допълни, че е наложително те да останат поне до 7 януари. "Важното е да задържим темпа на запълване на болничните легла... Не бива да допускаме още случаи на пациенти, които се задушават в линейките, да няма къде да бъдат приети за лечение", каза д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Удължаване на мерките подкрепя и здравният министър.

Междувременно социалният министър Деница Сачева коментира пред "Нова телевизия", че "няма повод да сме големи оптимисти, но пък нагласата на повечето членове на кабинета била да започне поетапно отваряне" на затворените със заповед на здравния министър обекти след 21 декември.

Данните за деня в същото време не говорят за съществена промяна в развитието на епидемията. 2095 са новите случаи на зараза за последните 24 часа, но при направени едва 5298 PCR теста, или 39.54% от изследваните. Леко спада броят на настанените в болница и на тези в интензивни структури - 7045 души, което е с близо 200 души по-малко от вчера, а в интензивни отделения са 580 от тях. Броят на починалите отново се върна на трицифрените си нива и за последното денонощие системата отчита 150 жертви.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие днес възможността да бъдат издавани е-направления и рецепти. Направленията ще се издават без извършване на присъствен преглед на пациента, но след провеждане на телефонна консултация. Те ще се издават и съхраняват чрез специализиран медицински и аптечен софтуер, с който разполагат лечебните заведения и аптеките, сключили договор с НЗОК, и няма да се изисква предоставянето им от пациентите при посещение на съответните лечебни заведения или аптека.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) изтегли със седмица по-рано заседанието си за одобрение на ваксината на Pfizer и BioNTech, съобщи тя. Комисията за човешки лекарства към агенцията (CHMP) ще се срещне на 21 декември, за да прецени дали да одобри молбата на производителите за "условно разрешение за пускане на пазара", което важи за територията на целия ЕС.

Американската агенция по лекарствата и храните FDA напредва с разрешаването на втора ваксина срещу COVID-19 - тази на Moderna. Регулаторът може да разреши употребата й в САЩ още тази седмица, съобщиха американски медии.

Нидерландия става поредната европейска държава, която въвежда още по-строги мерки срещу коронавируса. Те влизат в сила от полунощ на 15 декември, вторник, и ще бъдат валидни до 19 януари 2021 г. Новите мерки включват затваряне на всички търговски обекти с изключение на тези от първа необходимост.

Лондон също затяга мерки. Очаква се новите ограничения да влязат в сила от полунощ на 16 декември вместо от 19 декември, както се смяташе по-рано. Сред основните правила са забрана за контакти с хора на закрито и в повечето заведения на открито освен с членове на домакинството, магазини, фитнес зали, фризьорски салони остават отворени. Затварят се барове, пъбове, кафенета и ресторанти, кина, театри и заведения за забавления на закрито.

Канада и САЩ започнаха снощи своите кампании по ваксинация с ваксината на Pfizer. Сред първите ваксинирани в Канада бе служителка на старчески дом в Торонто, а поставянето на ваксината бе излъчено на живо по телевизията. В САЩ първият ваксиниран бе Сандра Линдзи, медицинска сестра в интензивно отделение.

КАКВО СЛЕДИМ

Утре правителството създава Държавна петролна компания

След като лятото изникна поредната идея за държавна намеса в сектор - в случая горива, после предложението влезе в закон, в сряда правителството ще гласува за създаването на ДПК. От публикувания за обсъждане правилник се видя, че новата компания ще получи през следващата година 50 млн. лв., а за 2022 и 2023 г. - по 30 млн. лв. Първоначално дейността на ДПК ще са складовете за горива, но после обявеният план е да се развива и верига бензиностанции.

Субсидии за 700 млн. лв. получават земеделци

Държавата утре ще преведе около 700 млн. лв. субсидии на площ, които се получават основно от зърнопроизводителите. Според шефа на фонд "Земеделие" плащането тази година е с 10% над миналогодишното и е около 21 лв./дка.

Фед ще обяви намеренията си за догодина

Федералният резерв вероятно няма да обяви повече стимули на последното си заседание за годината утре. Американските централни банкери се очаква да подчертаят необходимостта от повече фискална подкрепа, тъй като мерките за ограничаване на COVID-19 в САЩ все повече тежат върху икономическата активност.

И ОЩЕ НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Amazon показа таксито робот Zoox

Стартъпът Zoox, който от шест години разработва автономен електрически автомобил, показа прототип (видео тук). От поделението на Amazon не се ангажират със срок кога ще може да се ползва. При представянето се вижда, че в таксито робот има място за 4 пътници, изобщо няма волан и педали, като от компанията твърдят, че автономният автомобил вдига до 120 км/ч и батерията му издържа 16 часа каране без прекъсване.