Вечерни новини: По-големи компенсации за служители в затворени фирми, чистенето на София догодина ще струва 220 млн. лв.

И още: Нова военна поръчка без търг, ваксинациите ще започнат едновременно в ЕС между 26 и 28 декември

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

В дискусии за удължаването и промените на епидемичните мерки премина днешния ден. Накратко - заведенията и спорните зали остават затворени поне до 31 януари, а хипермаркетите ще трябва да направят така, че да няма струпване на хора.

Извън това депутатите решиха, че преброяването на населението през 2021 г. може да се отложи, ако все още има обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Все пак то трябва да се случи в рамките на следващата година, тъй като това е общо изискване на ЕС. С друга нормативна промяна пък бе прието системни нарушители на закона да полагат и от 40 до 200 часа обществено полезен труд, когато провинението им изисква само налагане на глоби.

А София вече има Наредба за градската среда, която би трябвало най-накрая да въведе единни правила за всички елементи - настилки, пейки, колчета, фасади, шрифтове на табелите и др. С тези изисквания ще трябва да се съобразяват всички изпълнители на реконструкции, пристрояване и надстрояване, на основни ремонти на сгради и съоръжения, улици и площади.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Служителите в затворени фирми ще получат 75% от заплатите си

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи днес, че от 1 януари ще има промяна в схемата за компенсиране на заплатите на работниците от затворени фирми - вместо сегашните 24 лв. на ден, което е 80% от минималната работна заплата, те ще могат да получават по 75% от осигурителния си доход. Това ще важи само за наетите в бизнесите, които няма да отворят след Нова година като ресторанти и търговски центрове. По сегашния формат на мярката до момента са подадени 4019 заявления от работодатели за компенсиране на 19 576 работници с общо над 9 млн. лв., като по думите на министър Сачева са извършени първите плащания за 290 работодатели. По мерките 60/40 и 80/20 общо платените суми от началото на извънредното положение са 602 млн. лева.

София ще даде 220 млн. лв. за почистването на града през 2021 г.

Столичният общински съвет одобри план-сметката за чистота за следващата година, което е в размер на 220.4 млн. лв., или 3 млн. лв. повече в сравнение с 2020 г. Въпреки това в града няма да се усети промяна - ще се мият например малко повече улици, но това няма да става по-често и няма да доведе до желания ефект. Освен това София залага с 6 млн. повече средства за събиране на отпадъци, макар че това ще се случва по стария начин, и то предимно от фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка и братя Домусчиеви. Липсата на каквато и да е амбиция, както и на план за рециклирането, беше основна критика от страна на опозицията в общинския съвет по време на днешното заседание, но докладът на зам.-кмета по екология Десислава Билева беше приет с подкрепата на съветниците от ГЕРБ-ВМРО.

Ваксинациите ще започнат едновременно в ЕС между 26 и 28 декември

Европейската комисия ще опита да задвижи координирана кампания за старт на ваксинациите едновременно във всички държави от ЕС, ако европейският лекарствен регулатор (ЕМА) одобри ваксината, потвърди днес председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Датите, които тя посочи са 26, 27 и 28 декември. ЕМА ще заседава по темата в понеделник, на 21 декември и е почти сигурно, че ще даде т.нар. условно разрешително за ползване за ваксината на Pfizer/BioNTech. Всяка държава ще решава сама на кого да даде приоритет за ограничените първи дози. В София вече е готов първият изнесен център за ваксинация пред Столичната регионална здравна инспекция. В него ще могат да се ваксинират около 85 души на ден.

Военното министерство скоростно подписа и модернизацията на Т-72

След като само преди седмица правителството даде зелена светлина за модернизацията на танковете Т-72, вечерта Министерството на отбраната подписа и договора за извършването й. Става дума за ремонт и осъвременяване на 44 бойни машини, като цената вече е скочила от очакваните 50 млн. лв. на 78.7 млн. лв. с ДДС. В рамките на този бюджет също така ще бъдат модернизирани и три командно-щабни машини МТ-ЛБ У, a изпълнител на поръчката ще е държавният военноремонтен холдинг ТЕРЕМ, като срокът за завършването на работата е 2 години. В съобщението на военното министерство за сключването на договора никъде не се казва, че "ТЕРЕМ" почти сигурно ще прибегне до услугите на подизпълнител, който най-вероятно ще е израелската отбранителна фирма Elbit Systems.

Кибератаката срещу правителствени мрежи в САЩ продължава

Хакери, за които се смята, че работят за Русия, продължават да тормозят Белия дом. "Ситуацията търпи развитие и докато продължаваме да работим, за да установим пълния мащаб на тази кампания, ние знаем, че този пробив е засегнал мрежи на федералното правителство", казаха в съвместно изявление ФБР, Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата и службата на директора на националното разузнаване. Трите институции са създали обща група, която да координира отговора на американското правителство. Русия отрече да е замесена в хакерското нападение, а съветникът в Белия дом за националната сигурност Робърт О'Брайън прекъсна своя обиколка в Европа и се върна във Вашингтон.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Нощните заведения, ресторантите и спортните зали остават затворени до 31 януари, дотогава е удължена и забраната за провеждане на събития, конференции и конгреси. Изключение се прави за ресторантите в хотелите, които ще могат да работят при стриктни правила за организация на работата и най-късно до 22:00 ч. Детските градини и ясли ще отворят на 4 януари, оттогава в класните стаи ще се върнат и децата от 1 до 4 клас. От 1 януари пък освен театрите ще заработят и музеи, кина и галерии - отново при изискване за заетост на не повече от 30% от местата в тях.

Новите мерки отразяват факта, че въпреки лекото подобрение в картината на заболеваемостта България остава на второ място по смъртност в ЕС с 21.4 души на 100 хил. население за последните 14 дни и на 14-о по заболеваемост с 438 на 100 хил. души, а натискът върху здравната система все още е силен - в редица области продължават да са заети над половината от наличните легла за пациенти с коронавирус. Към днешна дата хоспитализирани са общо 7034 души, от които 570 се намират в интензивни отделения.

През последното денонощие са потвърдени 1959 нови случаи на COVID-19 при изследвани 6113 PCR проби, т.е. делът на положителните остава над 30% - 32% за периода. За изминалите 24 часа има 191 смъртни случаи на хора с потвърдена коронавирусна инфекция, а излекуваните са 2575.

В два големи града вероятно ще бъде направено епидемиологично проучване с антигенни тестове, което да даде представа за реалната картина на заболеваемостта в страната. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешния брифинг на здравното министерство. Самите антигенни тестове ще бъдат приравнени с PCR изследванията като официално средство за установяване на инфектираните от COVID-19, сочат предварителни данни от работната група по темата, допълни той.

По-малко от една четвърт от българите - 23.2%, биха се ваксинирали срещу COVID-19, показват данните от национално проучване на "Екзакта", проведено през декември. Над 41% заявяват, че са против ваксинирането срещу коронавируса, а близо 36% се колебаят и посочват, че се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и страничните им действия. Според изследването двойно повече хора - 69.5%, вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19 в страната срещу 30.5%, които изразяват недоверие.

Великобритания намали карантината за пристигащи от България от 14 на 10 дни. Остава изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването, както и възможността след петия ден от самоизолацията си в Обединеното кралство хората да си направят за собствена сметка тест за COVID-19, като при отрицателен резултат карантината им ще бъде прекратявана.

Испания удължава срока, в който ще признава изтекли лични документи на български граждани, които преминават през границите на страната с цел да се приберат в България. Мярката е реципрочна и се отнася за изтичащи лични документи в периода 13 март 2020 г. до 31 януари 2021 г., чиято валидност бе удължена с шест месеца до 31 юли 2021 г.

Социалната мрежа Twitter започва да премахва подвеждащата информация за ваксините против коронавирус. В публикация, потвърждаваща промяната на политиката по въпроса, се казва, че отстраняването започва от другата седмица. Новата политика е насочена срещу твърдения, че с ваксините умишлено се причинява вреда и срещу конспиративните теории за опасностите от тях. Facebook и Youtube вече предприеха такава стъпка.

Еквадор и Чили също одобриха използването на ваксината на Pfizer и BioNTech срещу COVID-19, предаде DPA. Същевременно днес в Саудитска Арабия започнаха имунизациите с ваксината на двете компании. Сред първите ваксинирани бе и министърът на здравеопазването Тауфик бин Фаузан ар Рабия.

Кралят на Швеция призна, че скандинавската страна се е провалила със своята стратегия за преследване на масов имунитет срещу коронавируса, която напролет доведе до далеч по-високи жертви от пандемията, отколкото нейните северни съседи. "Мисля, че се провалихме. Имаме голям брой починали и това е ужасно. Това е нещо, което всички трябва да изстрадаме", каза Карл XVI Густав в ежегодното си коледно обръщение към шведите.

Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Novavax за купуването на неговата потенциална ваксина срещу COVID-19, съобщиха от Брюксел. Предвижданият договор с Novavax ще предостави възможност на всички държави - членки на ЕС, да купят 100 милиона дози, като по-късно ще е възможно да купят още до 100 милиона дози.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Френският президент Еманюел Макрон е дал положителна проба за коронавирус

Това съобщи Елисейският дворец, без да дава твърде много подробности за състоянието му. В съобщението се посочва все пак, че диагнозата е поставена след "тест, извършен при появата на първите симптоми". Посочва се, че 42-годишният държавен глава ще е в изолация за 7 дни, но ще работи дистанционно и "все още е начело на държавата". Според служителите на администрацията му е известно как се е заразил.

Сред контактите на президента са испанският премиер Педро Санчес, португалският премиер Антонио Коща и председателят на европарламента Шарл Мишел. Съпругата на Макрон - 67-годишната Бриджит, засега не е проявила симптоми.

КАКВО СЛЕДИМ

ЕС и Великобритания се приближават към търговска сделка

"Постигнат е добър напредък" в търговската сделка след Brexit, но "последните препъникамъни остават", казва главният преговарящ на ЕС Мишел Барние. Преговорите в Брюксел продължават, като надеждите са до края на седмицата да има някакъв вид споразумение, макар че остават сериозни различия по темата за рибарството. Има още две седмици преди Великобритания да напусне официално напълно съюза. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в сряда, че двете страни са отворили "тесен път" за сключване на сделка. Говорителят на премиера Борис Джонсън обаче заяви, че все още несключването на сделка е "най-вероятният резултат".