Вечерни новини: Правителството отпусна извънредно още четвърт милиард, азерски газ от януари

И още: Франция и Великобритания ще възстановят товарните превози, "Арена Бургас" отложена с още няколко месеца

ICGB
ICGB    ©  ICGB
ICGB
ICGB    ©  ICGB

В последните дни преди коледните празници българите остават залисани в търсенето на подаръци. Улиците на големите градове обичайно бяха задръстени и във вторник от коли, които наизлязоха за последни покупки. Ситуацията чак изглежда лъжливо нормална като всеки край на годината. Ако не беше извънредната eпидемиологична обстановка... Три различни проучвания, които бяха обявени днес, ясно показват, че тази година е всичко друго, но не и нормална. Според едното - на "Тренд", близо половината (48%) от българите нямат финансова възможност да празнуват празниците, както преди, заради пандемията. Три четвърти смятат, че тези празници няма да са същите. Друго изследване - на НСИ, пък показа, че през ноември близо 42% от предприятията са отчели намаление в приходите в сравнение с октомври. Третото - на "Алфа рисърч", дава макар и малка доза на оптимизъм - 53% очакват следващата година да е по-добра, а 55% са готови да си сложат ваксина против коронавируса. В потвърждение на тази странна година друго пък проучване - на "Галъп интернешънъл", измерва, че едва 16% от българите са оптимисти за следващата година (виж по-надолу).

Пак днес правителството обяви и отпускането на допълнителни 184 млн. лв. за борба с коронавируса, докато държавите по света продължиха да се чудят как да реагират на новооткрития щам на коронавируса във Великобритания.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Кабинетът разпредели близо четвърт милиард на последното си заседание преди Коледа

Традиционното голямо харчене на излишъка в бюджета в края на годината не подмина и последното заседание на министрите преди коледните празници, на което кабинетът разпредели почти 250 млн. лв. Близо 184 млн. лв. са одобрени по здравна линия, като 45 млн. лв. е субсидия за болниците заради епидемията, близо 125 млн. лв. за са ваксини и за медикамента ремдесивир, а с над 14 млн. лв. ще се модернизира IT инфраструктурата на спешната система на телефон 112.

Други над 43 млн. лв. бяха отпуснати на ЦИК за поръчката на машините за гласуване, чийто доставчик ще стане ясен до дни, а над 15 млн. лв. са за инфраструктурни ремонти в редица общини. Правителството одобри и поредни милиони за църквата - този път с 3 млн. лв. ще се ремонтират два варненски храма, Софийската духовна семинария и Богословският факултет на СУ.

Азерският газ идва с намалени обеми и неясна цена

На 1 януари в България за пръв път ще се доставя алтернативен на руския природен газ - от Азербайджан, и това ще свие монопола на "Газпром". "Правителството на "Обединени патриоти" и ГЕРБ работи добре и даде тази възможност за пълна диверсификация", заяви на заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов, но думите му се разминават с истината. По план доставките на газ от каспийския регион трябваше да стават през връзката между Комотини и Стара Загора, но при 10-годишното управление на ГЕРБ изграждането на газопровода се бавеше и няма да е готов до октомври 2021-а. Затова азерският газ ще започне да влиза през съществуващото сега трасе при Кулата, което служи за доставката на руски газ за Гърция през България, но в случая ще се използва реверсивно. Пренасочването ще доведе до допълнителни такси за използването на гръцката преносна мрежа от Комотини до Сидирокастро, а техническият капацитет за реверсивен пренос няма да позволи да получаваме и пълните количества, за които сме се договорили. Борисов не дава и информация какво ще стане с договора с "Газпром" - там има ангажимент за големи количества, а заедно с азерските България ще купува повече от нуждите си.

Франция и Великобритания ще възстановят товарните превози

Великобритания и Франция ще задействат план за възобновяване на товарните превози, след като британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон се договориха за мерки по отваряне на френската граница. Според френския министър по европейските въпроси Клеман Бон мерките влизат в сила от сряда. ЕС се опитва да хармонизира мерките на отделните страни в съюза за спиране на разпространението на открития във Великобритания нов щам на коронавируса. Целта е повторното отваряне на границите да става координирано и да се позволи завръщането на пътници и шофьори на камиони, които се оказаха блокирани във Великобритания от внезапно въведените през уикенда ограничения.

Въпреки опитите на Брюксел обаче Германия разшири забраната за пътническите полети от Великобритания със забрана на железопътния, автобусния и морския транспорт. Тя ще важи до 6 януари. Изключения се правят за товарни превози и пощенски пратки, както и за медицински и хуманитарни полети.

Завършването на "Арена Бургас" пак е отложено

Спортната зала "Арена Бургас" трябва да бъде завършена в първите месеци на 2021 г., посочи министерството на младежта и спорта (ММС) в новина на сайта си. Предишният срок за залата беше краят на тази година, след като през лятото правителството отпусна нови 5 млн. лв. за спортно оборудване на съоръжението. Изграждането на "Арена Бургас" започна през 2014 г., а през годините проектът беше отлаган във времето и поскъпна значително - до момента правителството е инвестирало 57.2 млн. лв. в залата. От спортното министерство казват, че първоначалната оценка е била 38.4 млн. лв., но в нея не е включено закупуване на оборудването.

ГРАФИКА НА ДЕНЯ

Българите са сред най-големите песимисти за идната година

Едва 16% от запитаните българи вярват, че предстоящата година ще е по-добра от пандемичната 2020 г., за 45% обаче тя ще е дори по-лоша. Така страната се нарежда сред топ 5 на песимистите по света заедно с Италия, Хонконг, Полша и Корея. Българите изглеждат силно песимистични и на фона на останалите държави от ЕС, където средно една трета са песимистите (31%), а още толкова са оптимистите (35%). Това показват данните от изследването "В края на годината" на "Галъп интернешънъл", което агенцията прави всяка година от 1977 г. Тази година са включени 41 държави.

ВИДЕО НА ДЕНЯ

Как Навални накара агент на ФСБ да признае, че е опитал да го убие

Агент на руските служби неволно разкри как опозиционният лидер Алексей Навални е бил отровен. Това се случва в телефонен разговор със самия Навални, който се представя за високопоставен държавен служител и иска отчет за акцията. Агентът, който е сред уличените в опита за убийство, призна, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичен агент, нанесен върху бельото му. Запис на разговора, който продължава 49 минути, бе публикуван снощи в канала на опозиционера в Youtube със заглавието "Позвъних на своя убиец. Той си призна".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Новите случаи на коронавирус през последните 24 часа са 1277, установени при 4304 PCR теста. Така делът на положителните случаи отново се покачва до около 30%. Данните във вторник обичайно включват и неописани през почивните дни случаи. Спада броят на хоспитализациите - в болници са 6287 души, от които 523 са в интензивни отделения. Отново е трицифрен броят на починалите от заразата - 156, обикновено в броя във вторник влизат и данни от последните три дни.

Общо 77% от българите са "за" носенето на маски, а всеки втори, макар предпазливо и с известно изчакване, е "за" ваксинация. Въпреки съществуващите все още неясноти около ваксината тя се очертава като един от факторите за оптимизъм през 2021 г., показва редовното тримесечно проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 11 - 18 декември.

На база самооценката на хората за заболеваемостта в семействата им общо 13%, или приблизително 670 000 души (предимно 31-50-годишни жители на големите градове) са преминали през коронавируса. Това е три пъти по-висок дял от официално потвърдените случаи, показва още проучването на "Алфа рисърч".

Близо 60% от българите заявяват, че заради коронавируса ще се въздържат по празниците да се срещат с приятели и роднини, но една трета (32%) казват, че това не важи за тях. Това показват данните от проучване на "Тренд" по поръчка на "24 часа". Според данните една четвърт от българите (23%) са променили плановете си за настоящите празници заради коронавируса.

Ваксината на Pfizer/BioNtech ще работи и срещу новия вариант на коронавируса, открит във Великобритания, заяви пред Bild шефът на BioNTech Угур Шахин. Според него в идните дни компанията му ще подложи на изследвания мутацията на вируса. Той обясни, че ваксината е тествана върху 20 вариации на вируса и предизвиква имунен отговор при всички.