Обществените поръчки през 2020 г.: нови договори за 15.7 млрд. лева

Обявените търгове са за 13 млрд. лв., но в сумата не се включват парите, които държавата дава без процедури на дружества като "Автомагистрали" и "Монтажи"

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Средно по 43 млн. лв. на ден са разписвали държавните и общински институции през 2020 г. в договори за възлагане на обществени поръчки. Данните в ресорната агенция до 30 декември сочат, че сключените контракти надхвърлят 15.7 млрд. лв. без ДДС. Колкото и внушителна да е сумата обаче, тя е сходна с тази за 2019 г. А причината е, че отново има мегапроект - миналата година това беше продължението на "Турски поток" през България, за което "Булгартрансгаз" се договори с консорциум Arkad срещу 2.15 млрд. лв., а сега са дадените от Агенция "Пътна инфраструктура" малко над 2 млрд. лв. на "Автомагистрали" за строежа на "Хемус" и пътя "Видин-Ботевград".

Принос за високия резултат при сключените договори имат още Министерството на здравеопазването и Националната компания "Железопътна инфраструктура". В същото време извън общата рамка на разходите остават споразуменията за модернизация на българската армията за стотици милиони лева, които обаче се сключват по друг ред. Те не фигурират и в списъка с обявените нови търгове през 2019 г., които според данните на Агенцията за обществени поръчки са общо над 13 млрд. лв. В тази сума не са включени и парите за "Автомагистрали", както и за други държавни фирми, като "Монтажи" например, които ги получават по т.нар. In-house принцип - без търг и официална процедура. За 2020 г. тези изключения са за общо над 1.07 млрд. лева.

По принцип във време на криза, каквато нагласа имаше през 2020 г., публичните разходи могат да се възприемат като пряка помощ за икономиката и бизнеса. Проблемът в българския случай е, че голяма част от средствата всъщност се насочва към държавни или общински фирми, а липсват и точни данни за платените вече суми по договори от тази година.

Кой дава най-много

Категоричен лидер сред институциите по похарчени средства (или поне заложени в подписаните договори) е Агенция "Пътна инфраструктура". Дружеството излиза начело с внушителните 2.65 млрд. лв., срещу които обаче няма кой знае какви видими резултати. Причината е, че почти цялата тази сума е насочена към държавната фирма "Автомагистрали", която заради липсата на капацитет наема тайно подизпълнители и им плаща по неясни критерии, в някои случаи и за неотчетена работа. На теория дадените суми трябва да стигнат за пълното завършване на магистрала "Хемус" и голяма част от пътя "Видин - Ботевград".

Вторият по-обем на сключените договори възложител е Министерството на здравеопазването, като това не е само заради ситуацията с Covid-19. Близо милиард лева са дадени по рамкови договори с доставчици на лекарства, което е стандартна процедура.

С договори за над 1 млрд. лв. в челната тройка е и Националната компания "Железопътна инфраструктура" - най-вече заради продължаващите ремонти по линията Волуяк - София - Елин Пелин.

Лидерът от миналата година - "Булгартрансгаз", който през 2019 г. подписа договори за почти 3 млрд. лв. (заради "Турски поток", компресорите и разпределителни станции), сега е разпределил само 90 млн. лв.

Общо за Топ 10 на възложителите сключените договори през 2020 г. са на стойност 8.1 млрд. лв. или около 51.5% от цялата сума за годината. Само 10-те най-големи договори пък са за 4.3 млрд. лв.

Новите поръчки

Отсега може да се предположи, че и през 2021 г. АПИ ще е лидер при сключените договори. Причината е, че пътната агенция е обявила поръчки за над 1.3 млрд. лв. през тази година, като само за пътя Русе - Велико Търново е почти 983 млн. лв. и тя предстои да бъде възложена.

Високи резултати ще очакват още от НКЖИ, БДЖ и здравното министерство.

Общо 10-те най-големи възложителя са обявили поръчки за 4.4 млрд. лв. през 2020 г. А най-големите 10 търга са на стойност 2.4 милиарда.