Отложеният ремонт на площад "Александър Невски" вероятно ще започне през лятото

Общината ще усвои 18 млн. лв. за преработения проект, който всъщност не предвижда големи промени в зоната

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Обновяването на площада около храм-паметника "Александър Невски" в София, което е част от реконструкцията на т.нар. "Зона 4" в центъра на столицата, най-вероятно ще започне през лятото. Общината ще обяви тръжната процедура до март и ще разполага с 18 млн. лв. за покриването на дейностите, научи "Капитал".

По принцип ремонтът на зоната трябваше да започне още през 2019 г., но след фиаското с "Графа" и заради местните избори бе отложен. Впоследствие, през пролетта на 2020 г., кметът Йорданка Фандъкова обяви, че той ще започне през 2021 г., но след провеждането на нова процедура за избор на изпълнител, за да се избегне евентуално некачествено изпълнение след фаловете, направени от изпълнителя при предишния търг - "ПСТ груп". И сега обаче няма формална забрана същият кандидат да участва в конкурса и да го спечели, ако предложи най-добрата оферта.

Формално пускането на новата поръчка пък се аргументира със сериозните промени в проекта, които бяха нанесени като препоръки от главния архитект Здравко Здравков в началото на 2020 г. Преди това пък отпаднаха амбициозните идеи за златни плочки с имената на важни за града хора, златна нишка по паветата с различни туристически маршрути, масивни каменни пейки в тревата и големи осветителни мачти.

Милиони за ремонт без промени

На практика новият проект предвижда запазване на сегашното състояние на зоната - паркингът около площад "Александър Невски" ще се запази, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат заменени с плочи от сив гранит. Единствената по-забележима промяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. "Г. Раковски". По този начин изглежда, че общината по-скоро се застрахова от критики, като обаче все пак ще усвои 18-те милиона лева, като формално прави ремонта.

Срокът за приключване на дейностите и усвояването на финансирането е декември 2023 г. и е достатъчен за реализиране на строителните дейности, пише зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов в отговор на заявление за достъп до обществена информация, което "Капитал" изпрати. Това на практика значи, че общината ще има две години и половина за завършването на ремонта, ако изпълнител бъде избран в срок. Все пак, ако за това време обаче не са изпълнени предвидените строителни дейности, те ще трябва да се финансират със собствени средства от общината. Към момента все още се подготвя тръжната документация и се чака да влезе в сила заповедта за новия проект, за да бъде обявена процедурата.

Какво беше направено досега

"ПСТ груп" започна да ремонтира "Зона 4" през 2018 г., но впоследствие договорът ѝ беше прекратен заради забележки по качеството от страна на общината. Най-запомнящ беше ремонтът на градинката при Софийския университет, при който поставянето на шахтите, фугите и настилката бяха извършени неправилно. Заради лошото изпълнение тогава от общината обещаха, че ще наложат на изпълнителя максимални санкции от 185 хил. лв., но от отговора, който "Капитал" получи сега, се вижда, че те са в двойно по-малък размер - 99.7 хил. лв.

Търгът от 2017 г., който "ПСТ груп" печели, е с прогнозна стойност 20.09 млн. лв. без ДДС, като фирмата е предложила сумата 17.8 млн. лв. без ДДС. Заради предсрочното прекратяване на договора за извършените дейности общината е платила 4.596 млн. лв. без ДДС на фирмата, като 66.13% от средствата са европейско финансиране.

Тези 4.6 млн. лв. "ПСТ груп" е получила за дейностите по ремонта на ул. "Московска" от ул. "Г. С. Раковски" до "Дунав", както и за ул. "11 август" от "Дунав" до градинката "Кристал", ул. "6-ти септември" в частта ѝ от "Цар Освободител" до "Аксаков", градинката "Св. Климент Охридски" и бул. "Васил Левски" от "Цар Освободител" до кръговото на булеварда.