Полицейското насилие срещу Димитър Кенаров прерасна в съдебен произвол

Димитър Кенаров

Полицейското насилие срещу Димитър Кенаров прерасна в съдебен произвол

Вече почти пет месеца съдът отказва да разгледа жалбата срещу задържането на журналиста

16590 прочитания

Димитър Кенаров

© Георги Кожухаров


Вече близо пет месеца съдът отказва да се произнесе по жалбата срещу задържането на журналиста Димитър Кенаров, а казусът започва да се превръща в правен абсурд, който може да развърже ръцете на МВР да задържа безконтролно граждани.

Димитър Кенаров беше арестуван от полицаи, докато отразяваше протеста срещу правителството и главния прокурор на 2 септември. Той е държан с белезници, а по думите му и според медицинската експертиза е бил удрян многократно по главата и тялото.

Случаят предизвика сериозна международна реакция. Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, "Репортери без граници" осъдиха инцидента и призоваха за независимо разследване. Действията на МВР срещу Кенаров бяха регистрирани и на платформата за сигурност на журналистите, която Съветът на Европа поддържа.

Във вторник вътрешният министър Христо Терзийски заяви пред bTV, че проверката по случая не е установила нарушения. "Негови [на Кенаров] твърдения са проверени по възможно най-детайлния начин. Ако сме извършили пропуск, тези наши действия ще бъдат верифицирани от районната прокуратура. Нанасянето на телесни повреди от служебно лице е престъпление. Такива действия вредят и на нас", коментира пред Би Ти Ви Христо Терзийски. Вътрешният министър си остави вратата отворена, като заяви, че са сезирали прокуратурата. Всъщност още през октомври Димитър Кенаров и адвокатът му Стоян Мадин сезираха държавното обвинение.

Вътрешният министър не даде отговор на основните въпроси - защо Кенаров е лишен от достъп до адвокат и лекар при задържането му, как е стигнал от площад "Независимост" до 5 РПУ, защо не е издадена заповед за арест и на какво се дължат травмите по тялото му.

Съдебен спор

МВР едва ли щеше да бъде в толкова комфортна позиция, ако съдът се беше произнесъл по жалбата на Димитър Кенаров срещу задържането му. През септември журналистът и адвокатът му подадоха жалба до Софийския районен съд (СРС), с която поискаха арестът му да бъде обявен за незаконен. В нея те твърдят, че въпреки че няма заповед за ареста на Кенаров, той е бил фактически задържан и затова е нарушен член 5 от Конвенцията за правата на човека.

Според конституцията "в срок от 24 часа от задържането органът на съдебната власт се произнася по неговата законосъобразност". Подобна практика за "незабавно" произнасяне е рядкост за българските съдилища, но един от известните случаи, в който това се е случило, е на съдия от Ловеч, задържан по подозрение за бракониерска дейност.

Съдия Момчилова от СРС, която разглежда делото, го оставя без движение, тъй като приема, че Кенаров трябва да плати държавна такса от 10 лева. След като той плаща таксата (въпреки че въпросът дали такава се дължи е спорен, защото в крайна сметка става дума за защита на основно човешко право и няма логика да се начислява такса - каквото не се иска например, ако човек обжалва задържането под стража).

В края на декември СРС прекратява делото, защото приема, че Кенаров вече е на свобода и няма правен интерес да обжалва 24-часовото му задържане. "В правомощията на съда е да прогласи незаконосъобразност на задържането на едно лице, като настоящият съдия докладчик в тази връзка се солидализира с изложеното от защитника", пише съдия Момчилова, но приема, че "лицето има правен интерес съдът да прогласи незаконосъобразността на задържането му и да бъде освободен незабавно, доколкото към този момент все още трае накърняването на правото му на свобода".

На практика СРС приема, че не е компетентен да се произнесе по жалбата, защото не е налице хипотеза, която урежда задържане до 24 часа и когато има издаден административен акт - заповед за задържане, каквато обаче в случая не е издадена. Съдия Момчилова приема, че компетентен да "разгледа производства във връзка с незаконни действия на администрацията и органите на власт" е Административният съд в София и изпраща там делото по компетентност. Нейното разпореждане е окончателно.

Делото пристига в началото на декември в Административен съд - София. На 23 декември тричленен съдебен състав (Ралица Романова, Калина Пецова и Георги Терзиев - докладчик) оставя делото без движение и задължава Кенаров в седемдневен срок да внесе... 10 лева такса, "точно и мотивирано да посочи конкретните пороци на разпореждането на Софийски районен съд и в какво се състои искането до съда" и "точно и мотивирано да посочи кой акт - заповед или друг акт на административен орган, оспорва или кое действие на административен орган обжалва".

От разпореждането на тримата административни съдии на практика може да се предположи, че те най-вероятно въобще не са прочели делото, защото иначе щяха да знаят, че Кенаров вече е платил такса, не е подавал жалба срещу никакво разпореждане и съвсем ясно е посочил в жалбата си до районния съд кои действия на МВР обжалва.

Опасен прецедент

Случаят с Кенаров създава опасен прецедент. С действията си съдът казва на полицията: "няма проблем да задържате граждани, нарушавайки им правата, просто не издавайте заповед за арест", а пострадалите на практика няма да има няма как да се защитят. Районният съд ще каже: "Делото не е за нас, защото няма издадена заповед за арест", и ще прехвърли топката на административния съд. Който също няма да иска да гледа делото, защото жалещият не е посочил "точно и мотивирано"... коя заповед жали.

Вече близо пет месеца съдът отказва да се произнесе по жалбата срещу задържането на журналиста Димитър Кенаров, а казусът започва да се превръща в правен абсурд, който може да развърже ръцете на МВР да задържа безконтролно граждани.

Димитър Кенаров беше арестуван от полицаи, докато отразяваше протеста срещу правителството и главния прокурор на 2 септември. Той е държан с белезници, а по думите му и според медицинската експертиза е бил удрян многократно по главата и тялото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


21 коментара
 • scuby

  Ставате жалки и смешни в опитите си да натрапвате тезата в обществото, че в България има насилие над журналисти :(. Този, айде да не казвам какъв, е бил на протестите не в ролята си на журналист. Хвърлял е каквото му попадне срещу полицаите, които са били там и са изпълнвали служебните си задължения. И не са били там, за да пазят властта от лумпените по улиците, а да попречат на погрома над обществена сграда. Две неща мелите от месеци и манипулирате полезните идиоти - има насилие на журналисти и сме 111 по свобода на словото.

 • evpetra

  Пак ли този оскубания, бе!

 • guentertreitel

  До коментар [#1] от "scuby":

  1. Освидетелстван е от лекар, че има травми по тялото, които са нанесени от палки, обувки и т.н.
  2. Има изобилни свидетелски показания и видео, че преди да бъде задържан не е имал тези травми.
  3. Ако е хвърлял каквото и да е било - това е престъпление (интересно как хвърляш камък с камера в ръка). Защо тогава няма обвинение? Защо това не е посочено в заповедта за задържане? Защо няма заповед за задържане?

 • 4
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  До коментар [#3] от "guentertreitel":

  Има и видео как блъска полицай на земята докато те се опитват да го задържат.

 • 5
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  До коментар [#4] от "smotlixx":

  А значи в крайна сметка е бил задържан. За какво е бил задържан?
  Защо няма заповед за задържане? Има ли Кенаров обвинение за това, че е блъскал полицай? Този полицай ли след това е удрял Кенаров? Ако не е той - кой е бил?

 • 6
  lz22 avatar :-|
  lz2

  Тоя не е никакъв журналист! За коя медия работи?! Всеки може да се нарече журналист, доцент или професор, ама това не значи, че е!

 • 7
  orchis avatar :-|
  orchis

  Наистина ли има значение дали е журналист? Питам сериозно. Аз като не съм журналист, означава ли че поличията може да ме задържи без заповед?
  Ей така, за профилактика.Да повисиш "на трамвая" за 2 часа в районното? Това не са ли милиционерски похвати, които да сме надживяли?

 • 8
  bigmouth avatar :-|
  BigMouth

  Разбрахте ли за скандалната брокерка Бистра М., която се сгодява за свой колега след като забременява, но може да се окаже че ще се омъжи за брата на детето си.

 • 9
  hoa12311835 avatar :-|
  hoa12311835

  Когато говорите без да знаете, без да сте проверил и само защото просто искате да напишете негативен коментар олеквате като тролче. Изцяло и само за ваше сведение предоставям линк към статия на Димитър Кенаров - https://foreignpolicy.com/2015/02/06/putin-peninsula-lonely-island-crimea-annexation-russia-ukraine/ До коментар [#6] от "lz2":

  До коментар [#6] от "lz2":

 • 10
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx

  До коментар [#5] от "guentertreitel":

  По време на великите народни революции на Мая Манолова покрай сухото гори и суровото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход