Вечерни новини: Щурмът на Капитолия - неуспешен, но с важни последици; Георги Гергов е изключен от БСП

И още: Групата за мониторинг в европарламента пак обсъжда ситуацията в България; първите ваксини на Moderna пристигат в България на 11 януари

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Светът наблюдава в шок и ужас събитията във Вашингтон, а Америка се срамува - такива бяха оценките на водещите от основните новинарски канали, които предаваха щурма на американския Конгрес от привърженици на президента Доналд Тръмп, започнал в сряда вечерта. Метежът продължи с обсада на сградата до късно през нощта, въвеждане на вечерен час в американската столица и превръщането на Тръмп в "най-изолирания президент досега".

Събитията в САЩ, които затъмниха всичко останало, случващо се на политическата сцена в международен и национален план, предизвикаха множество коментари от изтъкнати политически лидери от всички континенти с основното послание, че мирното предаване на властта след избори стои в основата на демокрацията. Водещи политици определиха случващото се като метеж и опит за преврат, провокиран от действащия президент, които неминуемо ще имат дългосрочни последици. Как САЩ ще дават оценка на изборите в Беларус или Венецуела, след като не могат да гарантират мирната смяна на властта на местна почва, бе въпрос, който през нощта прозвуча в коментар на CNN. Дори Турция призова американците да проявят зрялост при разрешаване на кризата по разумен начин.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се