Защо Борисов иска пълно отваряне месец преди изборите

ГЕРБ има политическа печалба и от свалянето на мерките, и от избори в пика на епидемията

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"На 1 март задължително отварят ресторантите. Повече по тази тема няма да се говори." Тези думи използва в неделя Бойко Борисов, за да нареди на здравния министър какво трябва да се направи. "Дотогава трябва да е минала вълната (...) И на нас ни липсват ресторантите, и на хората, но трябва да изчакаме две седмици."

Премиерът направи тази прогноза почти едновременно с интервю на главния здравен инспектор Ангел Кунчев по БНР, в което той каза, че няма изгледи за скорошно отваряне на заведенията и че това зависи от ръста на случаите. Премиерът нареди на третата вълна да свърши до две седмици, но според Кунчев нейният пик вероятно ще бъде в края на март - точно преди изборите.

Това са и двете гледни точки към управлението на епидемията - политическата и експертната, като сблъсъкът между тях ще определи какво ще се случва през февруари, март, а и в началото на пролетта. От политическа гледна точка има сериозен риск, ако ограниченията останат, да доведат до загуба на гласове за управляващите. От експертна гледна точка има риск новите варианти на коронавируса да предизвикат по-силна вълна на епидемията от тази през ноември и декември.

Кой от двамата - Борисов, или Кунчев, прави вярна прогноза за епидемията, засега не може да се каже. Нито за съжаление е напълно сигурно, че всички мерки ще бъдат отменени от началото на март. Към момента единствено сигурно е, че от 21 януари насам случаите в България отново се увеличават.

За това как ще се развива епидемията оттук нататък има (поне) два сценария:

 • Случаите ще продължат да се увеличават плавно през следващия поне месец и след това плавно ще намаляват. Това е възможно най-оптимистичният вариант. Ако третата вълна не бъде толкова остра, здравната система няма да се срине както през декември, ситуацията ще бъде предвидима и управляема.
 • В близките седмици ще има рязък скок, последван от бърз спад до края на март. Този вариант означава повторение на ситуацията от края на 2020 г. и риск ситуацията да не може да се управлява по друг начин освен с нови, сериозни ограничителни мерки.

От гледна точка на лекарите, които се опитват да управляват хода на епидемията, има няколко притеснителни факта за идващите седмици:

 • Британският вариант на коронавируса не само е в България, но вероятно вече доминира. В неделя Ангел Кунчев обяви, че над 70% от изследваните проби вече са с него.
 • Този вариант е много по-заразен и съответно скоростта на нарастване на епидемията може да бъде дори по-голяма от тази в края на 2021 г.
 • Броят на хората, които имат нужда от лекуване в болница, както и на най-тежко засегнатите, които са настанени в интензивни отделения, отново расте. Засега те са по-малко от наполовина от пика през декември, но скоростта, с която се увеличават през последните дни, расте.
 • Хората са уморени да спазват нужните ограничения.
 • Изводът от всичко това е, че има риск третата вълна да дойде рязко и да бъде много силна.

За правителството управлението на тази ситуация е свързано и с нещо друго - изборите в началото на април. За ГЕРБ видимо един от основните страхове е, че недоволството на много хора от ограниченията може да доведе до загуба на гласове. Бойко Борисов е прав да казва, че България е една от страните с най-малко рестрикции в Европа - тук са затворени само училищата и по-голямата част от заведенията (тези в хотелите работят). Дори и малкото ограничения обаче - съчетани с неефективната система на държавни помощи за затворените бизнеси, са достатъчни да създадат недоволство.

Само в сектора на хотелите и ресторантите през миналата година са били заети 183 хиляди души. От тях поне 50 хиляди са работили на трудов договор в заведения, клубове и барове по данни от КАПИ. Заетите по, да го кажем, друг начин вероятно са също много. Към пострадалите от затварянето на заведенията трябва да се прибавят и част от родителите на учениците, които не разбират нуждата от това децата да си седят вкъщи.

От политическа гледна точка това е сериозен резервоар от недоволни хора. На последните парламентарни избори например разликата в броя гласове между ГЕРБ и БСП е малко над 190 хил.

Накратко, за Борисов е изключително важно през следващите месеци да няма големи групи недоволни. Вероятно по тази причина той предвижда премахването на практически всички ограничителни мерки. От понеделник правителството разпореди връщането на още 40 хил. ученици в клас и от началото на март, ако ситуацията не е пак драматична, ще се върнат и останалите. Ако тогава отворят и ресторантите, всички ограничения ще са отпаднали.

От политическа гледна точка това може и да добре, но от гледна точка на управление на епидемията най-вероятно ще доведе до увеличаване на заразените. През следващия месец и половина няма как България да е ваксинирала дори процент от нужното, за да овладее епидемията. Колко остър ще бъде ръстът зависи най-вече от реакцията на хората - реално овладяването на епидемията зависи не толкова от формалните мерки, които налага държавата, а от това как се самоограничават повечето хора. Проблемът е обаче, че тъй като новият вариант на коронавируса е по-заразен, той изисква по-различни мерки от досега. Докато хората се научат, случаите пак ще се качат.

В политическите среди много се спекулира, че Бойко Борисов едва ли не нарочно иска пикът на третата вълна да е около изборите. Това, разбира се, едва ли е така, но независимо какви са причините, ГЕРБ печели от последствията. Както може да видите в този текст, от избори в момент на силно разпространение на болестта и съответно ниска избирателна активност има няколко ефекта:

 • Партиите без твърди ядра, като например тази на Слави Трифонов или на Мая Манолова, могат да имат по-нисък резултат.
 • За БСП обаче това не е добра новина, защото нейният електорат ще има най-големи притеснения да отиде да гласува при риск от заразяване.
 • За малките партии с твърди ядра като ВМРО обаче това е добре, защото сваля прага за влизане в парламента.

От всичко това - и от свалянето на мерките, и от провеждането на избори при високо ниво на заразените, ГЕРБ има пряка политическа печалба. Рискът е ситуацията да излезе отново извън контрол, или цената на това да бъда ръст на инфектираните и починалите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


14 коментара
 • 1
  alexander97 avatar :-|
  Alexander97

  Борисов нареди....
  Това е достатъчно, за да предизвика хаос и неуправление на епидемията!
  Не вярвам да има политическа полза за ГЕРБ.

 • 2
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  В някои страни затягат мерките, за да не проиграят извоюваното през тази тежка зима. Ние Ше Одим на рестораН. Ми добре. Но вече от една година не е било да не се сбъднат прогнозите на експертите, понякога дори бяха надхвърляни. Колко трябва да си прост, за да не се съобразиш с това?

 • 3
  Asparuh avatar :-|
  Asparuh

  Най-страшното е че България се управлява еднолично от Борисов, а той е изцяло зависим от ДПС.
  Борисов се прави на морален, но лъже най-много от всички и не мери с еднакъв аршин. Да си спомним за Мишо Бирата, чекмеджетата, заплахите към Елена Йончева и обидите към Цвета Караянчева... За много по-малко той се отричаше от своите, но на него всичко му е простено. Жалка история!
  Бойко Борисов е пълен провал. Стигна до там, че да бяга от хората и да се крие от тях. Показва се само от джипката, за да не ги гледа в очите!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Баце си гласи епидемична служебна победа.

  Ако той управляваше Флоренция по време на чумата и предстояха избори за сеньорията, определено щеше да организира карнавал.
  А пък ако имаше епидемия от сифилис - общината щеше да плаща на проститутките безплатно да обгрижват (и заразяват) всички желаещи.

  За да са щастливи и да дадат гласа си за нашия лъжеМедичи...

  Егоманиякът ББ, без значение от цената (защото ще я платим ние) иска да ни натрие носа, спечелвайки и тия избори.
  Гнусничкият ход е в поредния пик на заразата, изконно подплашените третовъзрастници - стегнатият електорат на червените - да си остане у дома.

  Хайде да му объркаме плановете и да гласуваме!
  Естествено, не за него, Караянчева (ПКП), Биков, Деса Атанасова, Спас Гърневски, Менда, Нойзи и Дилов-син, естествено!

 • 5
  aro43516421 avatar :-|
  Jimmy Hartwell

  Глупости пишете само и само да плюете по премиера и по Герб. За тия било зле, за тия било добре.. И цялото нещо на базата на един лекар, който се прави на баба Ванга и предсказва бъдещето.

  Защо авторът на статията се крие зад събирателното "от Капитал"? Най-малкото обозначете статията като "мнение", защото друго освен да се спекулира няма в нея.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Колега, с безотговорното си отношение към епидемията миналата година хора като Вас дадоха на Баце шанс да политиканства с противепидемиологичните мерки. Сега берете плодовете на собственото си безхаберие.

  БСП, АБВ и др. ще платят с ниска активност на избирателите си за това, че се заиграваха с ковидиотите.

  Баце не Ви е виновен - той просто се възползва от топката, която му вдигнахте.

  Каквото човек сам си направи няма кой друг да му го направи.

 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Ходът на Баце е много рисков за ГЕРБ. Един месец е напълно достатъчен ситуацията от края на ноември (хора да мрат по стълбищата на болниците) да се повтори точно преди изборите.

  Ключово значение ще имат училищата - ако всички класове ги направят присъствени най-много до 1 месец ще имаме по над 100 смъртни случая дневно и препълнени болници.

 • 8
  nfi31533443 avatar :-|
  Иван Вазов

  Болен, беден (затънал в дългове) и изплашен народ се управлява и лъже най-лесно.
  Предричам, че след като се увеличат заболелите, ще се вдигне медиен шум и истерията отново ще се върне.
  Тиквата ще излъже хората, че само той ще се справи с надвисналата криза. Ще излъже бизнеса, че ще им помогне и няма да ги затваря.
  Повечето ще му повярват и ще гласуват отново за него.
  За съжаление, нищо няма да се промени, а тиквата и ДПС ще продължат да ограбват народа.
  Винаги си задавайте въпроса, каква е причината за действията на Борисов и ДПС? Каква полза ще извлекат в близък план?
  Стратегията на тези два субекта е винаги е да получат облага, за сметка на народа. Разглеждайте ги като едно цяло.

 • 9
  jeo1603219812689266 avatar :-|
  Elida Panayotova

  Каква ирония ! А Вие Jimmy Hartwell, зад какво се кривтв?
  До коментар [#5] от "Jimmy Hartwell":


  До коментар [#5] от "Jimmy Hartwell":

 • 10
  sstoyanov avatar :-|
  Стоян Стоянов

  "има политическа печалба" пак някой умник превежда от английски


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход