Държавата все обучава служители за опазване на еврофондовете, а те все напускат

Новата правителствена стратегия за борба с измамите и нередностите с европейски средства поражда повече въпроси, отколкото дава отговори

   ©  Цветелина Николаева
   ©  Цветелина Николаева

Българските власти непрекъснато обучават служителите в различните администрации, отговорни за защитата на евросредствата. Те обаче непрекъснато напускат, а пък законодателството и икономическата обстановка се променят често и затова се налага все повече нови хора да се обучават, включително по чужди езици и как се използват информационни платформи.

Това става ясно от Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС за периода 2021 - 2027 г., публикувана на правителствения портал за обществени консултации. Любопитна е констатацията, че служителите в администрациите, назначени да следят за измами и нередности с евросредства, имат нужда не от някакво специално експертно обучение, а от базисни познания, включително професионална компетентност, чужди езици и за това как функционира Европейският съюз (ЕС), правото на ЕС и усвояването на фондовете на Съюза. Което поставя резонния въпрос по какви критерии са назначени или определени точно тези хора да защитават еврофондовете от измами.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата