Вечерни новини: Липса на ваксини затвори "зелените коридори", в столичния транспорт ще може да се пътува и с е-билет

Shutterstock

Вечерни новини: Липса на ваксини затвори "зелените коридори", в столичния транспорт ще може да се пътува и с е-билет

И още: НАП автоматично ще добавя и доходите от онлайн търговия в данъчните декларации на физическите лица; Тех гигантите все пак ще плащат на австралийските медии; Арменският премиер обвини армията в "опит за преврат"

5577 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Ваксини, паспорти, заразени, разхлабване и затягане на мерки - темата за коронавируса продължава да е водещата линия в Европа. Днес на нея са посветени две важни срещи. В Европейския парламент в Брюксел евродепутати дебатират с шефовете на фарма компаниите, производители на ваксини, затрудненията с производството и доставките, от което страдат всички държави в ЕС. Проблемът е особено актуален и в България, като днес много от т.нар. зелени коридори се наложи да затворят заради изчерпани ваксини.

Същевременно на среща на Европейския съвет се обсъжда друга гореща и спорна тема - т.нар. ваксинационни паспорти. Австрия се присъедини към страните, които настояват за въвеждането им за пътуване в ЕС. Сред останалите са още Гърция, Португалия и Испания, които искат европейски документ за имунизация, за да улеснят туристическите пътувания.

Швеция и Дания също планират въвеждане на дигитален имунизационен паспорт до лятото, който да важи и за посещения на обекти в страните - ресторанти, кина, концерти и т.н. От коментар на премиера Борисов днес стана ясно, че България по-скоро подкрепя идеята за "зелени ваксинационни коридори" за пътуване на имунизирани и преболедували, без да трябва да представят негативен PCR тест.

Вълнения в България иначе текат и по линия на партийните листи за предстоящите избори. След като вчера стана ясен подборът на ГЕРБ, днес и ВМРО привлече вниманието с интересна селекция от разноцветни партийци от други формации.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Ваксините засега се изчерпаха, "зелените коридори" временно затвориха

"Зелените коридори" за масова ваксинация, разпоредени от Борисов миналия петък, временно затвориха в голяма част от болниците заради изчерпване на ваксините. Доставките от компанията AstraZeneca са ограничени и се бавят, като в събота се очаква да дойдат само 53 хил. вместо планираните 142 хил. дози, стана ясно на редовния брифинг на щаба днес. В същото време съществено количество от другите ваксини се пазят за втора доза, както и за участниците в организацията на изборите. Така за момента "масовата" ваксинация е на пауза, като евентуално ще бъде подновена другата седмица - от щаба уточниха, че половината от очакваните 52 хил. дози ще бъдат разпределени на личните лекари.

Ето какво стана ясно още от брифинга на щаба:

  • Има силно разминаване между договорените, обявените публично и получените ваксини от AstraZeneca. Министър Ангелов съобщи, че за февруари страната ни е очаквала да получи над 450 хил. дози, а в публикувания в сайта на ведомството план е записано 261 хил. дози, докато доставени дотук са 117 хил. дози, или около 25%. Очакваните в събота 53 хил. дози всъщност са планирани за 1 март, но властите са успели да уговорят те да дойдат два дни по-рано.
  • Настоящите и предстоящите нарушения в доставките на компанията за Европа са известни още от края на януари. Въпреки това България е форсирала програмата си за ваксиниране, отваряйки я за всички, макар да е знаела, че компанията няма да изпълни над половината поръчки за първото тримесечие. Днес и здравният министър, и премиерът изразиха остро "възмущение" от ограничените доставки.
  • Компанията отговори публично на българските власти, като обясни забавянията с производствени трудности. И обяви, че до средата на март се очакват още две доставки, без да конкретизира обемите им. В същото време ръководителят на италианския клон на компанията заяви, цитиран от Reuters, че AstraZeneca ще достави 180 млн. ваксини на Европа през второто тримесечие - малко над половината от договорените 300 млн. дози.
  • Заболеваемостта расте със стабилни темпове, като ⅔ от областите вече са в червената зона. Леглата в големите столични болници ВМА, "Св. Анна" и "Пирогов" се изчерпват, обясни директорът на ВМА проф. Мутафчийски. На национално ниво заетостта на болничните легла е около 50%.

Развитието идва броени дни преди очакваното на 1 март преотваряне на ресторантите и казината, както и възобновяването на организираните пътувания и конгресните прояви. Посоката за разхлабване на мерките очевидно ще бъде запазена въпреки засилването на третата вълна - както заради предстоящите избори, така и заради преумората сред хората и бизнеса. Днес здравните власти дори обявиха, че завишават обявения по-рано праг на заболеваемостта за затягане на мерките от 200 (страната ни ще го надмине в идните дни) на 300 души на 100 хил. население на 14-дневна база. Така на практика ваксинациите ще останат единственият фактор, който може да помогне за ограничаването на епидемията.

Доходите от електронна търговия влизат в предварително попълнените данъчни декларации

Тази година сумата на доходите от продажба на стоки онлайн на физическите лица ще бъде включена в предварително попълнените данъчни декларации на НАП. Това съобщават от данъчната агенция на брифинг по повод старта на данъчната кампания. Тук става дума за продажби в качеството на търговец, макар и човекът да не е формално регистриран като такъв, като тук влизат художници, занаятчии, хора, които правят украшения. Продажбата на лични вещи (такива, които не са купувани с цел препродажба) не се декларира и не върви със задължение за плащане на данък.

Сумата в декларацията е сборът от всички плащания, които човек е получил от търговия в интернет - НАП получава информацията от източници като получените наложени платежи през куриерски фирми. Сумата обаче може да не е директно облагаема.

Ако има документи за покупката на тези вещи, основата ще бъде намалена с покупната цена - това трябва да се посочи изрично в данъчната декларация от деклариращия. Предварително попълнените данъчни декларации на хората, които имат облагаеми доходи извън заплатата, ще са достъпни от 8 март, а данъчната кампания ще продължи на практика до 5 май заради великденските празници. За еднолични търговци и земеделски стопани периодът за подаване на декларациите е 1 март - 30 юни.

В София ще може да се пътува с електронен билет за 1.60 лв.

Една от съставките на електронната тикет система в София вече работи: днес изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност обяви, че всеки ще може да си купува електронен билет от приложението Mpass. За целта той трябва да си направи регистрация и да прибави платежен инструмент - банкова карта или да избере опция за плащане чрез мобилен оператор.

Билетът ще може да се валидира на новите сини валидатори, като трайността му е час и половина и ще важи само за пътуване с едно превозно средство. Контролите ще разбират кога и в кой транспорт е чекиран билетът, като проверяват това със специални устройства, обясни изпълнителният директор на дружеството Димитър Дилчев. До момента през Mpass се предлагаха само дневна и нощна карта за пътувания, но не са достъпни по-дългосрочни карти или повече билети с отстъпка.

Вместо в обещания срок за края на 2020 г. стана ясно, че цялостното пускане на системата ще стане през месец май, а едва после ще се мисли за начин на таксуване. "Поетапно до май месец ще заработят и останалите услуги. Mpass и електронният билет е само една малка част от това, което предстои да се случи", увери днес Дилчев.

Австралия прие първия в света закон, който задължава технологичните гиганти да плащат на медиите

Парламентът на Австралия прие първия в света закон, който принуждава технологични компании като Facebook и Google да плащат на местните издатели за новинарското им съдържание. Решението може да доведе до по-глобални регулаторни действия за ограничаване на влиянието им. Законът беше приет с лекота, след като Facebook и Google постигнаха споразумения с медиите в страната, за да избегнат възможността да бъдат подложени на принудителен арбитраж, ако преговорите не доведат до резултат.

Парламентът одобри и задължителен кодекс за преговори, който гарантира, че медийните компании ще са справедливо възнаградени за материалите си, и създава условия за провеждане на честни преговори и справедлив арбитраж при спорове. Кодексът за медиите беше предложен от правителството през лятото на 2020 г. Технологичните компании обаче го смятаха за несправедлив и заплашиха да ограничат редица функции в Австралия, ако той влезе в сила. След преговори страните все пак се договориха.

Армията в Армения поиска оставката на премиера, той я обвини в "опит за преврат"

Арменският премиер Никол Пашинян нарече "опит за преврат" искане, отправено от армията, да подаде оставка. Това стана след изявление на военните, според което "премиерът и правителството на Армения не са в състояние да приемат адекватни решения в кризисната и съдбоносна ситуация" по повод оставката на първия заместник-началник на Генералния щаб Тиран Хачатрян.

В отговор на днешния призив Пашинян обяви, че решил да уволни и началника Оник Гаспарян. Заявлението на щаба далеч не е първото искане за оставката на Пашинян. От месеци той е под натиск, особено от опозицията, след тежкото поражение в новия епизод на конфликта за азербайджанския, населен с арменци, анклав Нагорни Карабах.

Армията на Баку с техническата и дипломатическа подкрепа на Турция на практика овладя около половината от територията, която беше окупирана от Армения през последните почти три десетилетия, а Москва издейства примирие при условия, смятани от противниците на Пашинян за унизителни.

СНИМКА НА ДЕНЯ

НАСА разпространи първата 360-градусова панорамна снимка на Марс. Кадрите са заснети от изследователския апарат Perseverance в третия ден от мисията му на Червената планета. В следващите няколко години марсоходът ще трябва да изпълни редица важни задачи, включително и да събере проби от Марс.

КапиталНО

Че е грешка, огромна грешка е, и дължим извинение на всички засегнати страни. Просто съвсем неволно като информация редакторът, който е бил на смяна, цитира въпросния човек. И в момента това мина и никой не си даде сметка, че е грешно

Николай Пухалев, продуцент на предаването "Последният печели" на БНТ, се извини непохватно заради силно антисемитски цитат на шахматиста Боби Фишер, използван от водещия Орлин Горанов в предаването. Случаят предизвика силно недоволство, като еврейската общност реагира остро.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 1733 са новоустановените случаи на COVID-19 за последното денонощие при направени 12 066 теста, т.е. 14.4% положителни проби. С това броят на потвърдените заразени от началото на пандемията достига 242 142, като активни към момента са 30 093 случаи. В лечебни заведения са настанени 4202 души, от които 369 са в интензивни отделения. На днешния си брифинг здравните власти обявиха, че заетостта на болничните легла за пациенти с COVID-19 е 47% за хората в неусложнено състояние и 51% за тези, които се нуждаят от интензивна грижа. За изминалото денонощие статистиката отчита 505 излекувани и 48 жертви на коронавируса. Поставените ваксини са 20 236, а броят на хората със завършен имунизационен цикъл от две дози достига 32 008.

Държавната Българска банка за развитие (ББР) е предложила на Министерството на икономиката да удължи програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, които временно са останали без работа заради епидемията. Схемата е насочена към хора на трудов договор и самоосигуряващи се, земеделски производители и сезонни работници, които са преустановили дейността си. Чрез ББР те могат да получат гарантиран от държавата заем до 6900 лв. с максимален срок на погасяване 5 г. и между 6 и 24 месеца гратисен период, като кредитите са без такси, комисиони и неустойки. От ББР съобщават, че предвидените през миналата година гаранционни лимити от страна на държавата са изчерпани и към момента такива заявления все още приемат само Инвестбанк и Търговска банка Д.

Данните от първата в света проверка на резултатите от клиничните изпитвания на ваксината на Pfizer/BioNTech в "действителния живот" - в Израел, показват изключително добри резултати. Два месеца след началото си ваксинационната програма е обхванала поне с една доза повечето пълнолетни. При първата от двете инжекции от продукта ефективността достига 57% две седмици след поставянето ѝ, а след втората тя нараства до 94% - съвсем малко под 95-те процента, посочени от клиничните изпитвания. Рязко са намалели симптомните случаи на коронавирус във всички възрастови групи според проучването, обхванало 1.2 млн. души в Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че се надява ограниченията да бъдат премахнати изцяло през април, когато ваксинирането ще е напреднало още повече. За месец случаите в Израел спаднаха наполовина, но все още са около 4000 среднодневно. Причината са основно млади хора, които нарушават епидемичните мерки, както и някои религиозни общности, където заразата не спира да се разпространява, а ваксинирането върви мудно.

Mодифицирана версия на ваксината на Moderna срещу южноафриканския вариант е готова за тестване върху хора при клинични изпитвания, предаде France Presse. Компанията се ангажира да направи толкова модификации на ваксината си, колкото са нужни, докато пандемията бъде поставена под контрол.

Финландия ще влезе в триседмичен локдаун от 8 март заради нарастване на случаите на зараза, съобщи премиерката Сана Марин. По време на локдауна няма да има вечерен час, но ще има затваряне на ресторанти и въвеждане на дистанционно обучение за ученици над 13 г. Вчера съседна Швеция обяви също затягане на мерките.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Барове в испанския град Севиля използват роботи за сервиране на храна и напитки. В един от баровете машина на американската компания Boston Dynamics се използва за сервиране на бира и отсервиране на празните чаши. Друг робот пък налива бира в чашите зад бара. Целта е да се минимализира контактът на посетителите с работещите в заведението.

Ваксини, паспорти, заразени, разхлабване и затягане на мерки - темата за коронавируса продължава да е водещата линия в Европа. Днес на нея са посветени две важни срещи. В Европейския парламент в Брюксел евродепутати дебатират с шефовете на фарма компаниите, производители на ваксини, затрудненията с производството и доставките, от което страдат всички държави в ЕС. Проблемът е особено актуален и в България, като днес много от т.нар. зелени коридори се наложи да затворят заради изчерпани ваксини.

Същевременно на среща на Европейския съвет се обсъжда друга гореща и спорна тема - т.нар. ваксинационни паспорти. Австрия се присъедини към страните, които настояват за въвеждането им за пътуване в ЕС. Сред останалите са още Гърция, Португалия и Испания, които искат европейски документ за имунизация, за да улеснят туристическите пътувания.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход