ВМРО предлага улеснено отсичане на дървета в земеделски земи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

ВМРО предлага улеснено отсичане на дървета в земеделски земи

ВМРО предлага улеснено отсичане на дървета в земеделски земи

Според "Зелени закони" това може да застраши 10% от горите

Калина Горанова
5187 прочитания

© Юлия Лазарова


ВМРО предлага улесняване на изсичането на гори върху земеделски земи. Според инициативата "Зелени закони" предложените промени може да застрашат 10%.

Като всяка важна законодателна поправка напоследък и тази е заровена в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - в случая законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларството. И се появява между първо и второ четене като предложение на депутата от ВМРО Александър Сабанов.

Той предлага в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за изменение и чрез допълнение на Закона за пчеларството изменение на чл. 32 на Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) разрешение за отсичане и изкореняване на дървета и на лозя до 1 декар да се дава от кмета на района или кметството въз основа на писмена молба и при наличие на уважителни причини.

Към момента кметът на район или на кметство може да взима решение само за "до пет дървета". А отсичането и изкореняването на по-голям брой дървета или на лозя над 1 декар се дава от началника на управление "Земеделие" при общинската администрация въз основа на писмена молба и при наличие на крайно уважителни причини. Ако предложението бъде прието началника на управление "Земеделие" при общинската администрация ще решава само за изкореняването на лозя над 1 декар. А за всичко останало ще решава съответно кметът на района или кметството.

По думите на Александър Сабанов така ще се облекчат дребните хора, които заради едно дърво повече - т.е. 6 дървета сега им се налага да ходят до общинския център. Така можело да се предотврати и земеделският стопанин просто да изсече дърветата без позволение, като горските контролирали само горите, коментира Сабанов.

Според "Зелени закони" обаче това създава възможност за изсичането на близо 3 700 000 декара гори, залесени върху земеделска земя, или над 10% от всички български гори. Оттам изчисляват още, че близо 1/3 от тези гори са с възраст над 50 г., а в общини като Медковец, Кнежа, Никопол и Долна Митрополия тези гори са над 50% от наличните в района.

Какви са рисковете

По реда на ЗОСИ се опазват "намиращи се извън горските територии отделни дървета, както и отглежданите в заградени пространства диви животни, птици и риби, които не подлежат на опазване по специален ред, предвиден в друг закон". Според Закона за горите гора представлява "земи, заети от горскодървесна растителност с площ не по-малка от един декар".

Критиките на "Зелени закони" са, че докато отсичането на гори и на отделни дървета в горите може да се разрешава единствено от специалистите с лесовъдско образование, сега със законопроекта на ВМРО се дава право на всички кметове на общини да разрешават - при липсата на отчетност, контрол, без съответните лесовъдски правила и без съгласувателните процедури по реда на екологичното законодателство при промяна на предназначението на съществуващи гори чрез изсичането им на голо.

Изчисленията на "Зелени закони" показват, че близо 2 400 000 дка, или 2/3 от всички гори върху земеделски земи, са собственост на общините, което прави кметовете още по-заинтересовани вместо да изискат прехвърлянето на тези гори в горски територии по реда на Закона за горите, направо да издават разрешения за изсичането им с цел реализиране на бързи печалби от дърводобива и получаване на евросубсидии за почистване на земеделски земи.

И липса на звена

И според сега действащото законодателство и текстовете на ЗОСИ общинската администрация в лицето на началника на управление "Земеделие" може да вземе решение за над 5 дървета, като на практика той е на подчинение на кмета. В някои случаи обаче може да има несъгласие на даден експерт и да последва отказ, а с промяната всичко ще зависи от кмета.

Проблем съществува и на места, като в дадени общини липсва отдел "Земеделие". Пример поне през 2019 г. е Трявна, която е поискала инструкции от Министерство на земеделието. От МЗХ обясняват, че е необходимо наличие на "крайно уважителни причини" за отстраняване на над 5 дървета, като например: дървото е старо и сухо и не дава плод от няколко сезона; дървото е опасно; имотът е обрасъл с дървета, което възпрепятства неговото обработване (за целта е необходимо удостоверение след оглед от Областна дирекция "Земеделие"). В крайна сметка инструкцията на Министерство на земеделието е ролята на началника на управление "Земеделие" да се извърши от кмета. От областната управа обаче смятат подобна промяната на нормативната уредба за незаконосъобразна.

ВМРО предлага улесняване на изсичането на гори върху земеделски земи. Според инициативата "Зелени закони" предложените промени може да застрашат 10%.

Като всяка важна законодателна поправка напоследък и тази е заровена в преходните и заключителни разпоредби на друг закон - в случая законопроекта за изменение и допълнение на Закона за пчеларството. И се появява между първо и второ четене като предложение на депутата от ВМРО Александър Сабанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.