(Не)обяснимото бързане на ГЕРБ със закона за главния прокурор

След десет години отричане на проблема управляващите изведнъж решиха да форсират приемането на механизъм за разследването му

"Каквото и да говорите, заявявам нашата категоричност този закон да бъде приет до края на мандата на това Народно събрание!" Това обяви в сряда депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, първи в списъка на вносителите на законопроекта за създаване на уникалната и за българското, и за световното право фигура на прокурор по разследването на главния прокурор. Въпреки силния отпор на професионалната общност и на експертите, в сряда преправеният проект мина на второ четене в правната комисия - с по-малко от час обсъждане, с меки възражения от страна на левицата, чиито депутати не гласуваха против, а въздържали се. В петък законът беше окончателно приет в пленарната зала.

В деня, когато парламентът гласува този закон на първо четене - 18 декември, специализираната прокуратура обяви, че е прекратила проверката за изтеклите аудиозаписи, на които глас като на премиера Борисов описва как е нареждал да се проверяват и натискат бизнеси и политически опоненти, да се въздейства върху разследвания и др. Нямало данни за престъпление. Три дни по-късно и Софийската градска прокуратура обяви, че няма да разследва снимките на чекмеджето в спалнята на премиера, пълно с кюлчета злато и пачки с банкноти по 500 евро. Файловете не били оригинални.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се